Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949)


ΝΟΦ-ΕΑΜ-ΚΚΕ

ΝΟΦ-ΕΑΜ-ΚΚΕ

Ως περίοδος «Εμφυλίου Πολέμου» (ή συμμοριτοπόλεμου ή ανταρτοπολέμου) ορίζεται το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, από τον ελλαδικό χώρο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1949. Αποτέλεσε μια ένοπλη σύγκρουση, που έγινε στην Ελλάδα, μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ελεγχόμενου απο το ΚΚΕ) και του Ελληνικού (ή Εθνικού) Στρατού.

Το στρατιωτικό σκέλος του Εμφυλίου Πολέμου ξεκίνησε, στις 31 Μαρτίου 1946, με την επίθεση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο σταθμό χωροφυλακής Λιτόχωρου και έλαβε τέλος τη νύχτα της 29ης Αυγούστου 1949 με την κατάληψη του υψώματος «Κάμενικ» (σημ. «Ανθυπολοχαγού Παναγιώτου Ι.»), στο Γράμμο, από τον Ελληνικό Στρατό και την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βέβαια συνεχίστηκαν σε μικρότερη έκταση μέχρι το τέλος του 1949.

Με μεταγενέστερη νομοθεσία επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (Ανδρ. Παπανδρέου) (Ν. 1863/89) άρθηκαν οι συνέπειες από καταδίκες όσων συμμετείχαν σε ομάδες την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου έως και την 24 Ιουλίου 1974, με τη διαγραφή των ποινών από τα δελτία του ποινικού μητρώου.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος εντάσσεται στην πρώτη φάση του «Ψυχρού Πόλεμου», με συνέπειες που επηρέασαν για αρκετά χρόνια μετά το πέρας του και τις δύο πλευρές.

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949)

  1. Άντε να υποχωρήσουμε στο «ανταρτοπόλεμος», αλλά «»εμφύλιος»»; Τι είμαστε, Βόρειοι και Νότιοι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.