Οι αγώνες των Σουλιωτών (1788-1803)


Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων που κατοικούνταν από χριστιανικές οικογένειες Σουλιωτών δέχθηκαν την επίθεση του Αλή πασά. Ο Αλή πασάς ανακατεμένος σε όλη του τη ζωή σε ραδιουργίες, καταγόταν από το Τεπελένι
της Β. Ηπείρου. Στην περιοχή των Ιωαννίνων μεταβλήθηκε πολύ γρήγορα σε μόνιμο ληστρικό στοιχείο επιβάλλοντας ένα ωμό και απολυταρχικό καθεστώς. Επιχειρώντας να υποτάξει τους Σουλιώτες εκστράτευσε εναντίον τους τρεις φορές.

Οι Σουλιώτες πολέμησαν με πείσμα και ηρωισμό και σ’ αυτή την προσπάθεια τους, βοήθησαν οι γυναίκες τους και τα παιδιά. Στην Τρίτη και τελευταία πολιορκία του Σουλίου οι Σουλιώτες βλέποντας πως έμειναν από πολεμοφόδια και τροφές συμφώνησαν με τον πονηρό Αλή να εκκενώσουν τη γη των πατέρων τους και να πάνε να ζήσουν στην Πάργα.

Καταπατώντας την συμφωνία ο Αλή πασάς τους επιτέθηκε αιφνιδιαστικά. Πέφτοντας στο βάραθρο του Ζαλόγγου οι γυναίκες Σουλιώτισσες προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση, ενώ στο Κούγκι, το κάστρο του Σουλίου, οι τελευταίοι γέροντες
ανατινάχτηκαν μαζί με τους επιδρομείς. Όσοι σώθηκαν από τους Σουλιώτες κατέφυγαν στα Επτάνησα και πολλοί πολέμησαν με τον στρατό του Ναπολέοντα στην Ιταλία.

Μετά την καταστροφή του Σουλίου, ο Αλή πασάς  επέκτεινε την εξουσία του στη Στερεά και τις γύρω περιοχές. Πολύ σύντομα επαναστάτησε κατά του Σουλτάνου (1820) και στην προσπάθειά του αυτή ζήτησε την βοήθεια των Σουλιωτών. Οι
τελευταίοι συντάχθηκαν με τον Αλή συμπίπτοντας απόλυτα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Φιλικής Εταιρίας και τα συμφέροντα της Επανάστασης. Προσποιήθηκαν πως πολεμούσαν γι’ αυτόν, στην πραγματικότητα όμως ελευθέρωναν και οχύρωναν τα ελληνικά χωριά.

Σε λίγο ξέσπασε και η επανάσταση στη Μολδοβλαχία, η οποία αναστάτωσε τον σουλτάνο και τις ευρωπαϊκές αυλές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.