Οι απώλειες των Γερμανών στην Ελλάδα κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΑΡ. 27 610

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ (WEHRMACTH)
ΕΙCΗΒDAMN 167, D-1ΟΟΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 51

Προς τον ( Ο κυριος που απευθυνεται το εγγραφο ειναι εξεχουσα προσωπικοτητα)

Για πληροφ.: Τμήμα ΙV/RΙ/ΒV-11 Ημ/νία; 26.2.1985

Αξιότιμε κ….
Επί της από 27.11.1984 ερώτησης σας (ενδιάμεση επιστολή μας από 10.1.85), σας πληροφορούμε, ότι σχετικά με την επιθυμία σας να μάθετε τον αριθμό των πεσόντων γερμανών στρατιωτών, μπορούμε να σας βοηθήσουμε μόνον βασει των δηλώσεων ταφέντων, που έχουμε στο άρχειο μας.

Οι αριθμοί ωστόσο αυτοί δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγω να είναι δεσμευτικοί, διότι
α) Στρατιώτες, δηλωθέντες σαν αγνοούμενοι, οι οποίοι δεν εχουν ακόμα επιστρέψει στην πατρίδα τους και οι οποίοι πιθανότατα έχουν πεθάνει, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους αριθμούς που ακολουθούν.
β) Στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην Ελλάδα, υπέκυψαν στα τραύματα τους και σε τόπους εκτός της της επικράτειας της Ελλάδας.
γ) Αγνωστοι στρατιώτες, δηλ. νεκροί που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρισθούν, δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν» γιατί δεν έχει δηλωθεί η αιτία του θανάτου τους.
δ) Και τέλος οι δηλώσεις των ταφέντων που έχουμε, δεν είναι πιθανότατα πλήρεις.

Μπορούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους αριθμούς των ονομαστικά γνωστών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν τάφεί στα νεκροταφεία πεσόντων στρατιωτών του Διονύσου-Ραπεντόζα και Μάλεμε.

Οι πεσόντες στην Ελλάδα το 1941 αναφέρονται στο Χρονικό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου,που εκδόθηκε από την ομάδα πολεμικών ερευνών το έτος 1966, στον Εκδοτικό Οίκο της Φραγκφούρτης BERNARD & GRAEFE ως εξής:

2.559 νεκροί, 5.820 τραυματίες και 3.169 αγνοούμενοι κατά την «Βαλκανική Εκστρατεία». Ωστόσο στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 4.000 νεκροί και αγνοούμενος κατα την «Επιχείρηση Κρήτη».

Μετά από επανεξέταση του αρχείου μας για τους ταφέντες στα δύο προαναφερθέντα νεκροταφεία, προέκυψαν οι ακόλουθοι αριθμοί:

1) Στρατιώτες, οι οποίοι έπεσαν στην μάχη,μεταξύ αυτών και εκείνοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες και αεροπορικές επι χειρήσεις και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες, οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματα τους……………..13.337

2) Στρατιώτες, οι οποίοι τραυματίσθηκαν θανάσιμα κατά την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδαφος…………………………………. 1.094

3) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, προσβληθέντες από μαλάρια, τύφο και, άλλες ασθένειες………… 721

4) Στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες. ……………….. 376

5) Στρατιώτες, οι οποίοι αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους…………………….. 237

6) Στρατιώτες, οι οποίοι δικάστηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια για διάφορα εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.. 139

7) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σαν αιχμάλωτοι πολέμου, μετά την Συνθηκολόγηση…… 121

Η εξεύρεση των γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις αντάρτικες οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ είναι αδύνατη, γιατί λείπουν οι σχετικές καταχωρήσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε άλλη μιά φορά, οτι οι παραπάνω αριθμοί δεν ε ίναι δεσμευτικοι παρά μόνον ενδεικτικοί, αναφορικά με την κατά προσέγγιση σχέση μεταξυ των κατ Ιδίαν κατηγσ-ριών των παραπάνω νεκρών»
Ελπίζουμε ότι σας παρείχαμε χρήσιμες πληροφορίες και διατελούμε
Μετά τιμής Μ.Ε.
0 Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (Υπογραφή)

Αθήνα, 20.3.85
Πιστή μετάφραση από το γερμανικό πρωτ/πο
Η μεταφραστρια
Κ Πετροβα

Advertisements