Η Μάχη του Σαραγκάρι, Σαμάνα, Ινδία, 12 Σεπ 1897


‘Πέθαναν πολεμώντας σαν δαίμονες’

Η μυθική μάχη του Saragarhi πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό βρετανικό φυλάκιο στην οροσειρά Samana στις 12 Σεπτεμβρίου 1897, όταν 10.000 – 12.000 άνδρες των φυλών Pashtun ξεκίνησαν μια επίθεση η οποία διήρκεσε πολλές ημέρες.

Το Saragarhi ήταν ένα μικρό βραχώδες φυλάκιο που βρίσκεται μεταξύ του Fort Gulistan (Cavagnari) και του Fort Lockhart στην επαρχία βορειοδυτικών συνόρων, που τώρα είναι η Khyber Pakhtunkhwa στο Πακιστάν.

Επανδρωνόταν από μόλις 21 στρατιώτες Σιχ που αντιστάθηκαν σε άγριες επίθεσεις από τις Αφγανικές φυλές για πολλές ώρες. Με επικεφαλής τον Havildar Ishar Singh, οι γενναίοι στρατιώτες πολέμησαν μέχρι την τελευταία τους ανάσα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες από τους επιτιθέμενους.

Ο λοχίας προερχόταν από στρατιωτική οικογένεια. Τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του είχαν πολεμήσει με τους  Βρετανούς. Ο ίδιος είχε καταταγεί στον βρετανικό στρατό των Ινδιών σε ηλικία μόλις 17 ετών. Πλέον στα 34 του έμελλε να περάσει στην αθανασία, όπως και ο δεκανέας Λαλ Σινγκ, ο υποδεκανέας Σαντά Σινγκ και οι 18 στρατιώτες τους.

Το οχυρό Σαραγκάρι ήταν ένα μικρό κτίσμα με μερικές τυφεκιθυρίδες και έναν πέτρινο πύργο όπου βρισκόταν και ο ηλιογράφος, συνηθισμένη συσκευή μετάδοσης μηνυμάτων εκείνη την εποχή.

Απέναντι στη μικρή αυτή δύναμη 10.000 Αφγανοί επιτέθηκαν στις 09.00 το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου 1897.  Ο χειριστής του ηλιογράφου Γκουρμούκ Σινγκ ανέφερε την κατάσταση με μήνυμά του στο οχυρό Λόκχαρτ ζητώντας ενισχύσεις.

Ο διοικητής του οχυρού Λόκχαρτ συνταγματάρχης Χάουτον απάντησε πως δεν μπορούσε να διαθέσει άνδρες. Τότε ο λοχίας Ιστάρ Σινγκ συγκέντρωσε τους άνδρες του και ρώτησε τη γνώμη τους. Γνώριζαν ότι αν έμεναν να υπερασπιστούν το μικρό τους οχυρό θα πέθαιναν όλοι. Κανείς τους δεν δείλιασε και τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο οχυρό με σκοπό να καθυστερήσουν τους Αφγανούς, αλλά και να εξακολουθούν να εξυπηρετούν τον πρωταρχικό τους ρόλο ως κέντρο επικοινωνίας μεταξύ των άλλων δύο οχυρών.

Οι Αφγανοί ζήτησαν από τους ελάχιστους αμυνόμενους να παραδοθούν αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Οι Σιχ πολέμησαν κυριολεκτικά σαν λιοντάρια και πέραν πάσης λογικής απέκρουσαν δύο εχθρικές επιθέσεις παρά το γεγονός ότι οι εχθροί κατάφεραν να γκρεμίσουν ένα τμήμα του τείχους.

Ακολούθησε νέα πρόταση των Αφγανών προς παράδοση που επίσης απορρίφθηκε. Νέα επίθεση μέσω του ρήγματος οδήγησε σε αγώνα σώμα με σώμα ακόμα και με τα δόντια. Οι Σιχ με τα περίφημα μαχαίρια Κιρπάν, έσφαζαν ανελέητα τους πολυάριθμους εχθρούς αγνοώντας τις πληγές τους.

Πιεζόμενοι ασφυκτικά οι επιζώντες Σιχ υποχώρησαν στο τελευταίο οχύρωμα με διαταγή του λοχία τους, ο οποίος μόνο με το μαχαίρι στο χέρι κάλυψε την υποχώρησή τους πολεμώντας απεγνωσμένα ως το μοιραίο τέλος. Ένας προς ένας οι Σιχ έπεφταν μαχόμενοι. Ο Γκουρμούκ Σινγκ, ο χειριστής του ηλιογράφου είχε απομείνει τελευταίος. Αφού έστειλε το τελευταίο του μήνυμα εφόρμησε μόνος κατά των εχθρών, φωνάζοντας την πολεμική ιαχή των Σιχ (“η νίκη ανήκει σε αυτούς που επικαλούνται τον θεό με καθαρή καρδιά”) σκοτώνοντας 20 πριν τον κομματιάσουν οι Αφγανοί.

Το Σαραγκάρι έπεσε. Όμως οι 21 γενναίοι είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 600 αντιπάλους και το κυριότερο είχαν δώσει χρόνο στα άλλα οχυρά να ενισχυθούν. Βρετανοί και Ινδοί τιμούν έως σήμερα την θυσία των λίγων αυτών ανδρών που έβαλαν την τιμή τους πάνω από τη ζωή τους.

Σημ: Singh (Σινγκ) κοινή προσθήκη σε όλα τα ονόματα των πολεμιστών Σιχ που σημαίνει λιοντάρι).


Discover more from Θεματα Στρατιωτικης Ιστοριας

Subscribe to get the latest posts to your email.