Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος (5 – 10 Ιουν 1967)


Με την ανακήρυξη του Ισραήλ σε ανεξάρτητο κράτος, στις 14 Μαΐου 1948, αρχίζει μια εποχή συνεχών και σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Αράβων και Ισραήλ. Αυτό οφειλόταν στη μη αναγνώριση εκ μέρους των Αράβων, του νεοϊδρυθέντος κράτους με το οποίο υπήρξαν μέχρι το 1956 καθημερινές συγκρούσεις εξαιτίας των μεθοριακών επεισοδίων.

Μετά τον πόλεμο του Οκτωβρίου του 1956 μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου και  την επέμβαση των Αγγλο-Γάλλων κατά της Αιγύπτου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικής δυνάμεως 3.375 ανδρών, που θα στάθμευε κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών με ιδιαίτερη προσοχή στον κόλπο της Ακαμπα και στην περιοχή της  Γάζας.

Όμως, παρά την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δυνάμεως, τα μεθοριακά επεισόδια κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ, Ιορδανίας και Συρίας εξακολουθούσαν, με αποτέλεσμα να δοθεί η μεγάλη ευκαιρία στις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ώστε, η ενεργός ανάμειξή τους στο χώρο, να μετατραπεί σε έναν τεράστιο ανταγωνισμό που απέβλεπε στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιρροή της καθεμιάς υπερδυνάμεως, στα κράτη της περιοχής. Επιρροή, που θα εξασφαλιζόταν με οικονομική βοήθεια, εξοπλισμούς, βιομηχανικές επενδύσεις κτλ.

Έτσι, με τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των δυο πλευρών, των Αραβικών κρατών δηλαδή και του Ισραήλ, συνέβησαν τα παρακάτω :

  • 20 Μαΐου 1967. Ολοκλήρωση της μερικής κινητοποιήσεως εφεδρειών του Ισραήλ.
  • 22 Μαΐου 1967. Κλείσιμο των στενών του Στενού του Τιράν για όλα τα Ισραηλινά πλοία και αποκλεισμός του Κόλπου της Ακαμπα, από την Αίγυπτο.
  • Διαμαρτυρία των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό του κόλπου της Ακαμπα, τη θάλασσα του οποίου διακήρυσσαν ως διεθνή θαλάσσια οδό. Τη διακήρυξη αυτή υπερασπίζει σταθερά η Μ. Βρετανία, θέτοντας σε επιφυλακή τα πλοία της στη Μεσόγειο και συνεργαζόμενη με όλα τα έθνη, προκειμένου να πετύχει γενική αναγνώριση, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν αποκλείει, ακόμα και κοινές με τις ΗΠΑ στρατιωτικές ενέργειες, με σκοπό τον ελεύθερο διάπλου της περιοχής.
  • 28 Μαΐου 1967. Συνέντευξη τύπου του προέδρου της Αιγύπτου Νάσερ και δήλωση του για τη Διώρυγα του Σουέζ. «Τα στενά του Τιράν είναι Αιγυπτιακά χωρικά ύδατα επί των οποίων εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν ξεσπάσει πόλεμος με το Ισραήλ, το καθεστώς στην Διώρυγα του Σουέζ θα παραμείνει αμετάβλητο και σε περίπτωση ξένης επεμβάσεως δε θα υπάρξει πλέον Διώρυγα του Σουέζ».
  • 28 Μαΐου 1967. ΄Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ) στην οποία δηλώνεται το αναπόφευκτο Ισραηλο-Αιγυπτιακού πολέμου και βεβαιώνεται η απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, εφόσον η Αίγυπτος, θεωρούσε το έργο τους πολύ επικίνδυνο.
  • 29 Μαΐου 1967. Λόγος του προέδρου της Αιγύπτου Νάσερ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.  «Αν τα δυτικά κράτη μας αγνοήσουν και αρνηθούν τα δικαιώματά μας, θα τα διδάξουμε πως να μας σέβονται. Δεν αντιμετωπίζουμε το Ισραήλ, αλλά εκείνους οι οποίοι δημιούργησαν το Ισραήλ».
  • 31 Μαΐου 1967. Αιφνίδια υπογραφή Συμφώνου Άμυνας μεταξύ Αιγύπτου και Ιορδανίας, στο Κάιρο, γεγονός που οδήγησε στη μετάπτωση από την ειρήνη στον πόλεμο.

Οι Άγγλο-Αμερικανικές διπλωματικές κινήσεις, που σκοπό είχαν να εξασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον κόλπο της Άκαμπα, απέτυχαν, σε σημείο που ο πόλεμος να θεωρείται πια βέβαιος και να υπολείπεται μόνο η ημερομηνία ενάρξεως.

