Πολεμικό Ανακοινωθέν υπ’ αριθμόν 27, 22/11/1940 (Κατάληψη Κορυτσάς)


«Κατά την σημερινήν ημέραν τα στρατεύματά μας επέτυχον την ολοκλήρωσιν του ορεινού όγκου της Μόροβας, την κατάληψιν του όρους Ιβάν και του αυχένος Καφ-ε-Καρίτ.

Κατελήφθη η Κορυτσά.

Νοτιώτερον εις τον τομέα της Πίνδου τα στρατεύματά μας κατέλαβον το Λεσκοβίκι και επροχώρησαν πέραν των συνόρων.

Η αεροπορία μας εβομβάρδισεν εχθρικάς φάλαγγας εν υποχωρήσει μετά μεγάλης επιτυχίας, παρά την δραστηρίαν αντίδρασιν της εχθρικής αεροπορίας.

Κατά την μάχην της Κορυτσάς ήτις διήρκεσεν επί εννέα ημέρας, τα στρατεύματά μας, παρά την ισχυροτάτην αντίδρασιν της εχθρικής αεροπορίας, κατήγαγον λαμπράν νίκην, ανατρέψαντα μεγάλας δυνάμεις του εχθρού εγκατεστημένας επί φυσικώς οχυρών θέσεων ενισχυμένων εν πολλοίς υπό ανθεκτικών οργανώσεων εκ σιδηροπαγούς σκυροδέματος μετά συρματοπλεγμάτων.

Την Κορυτσάν υπερήσπιζον αι εξής δυνάμεις: Η 2α μεραρχία αλπινιστών Τριεστίνο, η 19η μεραρχία Βενέτσια, η 29 μεραρχία Πιεμόντε, η 49 μεραρχία Πάρμας, η 53η μεραρχίας Αρέντζο, τα ανεξάρτητα τάγματα Τομόρι και Ταραμπός, το 109ον και 166ον τάγματα μελανοχιτώνων, το 4ον σύνταγμα των Βερσαλλιέρων, το 101ον τάγμα πολυβόλων θέσεως, διαθέτουσαι επί πλέον ως συμπληρωματικά πολλάς πυροβολαρχίας βαρέος πυροβολικού και σημαντικόν αριθμόν αρμάτων μάχης.

Οι κατά την μάχης ταύτην περιελθόντες εις χείρας και αιχμάλωτοι και τα κυριευθέντα υλικά δεν κατεμετρήθησαν εισέτι».


Discover more from Θεματα Στρατιωτικης Ιστοριας

Subscribe to get the latest posts to your email.