Ζέρβας Ναπολέων, στρατηγός


Στρατιωτικός και πολιτικός,αρχηγός του ΕΔΕΣ και μία απο τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά την αποπεράτωση των γυμνασιακών σπουδών του κατατάχθηκε εθελοντής στο στράτευμα το 1910 και κατα τους Βαλκανικούς Πολέμους έλαβε επ’ ανδγραγαθεία τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Αργότερα φοίτησε στην Σχολή Υπαξιωματικών και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός το 1914.Φανατικός βενιζελικός, προσεχώρησε απο τους πρώτους στο Κίνημα «Εθνικής Αμύνης» που εκδηλώθηκε το 1916, πήρε μέρος σε πολλές μάχες του Μακεδονικού Μετώπου (1917-1918) στις οποίες και διακρίθηκε και το 1920, προαγόμενος επ’ ανδραγαθία έφθασε στον βαθμό του Ταγματάρχη.

Μετά την ήττα των Φιλελευθέρων στις εκλογές του ίδιου χρόνου διέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, απο όπου επέστρεψε στην Αθήνα μετα το κίνημα του 1922 και κατατάχθηκε και πάλι στον στρατό. Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου (Ιούνιος 1925) διορίστηκε Φρούραρχος της Αθήνας και παράλληλα ανέλαβε διοίκηση του Β’ Τάγματος Δημοκρατικής Φρουράς,το οποίο μαζί με τον αντισυνταγματάρχη Ντερτιλή,αποτελούσε ένα απο τα κύρια στηρίγματα του καθεστώτος (σσ.και ο Σαράφης ήταν μέσα,δύο δεκαετίες μετά θα βρίσκονταν όλοι σε ετερόκλητες μεταξύ τους θέσεις και να διαφωνούν και οι τρεις μεταξύ τους!). Ωστόσο ο Ζέρβας πήρε μέρος στο πραξικόπημα του Γεωργίου Κονδύλη που ανέτρεψε τον Πάγκαλο. Όταν ο Κονδύλης αποφάσισε την διάλυση της Δημοκρατικής Φρουράς ο Ζέρβας προέβαλε αντίσταση με αποτέλεσμα να διεξαχθούν στην Αθήνα ανάμεσα στους άνδρες του και στις κυβερνητικές δυνάμεις αιματηρές συμπλοκές. Δύο χρόνια αργότερα,το 1928, αμνηστεύθηκε απο τον Βενιζέλο και ονομάστηκε aντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία.
Κατά τους πρώτους μήνες της Κατοχής ίδρυσε μαζί με άλλος βενιζελικούς αξιωματικούς και πολιτευτές τον ΕΔΕΣ. Επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης ο Νικόλαος Πλαστήρας, εξόριστος τότε στην Γαλλία,και πρόγραμμά της ο αγώνας εναντίον των κατακτητών και η εγκαθίδρυση αβασίλευτης δημοκρατίας.Λίγο αργότερα με υπαρχηγό και σύμβουλο τον Κομνηνό Πυρομάγλου,βγήκε στα ηπειρωτικά βουνά,όπου συγκρότησε τον στρατιωτικό κλάδο του ΕΔΕΣ με την επωνυμία ΕΟΕΑ (Εθνικαί Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών).Οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ έγιναν γρήγορα πολυπληθείς και αναγνωρίστηκαν ως τακτικός συμμαχικός στρρατός απο το ΣΜΑ.Τον Νόμβριο του 1942 οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Βρετανούς κομμάντο,ανατίναξαν την γέφυρα του Γοργοποτάμου.Προς τα τέλη της Κατοχής οι δυνάμεις του Ζέρβα έλεγχαν μεγάλο μέρος της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Τις αντιανταρτικές κατα του ΕΔΕΣ ανέλαβε κυρίως η 104η Μεραρχία Κυνηγών.
Κατά τα Δεκεμβριανά δέχθηκαν επίθεση απο δυνάμεις του ΕΛΑΣ,υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν και να καταφύγουν στην Κέρκυρα. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1945 ο Ζέβρας διέλυσε τις αντάρτικες δυνάμεις του.Αποφάισε να πολιτευθεί, ίδρυσε το Εθνικόν Κόμμα και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων,ενώ το κόμμα του κέρδισε συνολικά 25 έδρες. Στην κυβέρνηση Μαξίμου ανέλαβε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως στο οποίο παρέμεινε μέχρι τις 29 Αυγούστου 1947.Αργότερα συγχώνευσε το κόμμα του με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ο ίδιος επανεξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Το 1950 ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν κατόρθωσε να εκλεγεί και έκτοτε αποσύρθηκε απο την ενεργό πολιτική