Παράλληλα, οι έντονες προπαρασκευές για τον πόλεμο, από τα Αραβικά Κράτη και το Ισραήλ, είχαν ως αποτέλεσμα τα πυκνά μεθοριακά επεισόδια και τις συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου.  Αποκάλυπταν πια, ότι η κήρυξη του πολέμου, είχε ήδη φθάσει στο παραπέντε.

  • 3-4 Ιουνίου 1967. Μυστική σύσκεψη Ισραηλινών, στην οποία αποφασίσθηκε η επίθεση από το Ισραήλ. Η ανάληψη δράσεως θα στηριζόταν στον αιφνιδιασμό, τον οποίο, ελάχιστοι των εντός και εκτός της χώρας, ανέμεναν. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ήταν, ότι οι ΗΠΑ δε θα τηρήσουν την ίδια τακτική του 1956 και ότι η Σοβιετική Ένωση δε θα επενέβαινε.

Περιγραφή των Πεδίων των Μαχών

  1. Χερσόνησος του Σινά: Η χερσόνησος του Σινά, περιοχή που καλύπτεται από αχανείς αμμώδεις εκτάσεις και όγκους άγονων οροσειρών, είναι αυτή που χωρίζει την Αφρική από την Ασία και τη Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό. Θεωρείται ένας πολύ ευνοϊκός και κατάλληλος χώρος για ένα σύγχρονο πόλεμο.  Αυτό που χαρακτηρίζει τον τόπο αυτόν είναι η απόλυτη ερήμωση που ευνοεί τις πολεμικές συγκρούσεις, μια και δεν εμπλέκεται σ΄αυτές αστικός πληθυσμός, και χιλιάδες άρματα μπορούν να κάνουν ελιγμούς μαχόμενα μέσα στον κονιορτό της ερήμου. Η χερσόνησος του Σινά προσφέρει μια κύρια διάβαση προς το Σουέζ, της Μίτλα, και δευτερεύουσες ορεινές, υποχρεωτικές όλες για την κίνηση προς Αίγυπτο, που βρίσκονται ανατολικά της διώρυγας. Η έρημος του Σινά έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές από τον εκπολιτιστή της Ασίας Μέγα Αλέξανδρο μέχρι το Μέγα Ναπολέοντα.
  2. Κόλπος της Ακαμπα: Διεισδύει βαθιά στην άλλοτε Παλαιστίνη. Με τον κόλπο αυτό συνορεύει η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και το Ισραήλ, γι΄αυτό και έχει μεγάλη στρατηγική αξία όλη η περιοχή. Το κλείσιμο του κόλπου από το Νάσερ αποτελούσε στέρηση της ναυσιπλοΐας από το Ισραήλ.
  3. Περιοχή Ραφά-Ελ Αρίς – Γάζας: Νότια της Ραφά υπάρχει μια σειρά αδιάβατων αμμόλοφων και η πόλη Ελ Αρίς που βρίσκεται πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή από την Καντάρα (διώρυγα) προς τη Γάζα και αποτελεί την κύρια βάση ανεφοδιασμού των Αιγυπτίων στο Σινά. Το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή, έχει πολύ μεγάλη αξία και αποτελεί με τη διώρυγα της Γάζας τον ΑΝΣΚ, του Ισραήλ. Το οχυρό Τζιραντέχ στην περιοχή του Ελ Αρίς, καθιστά  το Βόρειο Τομέα των Αιγυπτίων πολύ ισχυρό.
  4. Περιοχή Αμπού Αγκέιλα: Νότια της λωρίδας της Γάζας βρίσκεται το Αμπού Αγκέιλα το οποίο δεσπόζει στην περιοχή και αποτελεί μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο του δρομολογίου Ελ Αρίς-Γκέμπελ Λιμνί και Εϊλάτ.  Όποιος κατέχει τον κόμβο αυτόν ελέγχει την κύρια γραμμή προελάσεως από την περιοχή Νιτσάνα πρός τον Κεντρικό Τομέα της χερσονήσου του Σινά και στη συνέχεια προς τη Διώρυγα του Σουέζ.
  5. Περιοχή Αποικισμού: Είναι οι ιδιαίτερα τρωτοί χώροι αποικισμού του Ισραήλ κατά μήκος της Συριακής μεθορίου. Αυτοί βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο στο οποίο δεσπόζει η Συριακή οροσειρά με τα υψώματα του Γκολάν τα οποία υψώνονται απότομα ανατολικά.
  6. Ιερουσαλήμ: Η Ιερή πόλη του Χριστιανισμού, Ιερουσαλήμ, βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα και αποτελεί πολιτικής φύσεως Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) και όχι στρατιωτικής. Είναι συμβολή οδικού δικτύου και μόνο με την οροσειρά μεταξύ Ιερουσαλήμ-Ραμαλάκ αποκτά στρατιωτική σημασία, εφόσον δεσπόζει στην περιοχή και δημιουργεί ευμενείς ή δυσμενείς συνθήκες για όποιον κινείται προς τη Νεκρά Θάλασσα και τον Ιορδάνη ποταμό.
  7. Περιοχή Ναμπλούς: Δυτικά της όχθης του Ιορδάνη βρίσκεται η περιοχή Ναμπλούς με την ομώνυμη πόλη που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο στο Βόρειο Τομέα. Σε περίπτωση καταλήψεως της Ναμπλούς και σε συνδυασμό με την περιοχή της Ιερουσαλήμ και της Χεβρών στο Νότο, εξασφαλίζεται απόλυτα το δυτικό τμήμα της πεδιάδας του Ιορδάνη. Η ταχεία κατάληψη της πρωτεύουσας της Ιορδανίας Αμάν, εξασφαλίζεται, εφόσον χρησιμοποιηθούν επιπλέον και ταχυκίνητες μονάδες Τεθωρακισμένων και Πεζικού.
  8. Ισραηλο-Συριακή Μεθόριος: Βόρεια της θάλασσας της Γαλιλαίας εκτείνεται μια οροσειρά στην οποία οι Σύριοι είχαν κατασκευάσει μια ολόκληρη «Γραμμή Μαζινώ». Το βάθος της τοποθεσίας αυτής μεγαλύτερο από 10 χλμ., δε διέθετε πρώτη, δεύτερη ή τρίτη γραμμή άμυνας, αλλά αμέτρητες σειρές οχυρών και πυροβολείων, έργο τεράστιο. Το όλο σύστημα άμυνας είχαν επιβλέψει Σοβιετικοί σύμβουλοι. Τέλος, το οροπέδιο της περιοχής Κουνέιρα-Μπουλμιζιέ διαθέτει ένα ειδικό δίκτυο με μεγάλη στρατιωτική αξία, αφού δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή εμποδίζοντας τη μετακίνηση τμημάτων από τον Ιορδάνη προς τη Δαμασκό.

