Κατάληψη του Λόφου Καραχρήστου (18 – 20 Αυγ 1921)


Με τις νικηφόρες επιθετικές επιχειρήσεις του στη Μικρά Ασία (25 Ιουν. – 10 Ιουλ. 1921) ο Ελληνικός Στρατός προέλασε μέχρι το Εσκί Σεχίρ και το Αφιόν Καραχισάρ, καταλαμβάνοντας τους σπουδαίους αυτούς συγκοινωνιακούς κόμβους.  Στη συνέχεια αποφάσισε την ανάληψη νέων επιχειρήσεων (Ιουλ.-Σεπτ. 1921) με κατεύθυνση προς την Άγκυρα (Εκστρατεία του Σαγγάριου).

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων με διοικητή τον Συνταγματάρχη Καραχρήστο Βλάσιο, ανήκε στην ΙΙΙ Μεραρχία. Στις 0600 στις 20 Αυγούστου 1921 και αφού είχε βομβαρδιστεί η εχθρική τοποθεσία, ανακατέλαβε περίπου στις 0630 τον αμυντικά οργανωμένο και ισχυρά κατεχόμενο λόφο βορειοανατολικά του χ. Καρακουγιού, ανατολικά του Σαγγαρίου. Το λόφο αυτό είχε καταλάβει το ίδιο Σύνταγμα δια της λόγχης το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου 1921, κυριεύοντας μάλιστα 4 πυροβόλα και αριθμό πολυβόλων, αλλά αναγκάσθηκε μετά από σφοδρό βομβαρδισμό του εχθρικού πυροβολικού και αντεπίθεση ισχυρότερων τουρκικών δυνάμεων να τον εγκαταλείψει περίπου στις 1600 της 18ης Αυγούστου 1921. Το τουρκικό πυροβολικό άρχισε τότε να βάλλει καταιγιστικά πυρά κατά του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και προτού αυτό να προλάβει να καλυφθεί δέχθηκε σφοδρή αντεπίθεση ισχυρών τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες το ανέτρεψαν και το ανάγκασαν να υποχωρήσει στις αρχικές του θέσεις.

Ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων με προσωπική του επέμβαση πέτυχε να συγκρατήσει τα τμήματα που υποχωρούσαν, τα οποία αφού ενίσχυσε με την εφεδρεία του, τα οδήγησε σε νέα επίθεση και με την υποστήριξη του πυροβολικού ξανακατέλαβε το λόφο. Αμέσως όμως, επακολούθησε νέα σφοδρή βολή του τουρκικού πυροβολικού κατά του λόφου και οι Εύζωνοι τον εγκατέλειψαν. Έτσι επανήλθε στην κατοχή των Τούρκων. Ο διοικητής του Συντάγματος επενέβη πάλι, και με τη βοήθεια των αξιωματικών, των επιτελών και του Διοικητή Πυροβολικού της Μεραρχίας, ανασύνταξε τα τμήματά του και μετά από δραστική βολή του πυροβολικού, εξαπέλυσε νέα επίθεση και κατέλαβε για τρίτη φορά μέσα στην ίδια μέρα το λόφο. Ενώ όμως περιέτρεχε τη γραμμή του μετώπου για να εμψυχώσει τους Ευζώνους του, ο ήρωας Συνταγματάρχης Καραχρήστος Βλάσιος τραυματίστηκε θανάσιμα. Οι Τούρκοι κατέλαβαν και αυτοί για τρίτη φορά το λόφο. Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων επιχείρησε τέταρτη έφοδο κατά του λόφου, ο οποίος ονομάστηκε έκτοτε «Λόφος Καραχρήστου», στη μνήμη του ενδόξως πεσόντος Συνταγματάρχη, και τον ανακατέλαβε στις 11:00 της 20ής Αυγούστου 1921. Ο λόφος παρέμεινε τελικά στην κατοχή του 2/39 Συντάγματος, παρά τις κατ’ επανάληψη αντεπιθέσεις των Τούρκων.

Οι απώλειες του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων ήταν πολύ μεγάλες και ανήλθαν σε 30 αξιωματικούς και 545 οπλίτες εκτός μάχης.

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων επέδειξε παρόμοια ηρωική δράση σε όλη τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-22, γι’ αυτό και η Πολεμική Σημαία του τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας.


Discover more from Θεματα Στρατιωτικης Ιστοριας

Subscribe to get the latest posts to your email.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.