Εκθεση μάχης ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΣΤΡΑΒΟΡΑΧΗΣ(4-6/10/1948), ΔΣΕ/3 ΜΕΡΑΡΧΙΑ/17 Οκτ 1948


ΔΣΕ
ΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ                                                                                                                       Κάπου στις 17/10/48
ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ
Αριθ. Πρωτ. Ε 8 Ε 227 Αρχηγείο Πάρνωνα
Προς
Την ΙΙΙ Μεραρχία

Εκθεση Επιχείρησης
Για τη μάχη του Αγιαννάκη-Στραβόραχης
Στις 4,5 και 6/10/48

Ι. Στη μάχη αυτή ο εχθρός διέθετε:
α) 4-10-48 την Γ΄ μοίρα ΛΟΚ δύναμης 450 ανδρών (9 Λόχοι).
β) 5-10-48 ενισχύθηκε η Γ΄ μοίρα με 2 διλοχίες, έναν ουλαμό πυρ/κού, αεροπορία και μηχανοκίνητα.
Οπλισμός του εχθρού πλήρης.
Κίνησή του. Στις 2/10/48 κινήθηκε από Τρίπολη, και η Γ’ μοίρα με αυτοκίνητα και το απόγευμα της ιδίας ημέρας μπήκε στην Αράχωβα. Στις 3/10/48 το απόγευμα κινήθηκε από Αράχωβα και μπήκε στη Βαμβακού.
Στις 3-4/10/48 τη νύκτα κινήθηκε από Βαμβακού ακολουθώντας ένα μόνο δρομολόγιο προς ύψωμα Αγιαννάκη, όπου χτυπήθηκε από προφυλακές των τμημάτων μας.
Κίνηση ενισχύσεως. Στις 4/10/48 το απόγευμα κατέλαβε τα υψώματα πλησίον Βασσαρά διλοχία που κινήθηκε από Σπάρτη (ένας Λόχος ΛΟΚ και ένας λόχος συμμορίτες του Παυλάκου).
Στις 5/10/48 η διλοχία Βασσαρά κινήθηκε το πρωΐ προς κεντρικό δρόμο όπου μπήκε σε αυτοκίνητα και ήλθε στη Βαμβακού.
Την ίδια μέρα το απόγευμα έφτασε στη Βαρβίτσα και υψώματα προς Βαμβακού φάλαγγα από Τρίπολη με μηχανοκίνητα και αυτοκίνητα μαζί με τον ουλαμό πεδινών πυροβόλων. Μαζί με την φάλαγγα αυτή ήρθε και δύναμη από τους ΛΟΚ της Αράχωβας για προστασία του πυρ/κού.
Από το μεσημέρι (ώρα 11) και μετά πήρε μέρος και η αεροπορία.
Η επιχείρηση από την πλευρά του εχθρού καθοδηγιόταν από τον Ταξίαρχο Χουσάκο που βρισκόταν στον Αγιαννάκη.
ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.
Από πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει από τις υπηρεσίες μας φαινόταν ότι ο εχθρός είχε πρόθεση να ενεργήσει εκκαθαριστικά στο χώρο της Κυνουρίας και με επίκεντρο τα χωριά Αγ. Βασίλης, Πλατανάκι, Παληοχώρι που εκεί πίστευε ότι θα πετύχει αποθήκες οπλισμού, υπηρεσίες μας, νοσοκομεία, καταδιωκόμενους κ.λ.π.
Ακόμα από 4 πράχτορες που ο εχθρός είχε εξαπολύσει από το Λεωνίδιο προς Παληοχώρι με σκοπό την συγκέντρωση πληροφοριών (έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψή τους αλλά δεν κατορθώθηκε) και την επίσκεψη 4 Αμερικάνων Αξ/κών στο Λεωνίδιο προ ολίγων ημερών, διαπιστωνόταν καθαρά η πρόθεση του εχθρού και ειδικώτερα μετά τον ερχομό της Γ΄ μοίρας στην Αράχωβα.
ΙΙ. ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ.
Στις 4/10/48 ο 2ος Λόχος πλήρης, 5ος Λόχος (5 ομάδων) πλήρης και το έμπεδο με 2 οπλ/λα.
Στις 5 και 6/10/48 προστέθηκε και ο 1ος Λόχος πλήρης και τα τμήματα της Λ.Πολ/κής (5 οπλ/λα).
