Το συρματόπλεγμα στον πόλεμο των χαρακωμάτων


Το συρματόπλεγμα αποτελούσε συστατικό τμήμα των στατικών αμυντικών γραμμών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα του Δυτικού Μετώπου.Τοποθετημένο σε πυκνές και συνεχείς γραμμές,καθυστερούσε σημαντικά την προέλαση του εχθρικού πεζικού,επιτρέποντας στον αμυνόμενο να του επιφέρει τρομακτικές απώλειες με πυρά πολυβόλων και άλλων όπλων.
Μέχρι την εμφάνιση των συμμαχικών αρμάτων μάχης το 1916 και ειδικά στην πρώτη Μάχη του Καμπρέ(20 Νοεμβρίου-7 Δεκεμβρίου 1917),ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης των γραμμών συρματοπλεγμάτων ήταν η χρήση βαρέως πυροβολικού και βλημάτων υψηλής εκρηκτικής ισχύος,τα οποία όμως είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του αιφνιδιασμού του αντιπάλου.
Αλλά και στην περίπτωση που καταστρεφόταν,μπορούσε πολύ εύκολα να αντικατασταθεί,καθώς η παραγωγή του ήταν ιδιαίτερα φθηνή.
Οι Γερμανοί ειδικότερα,ακολουθώντας αμυντική τακτική στην Γαλλία και το Βέλγιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου,έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σχεδίαση και την χρήση του αποτελεσματικότατου αυτού υλικού.
Ήδη κατά την Μάχη του Σομ,οι γερμανικές γραμμές συρματοπλεγμάτων είχαν δεκάδες μέτρα βάθος-συμβάλλοντας σημαντικά στις τεράστιες απώλειες του βρετανικού πεζικού-ενώ με την ανάπτυξη της περίφημης αμυντικής Γραμμής Χίντενμπουργκ το 1916-1917 έφτασαν να κυμαίνονται από 45-90 μέτρα βάθος.


Discover more from Θεματα Στρατιωτικης Ιστοριας

Subscribe to get the latest posts to your email.