Δυνάμεις και Διάταξη των Αντιπάλων

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 093 19670605 ΑΡΑΒΟΪΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-1

Διάταξη δυνάμεων Ισραήλ-Αιγύπτου

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 094 19670605 ΑΡΑΒΟΪΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-2

Διάταξη δυνάμεων Ισραήλ-Ιορδανία

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 095 19670605 ΑΡΑΒΟΪΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-3

Διάταξη δυνάμεων Ισραήλ-Συρία

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 – Συγκριτικός των ΕΔ μεταξύ Αράβων – Ισραήλ

Α/Α Χώρες ‘Ενοπλες Δυνάμειςσε Άνδρες ΜαχητικάΑεροσκ. Άρματα Μάχης Παρατηρήσεις
1. Ισραήλ 270.000 300(*) 800
Β’ Αραβ. Συνασπισμός
1. Αίγυπτος 240.000 450 1.200
2. Συρία 50.000 120 400
3. Ιορδανία 50.000 40 200
4. Ιράκ 70.000 200 400
5. Σαουδ.     Αραβία 50.000 20 100
Σύνολο Αραβων 472.000 848 1.380

(*) Απο αυτά τα 50 εκπαιδευτικά

Αναλογία:

  • Ενόπλων Δυνάμεων   1,6:1   υπέρ Αράβων
  • Αεροσκαφών  2,8:1    υπέρ Αράβων
  • Αρμάτων Μάχης          1,7:1 υπέρ Αράβων

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • Αντιτορπιλλικά                                        3                                      7
  • Υποβρύχια                                               3                                      12
  • Πυραυλοφόρα σκάφη                              –                                       18
  • Ανθυποβρυχιακά σκάφη                          1                                       12
  • Τορπιλλάκατοι                                         8                                       32
  •          Σύνολο                                           15                                     81

Σχέδια και Αποστολές Ισραηλινών

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ κατέφυγε στη διαπίστωση ότι η συντριβή του εχθρού θα εξασφαλιζόταν μόνο στην περίπτωση που το Ισραήλ θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων και θα πετύχαινε τακτικό αιφνιδιασμό με πρωτεύοντα ΑΝΣΚ την αστραπιαία και ταυτόχρονη εξουδετέρωση της εχθρικής αεροπορίας στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στη Συρία σε συνδυασμό με επίθεση εναντίον των χερσαίων δυνάμεων της Αιγύπτου.

