Διδάγματα επί της επιθετικής επιδεξιότητος, 1 ΣΤΡΑΤΙΑ/2 Δεκ 1947


Θέμα: Διδάγματα επί της επιθετικής                                      ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
επιδεξιότητος                                                              ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ
Πρός:   ΣΣ, Μεραρχίας, Ταξιαρχίας                                         1η ΣΤΡΑΤΙΑ
Κοιν:   ΓΕΣ/Α1, ΧΙ/24, Α2/Σ                                                 ΙΣ/24/1328/Α1
B.L.U.                                                                         2 Δεκ 1947

  1. Ετονίσθη επανειλημμένως και κατά κόρον, ότι μόνον διά της ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ καταρίπτεται το ηθικόν των συμμοριτών, χάνεται η πρωτοβουλία, γεννάται εις αυτούς η ανησυχία διά την ασφάλειάν των, κινούνται, σταθμεύουν ζούν με εφιάλτας.
  2. Αλλ’ όταν λέγεται ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ δεν εννοείται μία βραδυκίνητος ενέργεια με φωνασκίας, με πυράς με προετοιμασίας ατέρμονας, χωρίς σχέδιον, χωρίς ευελιξίαν, χωρίς σκοπόν, χωρίς πληροφορίας, χωρίς αποτελέσματα χειροπιαστά.

Τοιαύται επιχειρήσεις καταντούν ΑΚΑΡΠΟΙ και ΕΠΙΖΗΜΙΟΙ διότι φέρουν αντίθετα αποτελέσματα, καθόσον εις μέν τα τμήματά μας δημιουργείται άθελα η εντύπωσις του ασκόπου, εις δε τον εχθρόν η πεποίθησις, ότι δεν πρέπει να φοβήται ΕΝΑ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΒΡΑΔΥΚΙΝΗΤΟΝ ΚΑΙ ΝΩΧΕΛΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΝ.

Αντιθέτως ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ ΜΕ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ έχει τους ποθητούς καρπούς διά των οποίων χαλυβδούνται τα τμήματά μας, οι κόποι των, αι κακουχίαι και στερήσεις των αμείβονται και το ηθικόν των συμμοριτών καταρρίπτεται.

  1. Τάς αρχάς ταύτας επιβεβαιώνει ο απολογισμός του τριμήνου έργου Αυγούστου Οκτωβρίου μιας Μεραρχίας εκ των εφαρμοζουσών κατά τον καλλίτερον τρόπον τας επιβαλλομένας εις τον αντισυμμοριακόν αγώνα μεθόδους ενεργείας.

Πρόκειται περί της Χ Μεραρχίας, ήτις διαθέτει από ΑΞΙΟΥ μέχρι ΑΛΗ ΜΠΟΥΤΟΥΣ 2 Ταξιαρχίας έναντι συμμοριακών ομάδων δυνάμεως 1600 περίπου

Παρατίθενται τα αποτελέσματα:
-Νεκροί εις χείρας                                                                        123
-Αιχμάλωτοι                                                                                 105
-Παραδοθέντες κατά την διάρκειαν των επιχειρήσεων      26
-Παραδοθέντες γενικώς ένοπλοι                                                  142
-Παραδοθέντες άοπλοι                                                                 157
Σύνολον          553
(Δεν υπολογίζονται οι φερόμενοι ως νεκροί εκ καταθέσεων 50 και τραυματίαι 51 σύνολον 101)

Φρονώ ότι ο απολογισμός ούτος είναι λίαν ικανοποιητικός και μαρτυρεί ότι αι επιχειρήσεις διεξάγονται  με επιθετικήν επιδεξιότητα.

Δεν θεωρώ άσκοπον να παραθέσω επί πλέον του άνω απολογισμού απόσπασμα δελτίου αποτελεσμάτων μεταγενεστέρων επιχειρήσεων 12-20 Νοεμβρίου της 37 Ταξιαρχίας ανηκούσης εις την ιδίαν Χ Μεραρχίαν.