ΙΙΙ. ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
α) Προετοιμασία. ΄Εχοντας υπ’ όψει αυτά που αναφέρουμε στις προθέσεις του εχθρού, κρατήσαμε συγκεντρωμένες τις δυνάμεις μας στο κέντρο του ορεινού όγκου και σε θέση τέτοια που να μπορούμε να χτυπήσουμε κάθε κίνηση του εχθρού, απ’ όπου δήποτε και αν εκδηλωνόταν.
Το ΚΚΠ Οινούντα μας πληροφόρησε έγκαιρα για το μπάσιμο της Γ΄ μοίρας στην Αράχωβα χωρίς να είναι σε θέση να μας δώσει ακριβείς πληροφορίες για δύναμη και προθέσεις τους.
Μετά από αυτό εντείναμε την παρακολούθησή μας προς όλους τους τομείς προωθώντας περιπόλους (ομάδες) προς τις πιθανές διαβάσεις του εχθρού προς τον ορεινό όγκο. Μια διμοιρία προς Αγιαννάκη-Πετροβούνι από την πλευρά της Βαμβακούς, ένα τμήμα Λ. Πολ/κής στην Βασκίνα από την πλευρά του Λεωνιδίου, προωθήσαμε περίπολο προς την πλευρά της Σπάρτης και κρατήσαμε σε επιφυλακή τα υπόλοιπα τμήματα Λ.Πολ/κής στο Κοσμά και Βασσαρά. Δώσαμε διαταγή στους τηλεφωνικούς μας σταθμούς για επιφυλακή και οργανώσαμε την παρακολούθηση του εχθρικού ασυρμάτου.
Αποστολή που δώσαμε στις ομάδες μας προφυλακές ήταν να χτυπήσουν τον εχθρό που θα επιχειρούσε να προωθηθεί στον ορεινό όγκο να τον καθηλώσουν μέχρις ότου μας δοθεί χρόνος για την ανάλογη διάταξη των δυνάμεων που διαθέταμε με σκοπό την οπωσδήποτε ανατροπή του.
Παράλληλα στείλαμε διαταγή στο Ιο λόχο που έπρεπε να βρισκόταν σε πορεία απ’ Κυνουρία προς Σ.Δ. να συντομεύσει την πορεία του.
Στις 4/10/48 ώρα 8 κινήσαμε τα τμήματά μας προς τα υψώματα Αυριαλούς-Λεπετσιού γιατί εν τω μεταξύ οι προφυλακές στον Αγιαννάκη είχαν πάρει επαφή με τον εχθρό από τις 6 η ώρα το πρωϊ και φάνηκε πλέον ότι ο εχθρός από το σημείο αυτό θάκανε την προσπάθειά του για να μπει στην Κυνουρία παρακολουθώντας άγρυπνα και τους άλλους τομείς.
(β) Εκτέλεση
Στις 9 η ώρα στις 4/10 δώσαμε την παρά κάτου διάταξη στα τμήματά μας.
1) 2ος Λόχος πλην διμοιρίας για την κύρια προσπάθεια στα υψώματα Αυριαλούς (προσβάσεις υψωμ. 1803) όπου και ο κύριος όγκος των εχθρικών δυνάμεων.
2) 5ος λόχος υψώματα Λεπετσιού-Κάστρο-Κορφοβούνι (1500 μέτρα στο δεξιό της εχθρικής διάταξης και στα πλευρά του).
3) Διμοιρία 2ου λόχου υψώματα Γερανοχώματος.
4) ΄Εμπεδο στρατηγική εφεδρεία.
Αποστολή των τμημάτων
α) 2ου λόχου (κύρια προσπάθεια) το χτύπημα και η ανατροπή του εχθρού από τη Στραβοράχη και σε συνέχεια η καταδίωξή του.
β) Αποστολή υπολοίπων τμημάτων το φύλαγμα των πλευρών του 2ου λόχου χτυπώντας τον εχθρό σε περίπτωση που επιχειρούσε να ενεργήσει πλευρικά από το δεξιό του.