Το σχέδιο προέβλεπε:

  1. Την καταστροφή των διαδρόμων των κυριότερων αεροδρομίων και των αεροσκαφών τους με αιφνιδιαστική και αστραπιαία αεροπορική προσβολή.
  2. Τριπλής κατευθύνσεως επίθεση εναντίον της Χερσονήσου του Σινά: «Α» προς Γάζα-Ελ Αρίς, «Β» προς Αμπού Αγκέιλα, Γκέμπελ-Λιμνί και «Γ» προς Κουντίλα-Διάβαση Μίτλα με ΑΝΣΚ τη Διώρυγα του Σουέζ, τον ομώνυμο κόλπο και τη συντριβή των Αιγυπτιακών δυνάμεων.
  3. Διατήρηση διήμερης αμυντικής διατάξεως στη μεθόριο προς Ιορδανία και Συρία με σκοπό την αγκίστρωση των εκεί δυνάμεων, ώστε να κινηθούν προς ενίσχυση των Αιγυπτίων.  Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Ισραηλινοί θα ήταν απερίσπαστοι να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους κατά της Χερσονήσου του Σινά, όπου και οι πρώτοι ΑΝΣΚ, πεπεισμένοι ότι Ιορδανοί και Σύριοι δε θα ενεργούσαν επιθετικά όπως το 1956.
  4. Μετά την ευόδωση των επιχειρήσεων στη Χερσόνησο του Σινά, επιθετική ενέργεια με ταχυκίνητες Μονάδες Πεζικού και Τεθωρακισμένων, σε συνδυασμό με ρίψη αλεξιπτωτιστών για κατάληψη των ΑΝΣΚ, Οροπέδιο Νμπλούς και κοιλάδας Ιορδάνη στην Ιορδανία και υψιπέδων Κουνέιτρα και Μπουτμιγιέ στη Συρία.

 Σχέδια και Αποστολές Αράβων

  1. Αιγυπτίων: Η διάταξη των Αιγυπτιακών δυνάμεων κατά το Στρατηγό Ταλ, διοικητή Τ/Θ του Ισραήλ ήταν απόλυτα επιτυχής.  Το σχέδιο προέβλεπε:
    1. Επιθετική ενέργεια των προς Ανατολάς Μονάδων, διέλευσή τους στη νότια Νεγκέβ και με ειδικά τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων στα Δυτικά της Κουντίλα, προκειμένου να συνδεθούν με τις δυνάμεις της Ιορδανίας με ΑΝΣΚ την αποκοπή του Εϊλάτ από το υπόλοιπο Ισραήλ.
    2. Αμυντική ενέργεια που αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των Ισραηλινών να προελάσουν προς τη Διώρυγα του Σουέζ, δια της Χερσονήσου του Σινά. Το υπόψη σχέδιο δεν προέβλεπε απόφραξη της νότιας διαβάσεως προς τη Χερσόνησο εναντίον της οποίας ενήργησε επιθετικά ο Στρατηγός Γιόφφε.
  2. Ιορδανών: Το σχέδιο  προέβλεπε επιθετική ενέργεια προς το όρος Σκοπόν στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και αμυντική διάταξη στην περιοχή Ναμπλούς για την εξασφάλιση της κοιλάδας του Ιορδάνη.
  3. Συρίων: Το σχέδιο προέβλεπε διείσδυση στο Ισραήλ από τρεις κατευθύνσεις.  Το σχέδιο αυτό βρέθηκε από Ισραηλινούς στην Κουνέιτρα και τελικά δεν εφαρμόσθηκε.
    1. Κατεύθυνση «Α», από Μισμάρ Αγιαρντέν προς τη Χάιφα και από εκεί ένα τμήμα να προσχωρήσει νότια προς Ναζαρέτ.
    2. Κατεύθυνση «Β», κοιλάδα Ιορδάνη- Τελ Καζίρ και από εκεί από προς Αφούλα.
    3. Κατεύθυνση «Γ», από Λίβανο προς Ακραν με κύρια προσπάθεια μέσω του Μισμάρ Αγιαρντέν.

Διεξαγωγή της Μάχης

Το Ισραήλ όπως ήταν φυσικό, ήταν υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την Αίγυπτο (Χερσόνησο του Σινά και Λωρίδα της Γάζας), την Ιορδανία και τη Συρία, διεξάγοντας τριμέτωπες επιχειρήσεις που θα περιγραφούν παρακάτω :