Κατά το δελτίον τούτο:

Τριλοχία του 567 κατανικήσασα και διαλύσασα μικροομάδας του συμμοριακού Τάγματος κατέρχεται την 16/ΧΙ εις τας βάσεις της, οπόθεν αντιληφθείσα άνοδον συμμοριτών επί ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ (ΟΡΤΑ-ΚΑΡΑΝ) ανεστράφη και κατέλαβε τούτο εξ εφόδου μετά σκληράν μάχην.

Την 17 και 18/ΧΙ συνεχίσθη η μάχη προστρεξάντων και τμημάτων των 568, 569, 561, 563 και 603 Ταγμάτων.

Τα τμήματα ταύτα κατέλαβον εξ εφόδου την ΛΙΟΥΚΛΑ και διέλυσαν το συμμοριακόν τάγμα το οποίον ετράπη την νύκτα της 18-19/ΧΙ προς δυσμάς διαφυγόν εις ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑΝ εκ της περιοχής ΚΟΡΩΝΑΣ.

Την 19/ΧΙ τα αυτά τμήματα προσέβαλον άνευ αναπαύσεως την συμμοριακήν διλοχίαν ΝΙΓΡΙΤΑΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Κατελήφθησαν εξ εφόδου αι θέσεις της (ΔΙΣΟΡΟΝ) και την νύκτα 19-20 διαλελυμένη διέρρευσε προς Νότον.

Αποτελέσματα των άνω ενεργειών:

Συμμοριτών «Νεκροί 57 καταμετρηθέντες, εξ ων δύο διμοιρίται και ομαδάρχαι. Αιχμάλωτοι 11 εξ ων 2 διμοιρίται. Παραδοθέντες 23. (Δεν υπολογίζονται 72 νεκροί εκ πληροφοριών και οι ανάλογοι τραυματίαι). Και ΚΥΡΙΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΝ ότι επετεύχθη αστραπιαίως η συγκέντρωσις εις το απειλούμενον σημείον των αναγκαίων δυνάμεων».

  1. Παρακαλουθώ ότι αι επιτυχίαι της Μεραρχίας συνεχίζονται και ελπίζω να σημειώσή μεγαλύτερα αποτελέσματα εις το μέλλον.

Δεν παραγνωρίζω ότι και άλλαι Μ. Μονάδες σημειώνουν ή εσημείωσαν επιτυχίας, αλλ’ οφείλω να τονίσω ιδιαιτέρως, ότι παρατηρώ εις τα δελτία επιθετικής δράσεως των περισσοτέρων Μ. Μονάδων ακάρπους και επιπόνους ενεργείας, άνευ αποτελεσμάτων.

Δεν επιθυμώ εις το μέλλον να σημειωθή άσκοπος φθορά των Μονάδων, αίτινες προσφέρουν πάν ό,τι ζητηθή από αυτάς, αρκεί όμως να γνωρίζουν οι ηγήτορές των το τι θέλουν και να κανονίζουν το πώς το θέλουν.

Διά να επιτύχουν οι ηγήτορες όμως τον σκοπόν τούτον, πρέπει να καταστρώνουν σχέδιον, το οποίον θα στηρίζηται εις την ΘΕΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΝ, θα είναι απλούστατον, εύκαμπτον και κεραυνοβόλον.

Αυτού έγκειται η όλη τέχνη των και από τας εξετάσεις, τας οποίας δίδουν καθημερινώς εις τους υποδεεστέρους των αυξάνωσιν το κύρος και το γόητρόν των ή χάνουν ανεπανορθώτως την εμπιστοσύνην των.

αντιστράτηγος Βεντήρης
Διά την ακρίβειαν
Α1 Γραφείον
Τ.Σ.Υ.


Discover more from Θεματα Στρατιωτικης Ιστοριας

Subscribe to get the latest posts to your email.