Ο εχθρός στις 4/10 6 η ώρα το πρωΐ χτυπήθηκε από τις προφυλακές μας στον Αγιαννάκη και μετά από λίγο κατέλαβε το ύψωμα και προώθησε τις δυνάμεις του μέχρι το ψηλότερο ύψωμα της Στραβοράχης όπου και οργανώθηκε. Η ομάδα προφυλακή δεν μπόρεσε να κρατηθεί στον Αγιαννάκη γιατί περιορίστηκε μόνο επί της κορυφής του Αγιαννάκη και δεν προωθήθηκε σε θέσεις στη Δ. πλευρά του (σύμφωνα και με τη διαταγή που πήρε) απ’ όπου θα μπορούσε να καθηλώσει για αρκετή ώρα τον εχθρό.
΄Ετσι στις 10.30 η ώρα πήρε επαφή ο 2ος Λόχος με τον εχθρό στις προσβάσεις του 1803 που εν τω μεταξύ είχε φτάσει.
Εξ αιτίας της ισχυρής πίεσης που δέχτηκαν από τον εχθρό οι πρώτες ομάδες που τους επετέθηκαν με 3 λόχους Πεζικού και όλμους συμπτύχθηκαν με πρωτοβουλία τους και χωρίς εντολή από το Δ/τή του λόχου.
Η μάχη διατηρήθηκε έτσι χωρίς καμμιά μεταλλαγή μέχρι το απόγευμα ώρα 16 που ο λόχος (έπειτα από κατηγορηματική διαταγή μας) οργάνωσε επίθεση από το μέτωπο και δεξιά πλευρά του εχθρού χρησιμοποιώντας και τη διμοιρία του που βρισκόταν στα υψώματα Γερανοχώματος ανέτρεψε τον εχθρό και τον κατεδίωξε μέχρι το ψηλότερο ύψωμα της Στραβόραχης όπου και η βάση πυρός του. Τα τμήματά μας πίεσαν από το μέτωπο και τα δύο του πλευρά τον εχθρό στην Στραβόραχη και από απόσταση 30-50-100 μέτρων από τις θέσεις του χωρίς να κατορθώσουν να τον ανατρέψουν γιατί ο εχθρός διέθετε άφθονα μέσα και γιατί η Δ/ση του λόχου δεν χρησιμοποίησε σωστά τις δυνάμεις του, μέσα και έδαφος.
Έτσι οι προσπάθειές μας συνεχίστηκαν μέχρι το ηλιοβασίλεμα, οπότε για ενίσχυση του 2ου Λόχου προωθήσαμε τον 5ο λόχο (5 ομάδων) αποσύροντας μια διμοιρία του 2ου λόχου για τις θέσεις του 5ου λόχου με τη διαταγή να κάνει νυχτερινή επίθεση για την κατάληψη της Στραβοράχης.
Έγινε προσπάθεια χωρίς να κατορθωθεί τίποτα γιατί στην επίθεση δεν γινόταν συνδυασμένη χρησιμοποίηση των επιτιθεμένων δυνάμεων και καλή χρησιμοποίηση του εδάφους.
Στις 23 η ώρα τη νύχτα έφτασε στο Σ.Δ. ο 1ος Λόχος. Στο λόχο δόθηκε εντολή να καταλάβει θέσεις στη Ν.Δ. πλευρά του Αγιαννάκη πλησίον στις εχθρικές θέσεις από τα νώτα του. Ταυτόχρονα οργανώσαμε επίθεση με όλα τα τμήματά μας με συνδιασμένη προσβολή του εχθρού από μέτωπο-πλευρό και νώτα, για τις 5 η ώρα το πρωϊ της 5/10/48.
Όμως και αυτή μας η προσπάθεια δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα γιατί η επίθεση δεν άρχισε την καθορισμένη ώρα. Αιτία της καθυστέρησης αυτής ήταν μια διμοιρία του 1ου λόχου που δεν κατάλαβε την αποστολή της. ΄Ετσι η επίθεση άρχισε την ημέρα όχι συνδυασμένα και εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυρών.
Στις 5/10 το πρωί δώσαμε εντολή στα τμήματα Λ.Πολ/κής που διατηρούσαμε σε επιφυλακή να πιάσουν θέσεις. Υποδ/ση Κοσμά με δύο ομάδες κοντά στο Γεράκι, για να παρακολουθεί τον εχθρό και σε περίπτωση που κινιόταν να τον χτυπήσει. Στο τμήμα Βασσρά να κρατήσει τα υψώματα Βασσαρά με την ίδια αποστολή για την περίπτωση που ο εχθρός επιχειρούσε ν’ αναίβει προς τον ορεινό όγκο από την πλευρά αυτή.