  1. Αεροπορική Προσβολή: Πριν αρχίσει η περιγραφή των χερσαίων επιχειρήσεων, θα αναφερθούμε στην Ισραηλινή αεροπορική προσβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την έναρξη των επιχειρήσεων στις 0745 της 5 Ιουνίου 1967.
    1. Αστραπιαία Ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον δέκα από τα δεκαεννέα Αιγυπτιακά αεροδρόμια. Η επίθεση, αιφνιδιαστική, αποτελεσματική και εξαιρετικά πετυχημένη υπήρξε το αποτέλεσμα της ύψιστης ακριβείας των πληροφοριών των ειδικών υπηρεσιών του Ισραήλ.
    2. Με την έναρξη της προσβολής, καταστράφηκαν στο έδαφος τα 2/3 των Αιγυπτιακών αεροσκαφών, μεγάλος αριθμός ραντάρ και οι περισσότεροι διάδρομοι προσγειώσεως. Το νευραλγικό αεροδρόμιο του Σινά «Ελ Αρίς», έμεινε ηθελημένα ανέπαφο για να χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ ως βάση ανεφοδιασμού και διακομιδής τραυματιών.
    3. Το υπόλοιπο μέρος της μαχητικής αεροπορίας του Ισραήλ, προσέβαλε τις προμεσημβρινές ώρες αεροπορικές βάσεις της Ιορδανίας και της Συρίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
    4. Όλα τα παραπάνω είχαν αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι Ισραηλινοί την κυριαρχία στον αέρα.  Έτσι, οι χερσαίες επιχειρήσεις που ακολούθησαν διέθεταν πλήρη αεροπορική υποστήριξη.
    5. Από τα αποτελέσματα της αεροπορικής προσβολής αποδείχθηκε ότι ήταν μια επιχείρηση σχεδιασμένη στην εντέλεια και ότι όλο το σύστημα επιχειρήσεως και άμυνας με τα 23 ραντάρ αλλά και το σύνολο των ρωσικών πυραύλων SA-2 αποδείχθηκε εντελώς άχρηστο λόγω εξαπατήσεως.
    6. Στον Πίνακα 1 φαίνονται οι γενικές απώλειες σε Α/Φ.
  2. Επιχειρήσεις στις 5 Ιουνίου
    1. Στο Μέτωπο της Χερσονήσου του Σινά
      1. Διάβαση των συνόρων και ταχεία προέλαση των Ισραηλινών Τ/Θ δυνάμεων και ΠΖ εντός της χερσονήσου του Σινά στις 0815 και με τις παρακάτω δυνάμεις, σε τρείς φάλαγγες :
        1. Επίλεκτο Τ/Θ τμήμα, υπό το Στρατηγό Ταλ, στο Βόρειο Τομέα, προς Ραφά.
        2. Μεραρχία ΠΖ συν Τ/Θ, υπό το Στρατηγό Γιόφφε, στον Κεντρικό Τομέα.
        3. Μεραρχία εξ εφέδρων, υπό το Στρατηγό Σάρον προς τη διάβαση Μίτλα και λοιπές διαβάσεις, Νότιου Τομέα.
      2. Οι Αιγυπτιακές δυνάμεις πρώτης γραμμής, μετά τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν και που είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση αλλά και μια αντιμετώπιση πραγματικά ασθενή, βοήθησαν από τα πρώτα κιόλας στάδια την ευόδωση της Ισραηλινής επιθέσεως.
      3. Ρίψη Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών και στους τρεις τομείς που αναφέρθηκαν, στις θέσεις Τάξεως των πυροβόλων. Αυτό αποσκοπούσε στο να σιγήσει το αιγυπτιακό πυροβολικό, μεγάλο μέρος του οποίου τελικά καταστράφηκε.  Το γεγονός υπήρξε καθοριστικό για τις επιχειρήσεις των Αιγυπτίων, οι δυνάμεις των οποίων και χωρίς την κάλυψη της αεροπορικής υποστηρίξεως παρουσίαζαν μια άμυνα πραγματικά ασθενή.
      4. Η Ισραηλινή αεροπορία εισήλθε στον αγώνα τις προμεσημβρινές ώρες καθηλώνοντας και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των Τ/Θ εφεδρειών, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ενίσχυση των μαχόμενων μονάδων.
      5. Οι πρώτες αυτές συγκρούσεις υπήρξαν πραγματικά κρίσιμες, ιδιαίτερα στον τομέα της Γάζας και τούτο διότι τη στιγμή που οι δυνάμεις του Ταλ διασπούσαν το Μέτωπο στο Χαν Γιουνίς, οι δυνάμεις του Γιόφφε προέλαυναν προς το Μπιρ Λαφάν.  Η φάλαγγα κάλυψε απόσταση 60 μιλίων και έφθασε προ του αμυντικού οχυρού των Αιγυπτίων στις 1800 και ενώ οι δυνάμεις του Στρατηγού Σάρον προέλαυναν προς τη διάβαση Μίτλα.
      6. Ετσι, οι Ισραηλινοί, κατόρθωσαν να εισχωρήσουν σε βάθος 50 χλμ. μέσα στη χερσόνησο του Σινά καταλαμβάνοντας το Αμπού Αγκέιλα, τη Ραφά, το Ελ Αρίς καταστρέφοντας και κυριεύοντας μεγάλες ποσότητες υλικού και συλλαμβάνοντας ικανό αριθμό αιχμαλώτων.  Όλες οι παραπάνω ενέργειες των Ισραηλινών είχαν αποτέλεσμα την κάμψη της αμυντικής ικανότητας των Αιγυπτίων και την ολοκληρωτική κύκλωση των μονάδων τους στην περιοχή Αμπού Αγκέιλα.
    2. Στο Μέτωπο Ισραήλ- Ιορδανίας: Με την έναρξη των Ισραηλινών επιθέσεων στη χερσόνησο του Σινά το Ιορδανικό πυροβολικό βομβαρδίζει τις Ισραηλινές πόλεις, τις αεροπορικές βάσεις και το Ισραηλινό τμήμα της Ιερουσαλήμ.
    3. Από την άλλη μεριά οι Ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν μια ασθενή επίθεση χωρίς αποτέλεσμα.
    4. Στο Μέτωπο Ισραήλ – Συρίας: Μικρές τοπικές ενέργειες , χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
  3. Επιχειρήσεις στις 6 Ιουνίου
    1. Στο Μέτωπο της χερσονήσου του Σινά
      1. Ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν και τη νύκτα 5/6 Ιουνίου, εκμεταλλεύονται σε βάθος με την υποστήριξη της αεροπορίας και των Τ/Θ Δυνάμεων, και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την επιθετική τους ενέργεια στους ίδιους άξονες και κατορθώνουν τις μεσημβρινές ώρες να διασπάσουν την αμυντική γραμμή του τελευταίου οχυρού των Αιγυπτίων στο Μπίρ Λαφάν.
