Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949)


ΝΟΦ-ΕΑΜ-ΚΚΕ

ΝΟΦ-ΕΑΜ-ΚΚΕ

Ως περίοδος «Εμφυλίου Πολέμου» (ή συμμοριτοπόλεμου) ορίζεται το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, από τον ελλαδικό χώρο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1949.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος αποτέλεσε μια ένοπλη σύγκρουση, που έγινε στην Ελλάδα, μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του Εθνικού Στρατού και διήρκεσε, συμβατικά, από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Αύγουστο του 1949.

Το στρατιωτικό σκέλος του Εμφυλίου Πολέμου ξεκίνησε, στις 31 Μαρτίου 1946, με την επίθεση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο σταθμό χωροφυλακής Λιτόχωρου και έλαβε τέλος τη νύχτα της 29ης Αυγούστου 1949 με την κατάληψη του υψώματος «Κάμενικ» (σημ. «Ανθυπολοχαγού Παναγιώτου Ι.»), στο Γράμμο, από τον Ελληνικό Στρατό και την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με μεταγενέστερη νομοθεσία επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (Ανδρ. Παπανδρέου) (Ν. 1863/89) άρθηκαν οι συνέπειες από καταδίκες όσων συμμετείχαν σε ομάδες την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου έως και την 24 Ιουλίου 1974, με τη διαγραφή των ποινών από τα δελτία του ποινικού μητρώου.

Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος εντάσσεται στην πρώτη φάση του «Ψυχρού Πόλεμου», με συνέπειες που επηρέασαν για αρκετά χρόνια μετά το πέρας του και τις δύο πλευρές.

Advertisements

2 thoughts on “Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.