Μάχη Λουλέ Μπουργάς (16-20 Οκτ 1912)


Οι Βούλγαροι, αφού άφη­σαν τη 2η Στρατιά για την πολιορκία του φρουρίου της Αδριανουπόλεως, κινήθηκαν με τις άλλες δύο κατά του όγκου του τουρκικού Στρατού. Η 3η Στρατιά επιτέθηκε κατά μέτωπο, ενώ η 1η Στρατιά προσπάθησε να υπερκε­ράσει το αριστερό των Τούρκων. Έτσι άρχισε η μάχη του Λουλέ Μπουργάς.

Οι Τούρκοι, αφού συγκέντρωσαν τις εφεδρείες τους στο δεξιό τους, αντιστάθηκαν σταθερά. Όμως, στις 17 Οκτωβρίου, διασπάστηκε το κέντρο της διατάξεώς τους, μετά από νυχτερινή ενέργεια βουλγαρικής μεραρχίας, με αποτέλεσμα να απειληθεί το αριστερό τους από άλλη βουλγαρική με­ραρχία, και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Οι απώλειές τους έφτασαν τις 30000 άνδρες και 42 πυροβόλα.

Οι Βούλγαροι εξάλλου, έχοντας υποστεί απώλειες περίπου 15.000 άν­δρες, συνέχισαν την προέλασή τους προς το Τυρολόη στις 25 Οτωβρίου. Οι Τούρκοι, επωφελούμενοι αυτής της καθυστερήσεως, ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους και εγκαταστάθηκαν αμυντικά στις «Γραμμές της Τσατάλτζας», που ήταν σύστημα παλαιών οχυρώσεων του Ρωσοτουρκικού Πολέ­μου του 1878. Επί της τοποθεσίας αυτής, η οποία ήταν ο τελευταίος προ­μαχώνας για την κάλυψη της Κωνσταντινουπόλεως, ο νέος Τούρκος αρχι­στράτηγος Νιζάμ – πασάς αποφάσισε να αντιτάξει τελική άμυνα, καλυπτό­μενος στα πλευρά από τον τουρκικό Στόλο.

Οι Βούλγαροι, ενεργώντας αναγκαστικά αντίθεση κατά μέτωπο από τις 4 Νοεμβρίου και μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες 6 ημερών και πολλές απώλειες, υποχρεώθηκαν, στις 9 Νοεμβρίου, να διακόψουν τον αγώνα και να συμπτυχτούν προς το Λουλέ Μπουργάς. Στις 20 Νοεμβρίου, υπογράφηκε ανακωχή μεταξύ των αντιπάλων.

Μετά την 3μηνη ανακωχή οι εχθροπραξίες επαναλήφτηκαν. Στο μετα­ξύ, οι τουρκικές δυνάμεις αναδιοργανώθηκαν και αναδιατάχτηκαν στις πε­ριοχές Τσατάλτζας, Καλλιπόλεως και ακτής Μαρμαρά. Επίσης, οι βουλγαρι­κές δυνάμεις αναπτύχτηκαν έναντι της νέας τουρκικής διατάξεως. Τουρκικές επιθέσεις, που αναλήφθηκαν, δεν απέδωσαν, λόγω των δυσμενών και­ρικών συνθηκών και στις 31 Μαρτίου 1913 υπογράφηκε μονομερής ανακω­χή μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.