      2. Στη συνέχεια, τις απογευματινές ώρες, οι δυνάμεις του Ταλ κατορθώνουν να αγγίξουν τη Διώρυγα του Σουέζ, να καταλάβουν τη Γάζα και να επιτύχουν τη συνένωση των Τ/Θ του Γιόφφε με τους αλεξιπτωτιστές στη διάβαση Μίτλα. Τέλος, οι δυνάμεις του Σάρον πετυχαίνουν την κατάληψη του Νακλ αποκόπτοντας την υποχώρηση της 6ης Μεραρχίας της οποίας καταστρέφουν 200 άρματα και κυριεύουν αρκετό υλικό.
    2. Στο Μέτωπο Ισραήλ- Ιορδανίας: Επιθετική ενέργεια Ισραηλινών δυνάμεων στο Ιορδανικό έδαφος, εναντίον της Ιερουσαλήμ και του τομέα της. Η σθεναρή αντίσταση των Ιορδανών, είχε αποτέλεσμα τη διεξαγωγή σκληρών μαχών εντός της «Ιερής πόλεως» και στη συνέχεια προ της Ιεριχούς και της Βηθλεέμ.
    3. Στο Μέτωπο Ισραήλ- Συρίας: Στο μέτωπο καμία ουσιαστική ενέργεια δεν παρατηρήθηκε και από τις δύο δυνάμεις, παρά μόνο η συνεχής δραστηριότητα του πυροβολικού που έβαλε σε βάθος μέσα στο Ισραηλινό έδαφος.
  4. Επιχειρήσεις στις 7 Ιουνίου
    1. Στο Μέτωπο Χερσονήσου του Σινά
      1. Ρίψη αλεξιπτωτιστών στο χωριό Ρας Νουράνι, στον κόλπο της ΄Ακαμπα, τη στιγμή κατά την οποία οι Αιγυπτιακές δυνάμεις καταδιώκονται αδιάκοπα και υποχωρούν στις ίδιες κατευθύνσεις. Το Σώμα Αλεξιπτωτιστών υποστηριζόμενο από άρματα και από στολίσκο Τορπιλακάτων του λιμένα της Εϊλάτ, καταλαμβάνει το φρούριο Σαρμ Ελ Σέικ, στην είσοδο του κόλπου της Ακαμπα και πετυχαίνει τη λύση του θαλάσσιου αποκλεισμού.
      2. Η κατάρρευση του Μετώπου της Χερσονήσου του Σινά ήταν πια γεγονός. Οι Ισραηλινές δυνάμεις φθάνουν στη Διώρυγα του Σουέζ αποκόπτοντας οδούς διαφυγής και συμπτύξεως και περιορίζουν τις Αιγυπτιακές δυνάμεις δυτικά της Διώρυγας. Το μεγαλύτερο μέρος των Αιγυπτιακών δυνάμεων τίθεται εκτός μάχης, με απώλειες σε νεκρούς, τραυματίες, αιχμαλώτους και τεθωρακισμένα.
    2. Στο Μέτωπο Ισραήλ- Ιορδανίας: Οι επιθετικές ενέργειες των Ισραηλινών συνεχίζονται με την υποστήριξη της αεροπορίας. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες είχε καταληφθεί η πεδιάδα που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη ποταμού και είχε γίνει πλήρης εκκαθάριση της Ιερουσαλήμ. Με αυτό το γεγονός πραγματοποιήθηκε το προαιώνιο όνειρο των Ισραηλινών, η κατάληψη δηλαδή της » Ιερής Πόλης», γεννέτειρας του βασιλιά Δαυίδ και των Αγίων Τόπων. Οι παραπάνω πολεμικές ενέργειες στοίχισαν στους Ιορδανούς τρεις Ταξιαρχίες, ενώ οι υπόλοιπες Ιορδανικές δυνάμεις πέρασαν ανατολικά από τον Ιορδάνη ποταμό, αφού προηγουμένως είχαν τεράστιες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
    3. Στο Μέτωπο Ισραήλ- Συρίας:Δεν εκδηλώνεται καμία δραστηριότητα.
  5. Επιχειρήσεις στις 8 Ιουνίου
    1. Στο Μέτωπο Χερσονήσου του Σινά: Αναποτελεσματική ήταν η σφοδρή αντεπίθεση των Αιγυπτίων που αποσκοπούσε στη διατήρηση προγεφυρώματος ανατολικά της Διώρυγας προκειμένου να διευκολυνθεί η διαπεραίωση των δυνάμεών της δυτικά του Σουέζ. Στην αρματομαχία που πραγματοποιήθηκε, καταστράφηκαν 150 Αιγυπτιακά άρματα και αποφράχθηκαν όλοι οι οδοί υποχωρήσεως των Αιγυπτίων. Έτσι, οι Ισραηλινές δυνάμεις, έφθασαν στη Διώρυγα του Σουέζ και στον ομώνυμο κόλπο. Το γεγονός αυτό σήμανε τη λήξη του πολέμου Ισραήλ-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος αναγκάζεται να δεχθεί, από τον ΟΗΕ, την κατάπαυση του πυρός.
    2. Στο Μέτωπο Ισραήλ- Ιορδανίας: Πλήρης εξουδετέρωση του Ιορδανικού Στρατού. Το Μέτωπό του είχε ουσιαστικά κλείσει από τη νύκτα της 7/8 Ιουνίου. Με τα γεγονότα αυτά, οι Ισραηλινές δυνάμεις κυριαρχούν στο οροπέδιο Ναμπλούς, στην κοιλάδα του Ιορδάνη και σε ολόκληρη την Ιορδανία.
    3. Στο Μέτωπο Ισραήλ-Συρίας: Η Συρία δέχεται την κατάπαυση του πυρός από τον ΟΗΕ.
  6. Επιχειρήσεις στις 9 και 10 Ιουνίου
    1. Αιφνιδιαστική επανάληψη του πολέμου στο Μέτωπο Ισραήλ- Συρίας το πρωί της 9ης Ιουνίου από τις Συριακές δυνάμεις.
    2. Οι Ισραηλινές δυνάμεις, 3 συνολικά Ταξιαρχίες, επιτίθενται στο Βόρειο Τμήμα της Τιβεριάδας, με πλήρη αεροπορική υποστήριξη και κάλυψη. Η αεροπορική προσβολή ήταν συνεχής σε όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας 9/10 Ιουνίου.
    3. Με το ΠΦ στις 10 Ιουνίου και όλη τη μέρα, η επίθεση των 3 Ταξιαρχιών συνεχίζεται με κατεύθυνση το υψίπεδο Κουνέιτρα και Μπουτμιγιέ. Οι άλλες 2 Ταξιαρχίες έφθασαν με ΑΝΣΚ τη συνένωσή τους για ενίσχυση των προηγουμένων, με κατεύθυνση Νταμπουσίγια-Μπουτμιγιέ. Με τα παραπάνω γεγονότα επιτεύχθηκε ο ΑΝΣΚ των Ισραηλινών και  ο εγκλωβισμός των 5 Συριακών Ταξιαρχιών με σημαντικές απώλειες σε προσωπικό και Τ/Θ.
    4. Με το ΠΦ 11ης Ιουνίου, οι  ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν πλέον όλες τις επιθετικές τους ενέργειες και έτσι τερματίσθηκαν οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτόν.

