Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως του ΕΛΑΣ:Αρκαδία


  • Στρατόπεδο Χαράδρου Κυνουρίας, (κοντά στο Άστρος). Στεγαζόταν στο Δημοτικό σχολείο του χωριού και φιλοξενούσε 200 περίπου κρατουμένους της περιοχής Τριπόλεως, όλων των επαγγελμάτων και ηλικιών. Τα βασανιστήρια γίνονταν δημοσίως στο Δημοτικό Σχολείο και στη θέση ΓΟΥΡΝΑΚΙ, 300 μέτρα μακριά από το χωριό. Διοικητής ο Κων/νος Ζησιάδης, με ανταρτοδίκες-βασανιστές τον Καπετάν Παύλο (Μπουζάνη), Καπετάν Κυριάκο και Καπετάν Λέων. Ο Καπετάν Λέων έχει αναφερθεί, χωρίς να εξακριβωθεί, ότι δεν ήξερε καλά ελληνικά. Εδώ δολοφονήθηκαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης, πατέρας της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης συνελήφθηκε αρχές Δεκεμβρίου 1943 από την ΟΠΛΑ σε ένα χωριό της Κορινθίας όταν προσπαθούσε να ανταλλάξει ρούχα με λίγα τρόφιμα. Τον βασάνιζαν καθημερινά εντός του σχολείου και παρουσία όλων του έβγαλαν τα χρυσά δόντια με την τανάλια. Στις 31-12-1943 τον μετέφεραν δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό στη θέση ΔΙΑΣΕΛΑ και μαζί με τους Αναστάσιο Κανάβαρο, Σαράντο Πουρνάρα, Τάκη Κουγιούρα και Γεώργιο Τράκα τους έριξαν σε ένα λάκκο και τους δολοφόνησαν με λιθοβολισμό. Το στρατόπεδο μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο 1944 στη Μονή Ορθοκωστάς (Εορτακουστής) και μετά στη Μαύρη Τρύπα, όπου τον Φεβρουάριο του 1944 Γερμανικό απόσπασμα ελευθέρωσε τους κρατουμένους και οι τελευαταίοι έπεσαν στο έδαφος και φίλησαν τα πόδια των Γερμανών. (Χρήστος Ζαλικώστας. «Χρονικό της Σκλαβιάς». σ. 178).

  • Στρατόπεδο Αγίας Σωτήρας Βουρβούρων Αρκαδίας (Κυνουρία). Μεταξύ των κρατουμένων και ο ανθυπολοχαγός Κων/νος Σαραντόπουλος της ανταρτικής οργάνωσης «Ελληνικός Στρατός». Τον Ιανουάριο του 1944 τον δολοφόνησαν μαζί με 13 άλλους και τους έριξαν στην λίμνη Ντάκα Τριπόλεως.
  • Στρατόπεδα Συρμπανίου, Σιγουνίου, Σουδενών Κυνουρίας. Οι κρατούμενοι απογυμνωνόντουσαν και μετά εκτελούνταν ή δια κτυπήματος στην κεφαλή με σίδηρο όργανο, ή δια κοψίματος καρωτίδας. Μετά οι δήμιοι της ΟΠΛΑ τους έριχναν στα βάραθρα του Αφροδισίου όρους. Στο βάραθρο «Απηδιά» ρίχτηκαν την 20-6-44 60 πτώματα ενω πολλά πτώματα σε αποσύνθεση βρέθηκαν και στο βάραθρο «Στρογγυλό χωριό». Επικεφαλής των δημίων ο Καπετάν Ατρόμητος (Δημήτριος Καπερώνης). Εχει αναφερθεί δε το εξής γεγονός: Ο ιατρός Αλκιβιάδης Κανελλόπουλος από την Κάτω Αχαΐα βλέποντας το μαρτύριο των άλλων εκτελεσμένων παρακάλεσε τον δήμιο τουλάχιστον να τον τουφεκίσει, για να λάβει από τον «λαϊκό αγωνιστή» Καπετάν Ατρόμητο την απάντηση, ότι το τομάρι του δεν αξίζει ούτε μία σφαίρα! Το μέλος του ΕΑΜ Τάκης Φλούδας σύνδεσμος του ΕΛΑΣ με την Διασυμμαχική Αποστολή Πελοποννήσου διαφώνησε με αυτές τις δολοφονίες σε συνέδριο του Εαμικού Κινήματος στις 2-8-43 παρουσία του «Παπούα». «Ωρίωνα» και άλλων. Έστειλε μάλιστα στην Εαμική ηγεσία Πελοποννήσου την παρακάτω επιστολή που τόνιζε: «Με την τρομοκρατία, φόνους, δολοφονίας αθώων πατριωτών, δεν κάμνετε τίποτε άλλο παρά να ωθείτε τους Έλληνας προς τους Γερμανούς και να δημιουργείτε ούτω ρεύμα συμπαθείας προς αυτούς. Μην απατάσθε, οι Έλληνες έχουν αισθητήριο και ορθή κρίσιν και αντιλαμβάνονται τόσον το δικό των συμφέρον, όσο και το συμφέρον των συμμάχων των. Εμείς ακόμη μία φορά τείνουμε χέρι αδελφικό και σας καλούμε στον αγώνα της ελευθερίας της Ελλάδος. Ελάτε ν’ αγκαλιαστούμε όλοι και, με την βοήθεια των συμμάχων και φίλων μας του εξωτερικού, να πάρουμε τα όπλα δια να διώξουμε τον κατακτητή, που θέλει να αφανίσει τον τόπον μας. Σεβόμεθα την ιδεολογία σας, έχουμε όμως την ιδίαν απαίτηση από σας, να σεβασθείτε και την δική μας ιδεολογία». (Κώστα Καραλής σ. 247).

