Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949)


ΝΟΦ-ΕΑΜ-ΚΚΕ

ΝΟΦ-ΕΑΜ-ΚΚΕ

Ως περίοδος «Εμφυλίου Πολέμου» (ή συμμοριτοπόλεμου ή ανταρτοπολέμου) ορίζεται το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, από τον ελλαδικό χώρο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1949. Αποτέλεσε μια ένοπλη σύγκρουση, που έγινε στην Ελλάδα, μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ελεγχόμενου απο το ΚΚΕ) και του Ελληνικού (ή Εθνικού) Στρατού.

Το στρατιωτικό σκέλος του Εμφυλίου Πολέμου ξεκίνησε, στις 31 Μαρτίου 1946, με την επίθεση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο σταθμό χωροφυλακής Λιτόχωρου και έλαβε τέλος τη νύχτα της 29ης Αυγούστου 1949 με την κατάληψη του υψώματος «Κάμενικ» (σημ. «Ανθυπολοχαγού Παναγιώτου Ι.»), στο Γράμμο, από τον Ελληνικό Στρατό και την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βέβαια συνεχίστηκαν σε μικρότερη έκταση μέχρι το τέλος του 1949.

Με μεταγενέστερη νομοθεσία επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (Ανδρ. Παπανδρέου) (Ν. 1863/89) άρθηκαν οι συνέπειες από καταδίκες όσων συμμετείχαν σε ομάδες την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου έως και την 24 Ιουλίου 1974, με τη διαγραφή των ποινών από τα δελτία του ποινικού μητρώου.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος εντάσσεται στην πρώτη φάση του «Ψυχρού Πόλεμου», με συνέπειες που επηρέασαν για αρκετά χρόνια μετά το πέρας του και τις δύο πλευρές.

13 σκέψεις σχετικά με το “Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949)

 1. Άντε να υποχωρήσουμε στο «ανταρτοπόλεμος», αλλά «»εμφύλιος»»; Τι είμαστε, Βόρειοι και Νότιοι;

 2. Ἐὰν μποῦν εἰσαγωγικὰ σὲ ὅλες τὶς λέξεις «ἐμφύλιος» – ὅπως στὴν ἀρχικὴ παράγραφο – τότε κατὰ τὴν γνώμη μου εἶναι σωστό. Συνυπολογίζοντας ὅτι τὸ συντριπτικῶς μεγαλύτερο ποσοστὸ τοῦ ΔΣΕ συνίστατο ἀπὸ ἄτομα ποὺ αὐτοπροσδιορίζονταν ὡς «σλαβομακεδόνες» καὶ ὄχι Ἕλληνες, ἐνῶ πατρίδα τους θεωροῦσαν τὴν Σοβιετία, τότε σαφῶς ἡ μεταπολιτευτικὴ χρήση τῆς λέξεως «ἐμφύλιος» δὲν ἔχει σχέση μὲ τὴν πραγματικότητα. Ὅμως ἡ χρήση εἰσαγωγικῶν ἀποκαθιστᾶ τυχὸν παρερμηνεῖες.

 3. Παιδιά καλησπέρα,
  Θέλουμε να βρούμε έναν συγγενή μας που σκοτώθηκε το 1949 από νάρκη και δεν ξέρουμε που έχει θαφτεί. Θέλουμε να βρούμε τον τάφο του και να μεταφέρουμε τα οστά του. Μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει πως μπορούμε να τον βρούμε; Σκοτώθηκε στο βασιλικό πωγωνιού τον Μάιο του 1949 ΦΟΥΡΝΟΔΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ.

  • Δυστυχώς η μόνη διαθέσιμη πληροφορία που έχουμε είναι: «Φουρνόδαυλος Θεόδωρος του Κων/νου, Στρατιώτης: Γεννήθηκε στη Μυγδαλιά Γορτυνίας Αρκαδίας το 1925, του 528 Τ.Π. Φονεύθηκε στο ύψ. Αγ. Παρασκευής Βασιλικού Πωγωνίου από έκρηξη νάρκης στις 2 Μαΐου 1949.» Δοκιμάστε στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων +30 21 0749 6422

 4. Γειά σας. Θα ήθελα να σας κάνω 2 ερωτήσεις:

  1) Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο ακριβή είναι τα στοιχεία των πεσόντων που αναγράφονται εδώ:
  https://stratistoria.wordpress.com/2015/06/06/1944-emfylies-sygrouseis-dead/

  Υπάρχουν δυο άτομα σε αυτή τη λίστα που ηταν αδέρφια του παππού μου, και η ημερομηνία εκτέλεσης τους δεν συνάδει με την ημερομηνία εκτέλεσης που αναγράφονται στους προσωπικούς τους τάφους. Πόσο έμπιστη ειναι η πηγή σας? Ειναι ανοικτά προσβάσιμη στο ιντερνετ?

  2) Αυτά τα δυο άτομα συνελήφθησαν κατά της μάχη της Καλαμάτας στις 9 Σεπτεμβρίου και εκτελέστηκαν στις 20 του μηνός. Σύμφωνα με τα στοιχεία σας, ήταν εύζωνες. Απο ποιον συνελήφθησαν, απο τους κομμουνιστες? Αν ηταν απο τους κομμουνιστες, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε πως ηταν ταγματασφαλίτες? Υπάρχει περίπτωση να μην ήταν, δεδομένου πως εκεινη την εποχή οι κομμουνιστές σκότωναν αδιακρίτως ακόμα και αθώους ανθρώπους?

  • Δυστυχώς δεν διαθέτουμε άλλες πληροφορίες. Τα στοιχεία προέρχονται απο τη βάση δεδομένων της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για τα άτομα που ενδιαφέρεστε επικοινωνόντας με τη ΔΙΣ. Η ΔΙΣ τηρεί αρχείο για τους νεκρούς στρατιωτικούς και όχι για τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 1940-1949. Εαν έχει καταχωριστεί σαν εύζωνος το πιθανότερο είναι ότι ήταν.

 5. Γνωρίζει καποιος σας παρακαλώ πολύ τίποτα για τους τραυματίες των ανταρτών στην μάχη της Αριδαίας,τι απέγιναν? Θα σας ημουν υπὀχρεη,ένας απο αυτους ηταν ο παππούς μου. Γεώργιος Γαλανόπουλος απο Θηριόπετρα Αριδαίας. Δεν γνωρίζουμε αν έζησε στην Ελλάδα ή πέθανε κάπου έξω απο τον Ελλάδικο χώρο. Οποιος μπορει να μας πει κάτι,τον ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.