Στις 5/10 και ώρα 11 ο εχθρός έρριξε στη μάχη 3 αεροπλάνα τα οποία μυδραλιοβόλησαν τις θέσεις μας χωρίς αποτέλεσμα επί μισή ώρα. Στις 15.30 νέο σμήνος αεροπλάνων επετέθηκε χωρίς αποτέλεσμα
Από την προηγουμένη 4/10, κινήθηκε από τη Σπάρτη μια διλοχία για Βασσαρά με σκοπό να ενισχύσει από το πλευρό τον εχθρό.
Η διλοχία αυτή χτυπήθηκε έξω από το Βασσαρά από το τμήμα της Λ.Πολ/κής και αναγκάστηκε να σταματήσει και να μην προχωρήσει. Την επομένη η διλοχία αναγκάστηκε να κινηθεί προς κεντρικό δρόμο. Στην κίνησή της αυτή χτυπήθηκε παρενοχλητικά για δεύτερη φορά από το ίδιο τμήμα.
Στον κεντρικό δρόμο μπήκε σε αυτοκίνητα και πήγε στη Βαμβακού, όπου ενώθηκε με τις δυνάμεις που κινήθηκαν από Αράχωβα προς Βαμβακού και το πυρ/κό που ήρθε με τη φάλαγγα μηχανοκινήτων και αυτοκινήτων από Τρίπολη. ΄Ετσι με το φτάσιμο των ενισχύσεων ο εχθρός κατείχε τα υψώματα Στραβόραχη-Αγιαννάκη, υψώματα Βαμβακούς-Βαρβίτσας μέχρι Αράχωβα. (θέση πυρ/κού και μηχανοκινήτων Βαμβακίτικα Αμπέλια, μεταξύ Βαρβίτσας-Αράχωβας).
Παρά το φτάσιμο των ενισχύσεων του εχθρού και το ρίξιμό τους στη μάχη, η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα χωρίς ο εχθρός να κατορθώσει να βελτιώσει τις θέσεις του.
Στις 16 η ώρα της 5/10 ο 1ος λόχος συμπτύχθηκε από τις θέσεις του χωρίς εντολή από παραξήγηση (φυλάκιο που κράταγε τα νώτα του λόχου ειδοποίησε τη Δ/ση του λόχου ότι ο εχθρός πλησίασε).
Μετά την σύμπτυξή του ο λόχος κατέλαβε θέσεις στο πλευρό (υψώματα Δίψας, αυχένα Μαρμάρων, Κάστρο μέχρι Λεπέτσι).
΄Επειτα από την κατάσταση αυτή, δώσαμε εντολή στο 2ο λόχο από την πλευρά της Αυριαλούς, ν’ αφήσει ανοιχτά όλες τις θέσεις του εχθρού προς Αγιαννάκη και να επιτεθεί με όλες τις δυνάμεις από το πλευρό για την ανακοπή του.
Η επίθεση οργανώθηκε καλά και στις 17.30 ο εχθρός ανετράπη από τη Στραβόραχη και κυνηγήθηκε μέχρι τον Αγιαννάκη.
Στη συνέχεια δώσαμε εντολή στα τμήματά μας να πυκνώσουν τις περιπόλους τους παρακολουθώντας τον εχθρό από πολύ κοντινή απόσταση, γιατί από την παρακολούθηση φαινόταν ότι ο εχθρός θα συμπτυσόταν για να τον χτυπήσουμε στην υποχώρησή του. Ταυτόχρονα δώσαμε εντολή στα τμήματα για να διατηρήσουν πλήρη αφάνεια. Με την ταχτική της αφάνειας των τμημάτων μας σκοπεύαμε να χτυπήσουμε τον εχθρό στη σύμπτυξή του αιφνιδιαστικά.
Το βράδυ της ημέρας αυτής δώσαμε εντολή στις δύο ομάδες Ε.Σ. που εν τω μεταξύ είχαν πραγματοποιήσει το χτύπημα στο Λεωνίδιο να κινηθούν αμέσως για Σπάρτη με σκοπό ν’ ανατινάξουν το ηλεκτρικό εργοστάσιο για αντιπερισπασμό.