Φυσικά απεχώρησε απο το ΕΑΜ και το ΚΚΕ τον έγραψε στους μελλοθανάτους του αλλά δεν πρόλαβε, τον δολοφόνησαν οι Γερμανοί.

  • Στρατόπεδο Βυτίνας. Εγκλειστοι ήταν εκατό άτομα του Τάγματος Ασφαλείας Μιστρά«Λεωνίδας» καθώς και σημαίνοντες κάτοικοι της περιοχής Σπάρτης.
  • Στρατόπεδο Βάχλιας Γορτυνίας.(κοντά στη Κοντοβάζαινα). Ένα από τα μεγαλύτερα και φημισμένα στρατόπεδα. Λειτούργησε τον Μάρτιο έως τον Μάιο 1944 στο σχολείο του χωριού οι αίθουσες του οποίου ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Οι άνθρωποι της ΟΠΛΑ με επικεφαλείς τους Παπαπουλάκο (Δημήτριο Ανδρικόπουλο) και Αθανασιάδη (Γεώργιο Κουλόπουλο) συγκέντρωναν εκεί «κατά κοπάδια» τους «αντιδραστικούς». Υπεύθυνοι των συλλήψεων και εκτελέσεων ήταν τα μέη τους ΕΛΑΣ Γιώργος Σουλιμιώτης, Σουρής (Κυριάκος Σαραντίτης) και άλλοι (Καραλής σ. 237).Μετά από ολιγοήμερη παραμονή και βασανιστήρια οδηγούντο προς εκτέλεση στην χαράδρα της Κατσουλιάς, στα γειτονικά Τρόπαια. Το ποιοι θα εκτελεσθούν το αποφάσιζε ο Στρατοπεδάρχης Καπετάν Δήμος (Διονύσιος Ταλαγάνης). Μεγάλος και εδώ ο αριθμός των εκτελεσμένων, μεταξύ αυτών ο ιατρός Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ο Λεωνίδας Αποσκίτης, αδελφός βουλευτή και η δασκάλα Ναυσικά Πανταζοπούλου από την Κοντοβάζαινα στις 4-5-1944. Η περίπτωση αυτή είναι ενδιαφέρουσα. Μέλη τους ΕΛΑΣ δολοφόνησαν τον Οκτώβριο του 1943 τον πράκτορα της διασυμμαχικής αποστολής Γεώργιο Φλούδα και έφεραν το πτώμα του προς επίδειξη στην Κοντοβάζαινα απαγορεύοντας την ταφή του. Η δασκάλα Ναυσικά Πανταζοπούλου αψηφώντας τους το έθαψε χριστιανικώς. Μετά από μερικές μέρες έσβησε από τους τοίχους του σπιτιού της τα σφυροδρέπανα και τις προπαγανδιστικές επιγραφές που την νύχτα είχε γράψει η τοπική οργάνωση του ΕΑΜ. Το «έγκλημα» μεγάλο και η τύχη της περιγράφηκε ήδη. Ο αντισυνταγματάρχης Ματζουράνης, πρώην επιτελάρχης του ΕΛΑΣ, ήταν και αυτός κρατούμενος σ’ αυτό το στρατόπεδο και σε αναφορά του περιγράφει πολλές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς γινόταν. Περιγράφει μάλιστα και βασανιστήρια με την προσωπική συμμετοχή του Άρη Βελουχιώτη.
  • Στρατόπεδο Βελημάχι Γορτυνίας. Προσωρινή φυλακή στο Δημοτικό σχολείο του χωριού. Μεταξύ των άλλων φυλακισμένοι και 35 εικοσάχρονοι Ταγματασφαλίτες. Άπαντες εκτελέσθηκαν την 15-4-1944 (Μεγάλο Σάββατο) στη θέση Παλιοσπηλιά, από τον Πάικο Πατρινό που εκτελούσε διαταγές των Γεωργίου Σουλιμιώτη, Π. Νικολαΐδη.