Μάχη της Μελούνας (17–18 Απρ1897)


Το θέατρο επιχειρήσεων του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, χωριζόταν από την οροσειρά της Πίνδου σε δύο ανεξάρτητα πολεμικά θέατρα, το δυτικό της Ηπείρου και το ανατολικό της Θεσσαλίας. Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, οριζόταν από βορρά από την τότε ελληνοτουρκική μεθόριο.

Ο στρατός Θεσσαλίας αποτελούνταν από 2 Μεραρχίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και 2 Συντάγματα Ιππικού, υπό τον Διάδοχο Κωνσταντίνο. Οι τουρκικές δυνάμεις αποτελούνταν από 7 Μεραρχίες πεζικού και 1 Μεραρχία Ιππικού.

Στον τομέα της 1ης Ελληνικής Μεραρχίας, από το Ταφίλ-Βρύση μέχρι το Μπουγάζι, οι Τούρκοι είχαν παρατάξει τις 2η, 3η, 4η, και 5η Μεραρχίες πεζικού και την Μεραρχία Ιππικού.

Στις 17 Απριλίου 1897, άρχισαν οι συμπλοκές των αντίπαλων φυλακίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Η 1η Μεραρχία, για να εξασφαλίσει τον τομέα Ταφίλ – Βρύση, Μελούνα, Βοτανοχώρι, Δρεπάνι, Μπουγάζι, διέθεσε την 2η Ελληνική Ταξιαρχία.

Κατά την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων, οι ελληνικές δυνάμεις, παρά την πίεση του πολυπληθέστερου αντιπάλου τους, κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις τους και να καταλάβουν αρκετά τουρκικά φυλάκια.

Στις 18 Απριλίου, τα τουρκικά τμήματα αφού ενισχύθηκαν κατάλληλα εκτόξευσαν την κύρια επίθεσή τους σε ολόκληρη την ελληνοτουρκική μεθόριο. Στο διαμέρισμα Ταφίλ – Βρύση, τα ελληνικά τμήματα, κατάφεραν να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση και εκτελώντας αντεπίθεση να διεισδύσουν στην εχθρική τοποθεσία. Αντίθετα, στο διαμέρισμα Μελούνα, τα ελληνικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να συμπτυχθούν στη Λυγαριά. Η υποχώρηση όμως μετατράπηκε σε φυγή, κάτω από το καταιγισμό των τουρκικών πυρών πυροβολικού, με αποτέλεσμα να συμπτυχθούν ανατολικότερα στο Μάτι. Στην συνέχεια τα τμήματα της περιοχής Ταφίλ Βρύση, διατάχθηκαν να συμπτυχτούν στο Μάτι, για να μην αποκοπούν μετά την υποχώρηση των τμημάτων της Μελούνας.

 Νοτιότερα στο διαμέρισμα Βοτανοχωρίου, τα ελληνικά τμήματα αρχικά προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές επιθέσεις. Από τις 15:00 όμως το μεσημέρι, άρχισαν να συμπτύσσονται προς Αυγαλάδες και την νύκτα υποχώρησαν στην θεσσαλική πεδιάδα. Στην περιοχή από το Δρεπάνι μέχρι το Μπουγάζι, οι ελληνικές δυνάμεις διατηρούσαν σταθερά τις θέσεις τους.

Ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας, εκτιμώντας ότι κάθε απόπειρα για ανάκτηση των θέσεων στον τομέα της Μελούνας  ήταν αδύνατη, αποφάσισε τη σύμπτυξη της μεραρχίας, στο προγεφύρωμα της Λάρισας. Παράλληλα διέταξε την 2η Ταξιαρχία να συμπτυχθεί μέσω Τύρναβου στην Λάρισα, επιβραδύνοντας τον εχθρό.

Η ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στη μάχη της Μελούνας άνοιξε τις πύλες για τη τουρκική εισχώρηση στο ελληνικό έδαφος. Οι απώλειες της στρατιάς Θεσσαλίας κατά τον πόλεμο του 1897, ανήλθαν σε 17 αξιωματικούς και 395 οπλίτες νεκρούς και 65 αξιωματικούς και 1568 οπλίτες τραυματίες.

Το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και οργάνωσης, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις σε οπλισμό και μέσα οδήγησαν στην ήττα των Ελλήνων στο πόλεμο του 1897.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.