Επιχειρήσεις στην Κοιλάδα του Άψου ποταμού (17 – 25 Ιαν 1941)


Στη διάρκεια των χειμερινών επιχειρήσεων του 1941, το 50ό Σύνταγμα Πεζικού, με Διοικητή το Συνταγματάρχη Πεζικού Παπαπέτρου Ιωάννη, ανήκε στη XV Μεραρχία, η οποία υπαγόταν στο Β΄ Σώμα Στρατού και συμμετείχε στις επιθετικές επιχειρήσεις προς Κλεισούρα – Μπούμπεσι, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Ντεσνίτσα και Άψου.

Στις 17 ιανουαρίου 1941 με διαταγή της Μεραρχίας, το 50ό Σύνταγμα Πεζικού και το Ι/33 Τάγμα αποτέλεσαν ένα ενιαίο συγκρότημα με επικεφαλής τον Διοικητή Πεζικού της μεραρχίας Συνταγματάρχη Κρητικό Παναγιώτη.  Αποστολή του ήταν να καλύψει το δεξιό (βόρειο) πλευρό του 90ού Συντάγματος Πεζικού που ενεργούσε προς το ύψ. Κιάφε Σοφιούτ, και να καταλάβει σταδιακά τα αντερείσματα ανατολικά του Μπρέγκου Μεμουλάζιτ και βορειοανατολικά του Κιάφε Σοφιούτ.  Επίσης έπρεπε να κινήσει τμήμα δύναμης μέχρι τάγματος, υποστηριζόμενο από μία πυροβολαρχία, για να καταλάβει το ύψ. 788 (νοτιοανατολικά του χ. Σλατίνα).  Το τμήμα αυτό θα υποστηριζόταν επίσης με πυρά πεζικού και πυροβολικού από τα τμήματα της ΧΙ Μεραρχίας βόρεια του Άψου ποταμού.

Η επίθεση του Συγκροτήματος Κρητικού, αλλά και των άλλων μονάδων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκτοξεύθηκε τις μεσημβρινές ώρες κατέλαβε το ύψ. 788 και τα υψώματα νότια και νοτιοανατολικά του χ. Νισίτσε.  Ταυτόχρονα τα 90ό και 33ο Συντάγματα Πεζικού κατέλαβαν το Κιάφε Σοφιούτ και τα υψώματα βορειοανατολικά του Τοσκίτσι αντίστοιχα.

 Μετά την κατάληψη του υψώματος 788, το ΙΙΙ/50 Τάγμα διατάχθηκε στις 20 Ιανουαρίου, να προωθήσει λόχο με πολυβόλα στο ύψωμα Κάλα για την κατάληψη και την εξασφάλισή του από τις κατευθύνσεις Μάλι Σπαντάριτ και Μοναστέρο. Περίπολος ομάδας μάχης, υπό το λοχία Πεταλά, φθάνοντας το απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου προς το ύψωμα Κάλα για την εκτέλεση αναγνώρισης και αφού ανέβηκε σ’ αυτό, βρέθηκε απρόοπτα μπροστά σε καταυλισμό στον οποίο αναπαύονταν εφεδρικά ιταλικά τμήματα. Η περίπολος έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για μεγαλύτερη δύναμη με αποτέλεσμα να ενσπείρει τον πανικό στους Ιταλούς και να εγκαταλείψουν το ύψωμα. Η περίπολος χωρίς καμιά απώλεια συνέλαβε 71 Ιταλούς και κυρίευσε αρκετό πολεμικό υλικό.

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου στον τομέα του 50ού Συντάγματος δε σημειώθηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα.  Την επομένη 23 Ιανουαρίου, το ΙΙΙ/50 Τάγμα μετά από διαταγή της Μεραρχίας, κατέλαβε τις απογευματινές ώρες τον αντικειμενικό σκοπό, δύο χιλ. ανατολικά του Μάλι Σπαντάριτ, συλλαμβάνοντας 15 αιχμαλώτους και έχοντας απώλειες 1 νεκρό και 2 τραυματίες.

Η XV Μεραρχία διέταξε για τις 25 Ιανουαρίου επίθεση προς το ύψ. Μπρέγκου Λιούλεϊ, Μπρέγκου Μποσκίτο και χ. Σιάλεσι.

Στις 0700 της 25ης Ιανουαρίου τα τμήματα που καθορίστηκαν για την επίθεση της Μεραρχίας εξόρμησαν, και παρά την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε κατέλαβαν τους πρώτους αντικειμενικούς σκοπούς. Το Απόσπασμα του Συνταγματάρχη Κρητικού, κατέλαβε περίπου στις 1530 της 25ης Ιανουαρίου, μετά από σκληρό αγώνα, το Μάλι Σπαντάριτ με τα Ι/50 και ΙΙΙ/50 Τάγματα, ενώ ταυτόχρονα το 33ο Σύνταγμα κατέλαβε περίπου στις 1130 της ίδιας μέρας το χ. Βινάν και το ύψ. που ήταν 1.000 μέτρα δυτικά από το χωριό.

Έτσι, η XV Μεραρχία στις 25 Ιανουαρίου κατείχε τα δεσπόζοντα υψώματα (Μάλι Σπαντάριτ) της κοιλάδας του Άψου ποταμού. Οι δυσμενείς όμως καιρικές συνθήκες που δημιουργούσαν προβλήματα στις μονάδες και οι συγκεντρώσεις ισχυρών ιταλικών μονάδων απέναντι από το Β΄ Σώμα Στρατού, είχαν ως συνέπεια την αναστολή των παραπέρα επιθετικών επιχειρήσεων ευρείας κλίκακας.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.