Αποτελέσματα

Στον Πίνακα 2 φαίνονται οι απώλειες των αντίπαλων στρατών σε προσωπικό και πολεμικό υλικό όπως Α/Φ  και άρματα μάχης. Στο  σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι παρά την ένταση που υπήρξε πριν από τη σύρραξη τα 2/3 των αεροσκαφών της Αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας καταστράφηκαν στο έδαφος.  Οι πυροβολαρχίες των SA-2 δεν έβαλαν κατά την έναρξη των επιχειρήσεων λόγω αδράνειας των μέτρων επιτηρήσεως.  Γενικά οι απώλειες των Αράβων ήταν συντριπτικά μεγαλύτερες από των Ισραηλινών.

Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιφανής νίκη των Ισραηλινών οφείλεται και στην υπηρεσία πληροφοριών. Οι πληροφορίες ήταν απόλυτα ορθές όσον αφορά τις ακριβείς θέσεις των μονάδων, τον αριθμό και τις θέσεις των αεροσκαφών, των αντιαεροπορικών πυραύλων και των υπόλοιπων κρίσιμων στόχων. Σε ένα σύγχρονο πόλεμο συμβατικών μέσων, η εξασφάλιση της κυριαρχίας του αέρα κατά του αντιπάλου, ή τουλάχιστον η αεροπορική υπεροχή, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις χερσαίες επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Η αρχική συγκρότηση των Ισραηλινών μονάδων που είχαν ως έργο την μέγιστη αποτελεσματικότητα καταστροφής του στόχου τους υπήρξε απόλυτα επιτυχής.  Η  βασική μονάδα που ήταν η Ταξιαρχία (Τ/Θ και ΠΖ) αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων το ιδανικό κλιμάκιο για να δράσει και σε τόσο μεγάλο βάθος.

Όσον αφορά την Ισραηλινή στρατηγική, αυτή βασίσθηκε σε δύο παράγοντες της τριβής, δηλαδή της φθοράς που επιτεύχθηκε με συνεχείς και πολύωρους βομβαρδισμούς αεροπορίας και πυροβολικού και των τακτικών κινήσεων και επιχειρησιακών τεχνασμάτων.

Κατά το διάστημα της επιθετικής ενεργείας σε σημεία καίρια και αποφασιστικά, οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν την ογκωδέστερη δύναμη ανδρών, πυροβολικού και τεθωρακισμένων που αποσκοπούσε στο να διασπασθεί η εχθρική τοποθεσία.  Η στρατηγική αυτή οδήγησε βεβαίως στην απόλυτη επιτυχία του επιδιωκόμενου σκοπού, όμως παράλληλα με την απόσυρση δυνάμεων από άλλα σημεία ριψοκινδύνευσε σοβαρά την εξασφάλιση άλλων τομέων.

Το σύστημα επιστρατεύσεως και εφεδρείας του Ισραήλ, σχεδιασμένο με τροπο άριστο, πέτυχε από απόψεως ετοιμότητας πολύ υψηλό βαθμό, κατορθώνοντας να ανταποκριθεί σε όλο το φάσμα των κρίσιμων εθνικών αναγκών και καταστάσεων.  Η επιβίωση του Ισραήλ ως έθνους, βίωνε σ΄αυτές ακριβώς τις ανάγκες, εφόσον γύρω του υπήρχαν τα εχθρικά Αραβικά κράτη. Το σχέδιο επιστρατεύσεως κατά συνέπεια έπρεπε να είναι άριστο και απλό στην υλοποίησή του, ώστε να επιφέρει στο έπακρο τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Αυτά συνοψίζονται στην άμεση κινητοποίηση προσωπικού και υλικού ώστε έγκαιρα και το ταχύτερο δυνατό να οργανώνονται οι μονάδες, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών ενεργειών.

Όλα τα εχθρικά εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ, η λωρίδα της Γάζας, το Σαρμ Ελ Σέιχ, η χερσόνησος του Σινά μέχρι τη Διώρυγα του Σουέζ, η Δυτική όχθη του Ιορδάνη, τα Συριακά υψώματα του Γκολάν, το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, εκτός από την Ιερουσαλήμ, είναι όλα εδάφη ύψιστης στρατηγικής σημασίας για το ιδρυθέν κράτος αλλά τα ζωτικότερα όλων για την ασφάλειά του είναι η χερσόνησος του Σινά και το Σαρμ Ελ Σέιχ με το οποίο εξασφαλίζεται για το Ισραήλ ο ελεύθερος πλους από και προς το Εϊλάτ.

Ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1967 υπήρξε ο πόλεμος των έξι ημερών και έτσι έμεινε γνωστός. Στη σύγχρονη εποχή πολλοί είναι οι πόλεμοι, αλλά ελάχιστοι από αυτούς διαρκούν τόσο λίγο και έχουν να επιδείξουν μια τέτοια σφοδρότητα και ταχύτητα διεξαγωγής των κάθε είδους επιχειρήσεων. Η μεγάλη αυτή στρατιωτική νίκη του Ισραήλ το 1967 επέφερε πολλές πολιτικές αλλά και ψυχολογικές μεταβολές και εξελίξεις τόσο στη  Μέση Ανατολή, όσο και διεθνώς. Δημιουργήθηκε ένα νέο κράτος με ύψιστο κύρος και γόητρο, ισχυρά βιώσιμο, το οποίο όχι μόνο εδραιώθηκε αλλά και αυξήθηκε σημαντικά.

Απώλειες Προσωπικού και υλικού

αα

A/A

Είδος

Απωλειών

Ισραήλ Αραβ. Κρατών Αραβικά Κράτη
Αίγυπτος Συρία Ιορδανία Ιράκ Σαουδ.

Αραβία

Λίβανος
1. Προσωπικόα. Νεκροίβ. Τραυματ.γ. Αιχμαλ. 6972.563

35.000(δ)

(α)

30.000

(α)

1.000(α)

1000

6.094(γ)

762

463

2. Υλικόα. Αεροσκάφη 19(β) 325(β) 241(α) 57(β)

21(β)

15(β) 1
   Δ/Ββ. Αεροσκάφη Μεταφορικάγ. Ελικόπτερ.δ. Άρματα Μάχης

(α)

60-80

53

18

600-900

45

13

600-700(ε)

3

70

6

2

90-100

2

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.