Η κατάσταση διατηρήθηκε χωρίς καμμιά εκδήλωση μέχρι την επομένη 6/10/48 και ώρα 15 οπότε ο εχθρός άρχισε να συμπτύσσεται. Στην σύμπτυξή του ο εχθρός επιχείρησε να κινήσει τις δυνάμεις του προς διάφορες κατευθύνσεις για ν’ αποφύγει χτύπημά μας και να προστατέψει την σύμπτυξή του. Μια του φάλαγγα που κινήθηκε από Αγιαννάκη για Μάρμαρα προς Βέρροια χτυπήθηκε από τμήμα του 1ου λόχου και ανατράπηκε διαλυμένος μέσα στο δάσος.
Τα τμήματά μας συνέχισαν να τον καταδιώκουν μέσα στο δάσος στην προσπάθειά του να περάσει προς Βέρροια. Ένα τρόπο που χρησιμοποίησε ακόμα ο εχθρός για την υποστήριξη της σύμπτυξής του ήταν και η κλιμάκωση των δυνάμεων του. ΄Ετσι καράτησε τον Αγιαννάκη με μια διλοχία μέχρις ότου τα τμήματά μας πιάσανε τα υψώματα της Βαμβακούς.
Στον 2ο Λόχο είχε δοθεί εντολή να παρακολουθεί με περίπολο τη δύναμη του Αγιαννάκη και να τη χτυπήσει από τα νώτα και πλευρά μόλις επιχειρούσε να φύγει.
Από παρεξήγηση όμως ο λόχος δεν αντελήφθη την υποχώρηση της διλοχίας (ο εχθρός έκανε παραπλανητικές κινήσεις).
Ο 1ος λόχος συνέχισε την καταδίωξη του εχθρού μέχρι τις 22 η ώρα τη νύχτα ο οποίος κατόρθωσε να κινήσει από το Δ. άκρο της Δίψας μια φάλαγγά του προς Βέρροια.
Μετά την κίνηση αυτή του εχθρού και για την περίπτωση που επιχειρούσε να κάνει ελιγμό από την πλευρά της Σταματήρας για ορεινό όγκο, αναπτύξαμε έτσι τον Ιο λόχο που ν’ αντιμετωπίσει κάθε τέτοια προσπάθεια.
Την επομένη 7/10 ο εχθρός άρχισε ν’ αποσύρει τις δυνάμεις του και από Βαμβακού προς Αράχωβα δίνοντας την απαιτούμενη κλιμάκωση.
Η δύναμη που έφθασε μέσα στη νύχτα στα Δ. υψώματα Βερροίων κινήθηκε για το δημόσιο δρόμο Βρεστένων όπου μπήκε σε αυτοκίνητα.
Το απόγευμα 15.30 η ώρα είχαν απόχωρήσει όλες οι εχθρικές δυνάμεις.
ΙV. ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.
6 νεκροί (μεταξύ αυτών και 1 Ανθ/γός Χωραφάς Μανώλης) και 24 τραυματίες. Απώλειες δικές μας. 5 νεκροί (Ο ένας από τους νεκρούς μας λοχίας συν. Θεοδωρακάκης Ανδρέας σκοτώθηκε από πυρά μας-σχετικά υποβάλλουμε πόρισμα ανάκρισης-. Μεταξύ των νεκρών μας είναι και η συν. Σοφία Ματζουράνη) και 14 τραυματίες.
ΛΑΦΥΡΑ: 1 Μπρέν, 1 τόμιγκαν, 1000 σφαίρες Μπρέν, 18 βλήματα όλμου, (6 των 81 χιλ. και 12 των 61) 15 χειρ/δες, 6 αντίσκηνα, 10 χλαίνες, 10 κουβέρτες και διάφορα άλλα υλικά.
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ.
1) Οι προφυλακές μας και ειδικά η ομάδα στον Αγιαννάκη από τον Διμοιρίτη Ανθ/γό Χριστάκο Ν. δεν κατέλαβε την θέση που του υποδείχθηκε με αποτέλεσμα να ανατραπεί με την πρώτη πίεση που δέχτηκε από τον εχθρό.
2) Όχι καλή σύνδεση και παρατήρηση κατά τη μάχη.
3) Όχι καλή χρησιμοποίηση και οργάνωση του εδάφους και όχι συνδιασμένες επιθέσεις από τα τμήματα της επίθεσης. (2ος, 5ος λόχοι).
4) Μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των Δ/γών από τις Δ/σεις των λόχων.
5) ΄Ελλειψη παρακολούθησης του εχθρού για εξακρίβωση των προθέσεών του από τα τμήματα της κύριας προσπάθειας.
6) ΄Ελλειψη συνοχής κατά την κίνηση για την κάλυψη υψωμάτων και συνέχιση καταδίωξης.
7) Σύγχιση στις διαταγές και ταλάντευση για τη συνέχιση της καταδίωξης μετά από κάθε ανατροπή του εχθρού. (από Δ/ση 2ου λόχου).
8) Τα στελέχη των διμοιρών κατά τη μάχη περισσότερο πολεμούσαν παρά διοικούσαν.
9) Από όχι καλή συνενόηση της Δ/σης 1ου λόχου και διμοιρίτη του καθυστέρησε επίθεση από τα νώτα του εχθρού και εκδηλώθηκε Ι ½ ώρα αργότερα από την καθορισμένη ώρα.
10) Σύγχιση στη μετάδοση διαταγών, πληροφοριών σε κλίμακα λόχων γιατί δινόνταν προφορικά και όχι γραπτά.
11) Η Δ/ση του 1ου λόχου σύμπτυξε τα τμήματά του και άλλαξε διάταξη με πρωτοβουλία της από ψευδή πληροφορία που πήρε χωρίς να εξακριβώσει την πληροφορία και τις προθέσεις του εχθρού.
12) Ο εχθρός υποχωρούσε από πίεση χωρίς όμως τα τμήματα να καταλάβουν ύψωμα με έφοδο για εξόντωση και εκμετάλλευση.
13) Χρησιμοποίηση πυρών από μακρυνές αποστάσεις και θέσεις σε στιγμές που δεν χρειάζονταν.
14) Για την μην ολοκληρωτική εξόντωση του εχθρού συντελεστής ήταν η έλλειψη μέσων (χειρ/δες, όλμοι, Β. πυροβόλα).
VI. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1) Σωστή τακτική αντιμετώπισης του εχθρού στην επιδίωξή του για εκκαθαριστικές στο χώρο μας.
2) Οι μαχητές και στελέχη μας εγγυώνται αποφασιστικώτερες μάχες, πολυήμερες, ανεξάρτητα από δύναμη και μέσα που διαθέτει ο αντίπαλος.
3) Δείχτηκε μαχητικότητα και ηρωισμός από μαχητές, μαχήτριες και στελέχη στο σύνολό τους.
4) Οι υπηρεσίες μας ανταποκρίθηκαν απόλυτα στους τομείς τους (επιμελητεία, πληροφορίες, τηλέφωνα, παρακολούθηση εχθρικών ασυρμάτων, υγειονομική υπηρεσία κ.λ.π.).
5) Ο αντίχτυπος της επιχείρησης είναι τεράστιος στην εξύψωση του ηθικού του τμήματος και του λαού σε βαθμό εδραίωσης της πεποίθησής τους για τη γρήγορη νίκη. Το ηθικό του μοναρχοφασιστικού στρατού της περιφερείας μας και της αντίδρασης έπεσε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
6) Η μάχη αυτή έβαλε τη σφραγίδα της στην ανατροπή των σχεδίων του εχθρού για το πέρασμά μας σε καινούργια περίοδο.

VII. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΗΘΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Για τους συναγωνιστές τραυματίες:
Περδικάρη Γιάννη, Διακάκη Κ, Φαρλέκα Κ, ΄Αρχοντα Α, λοχία Βλαχοπαναγιώτη Ηλία, επιλοχία Σχίζα Δημ, Κουβούση Ηλία, λοχία Μπέλεση Γιάννη, Τραϊφόρο Σ.
Τους συν/στές και συναγ/στριες λοχίες:
1) Κολοβό Κ,
2) Κωστάκο Χρυσ.
3) Φλώρη Ελένη
και τους στρατιώτες
1) Κουτσοβασίλη Γιαννούλα,
2) Δρίβα Μεταξία,
3) Πρεκεζέ ΄Ολγα,
4) Γαλάνη Μαρία,
5) Βασιλείου Μιχάλη,
6) Βοσινάκη Παναγιώτη,
7) Μαντά Γ,
8) Κουβούση Παν,
9) Μπουτσούρη Χρ,
10) Πετράκη Δ,
11) Ματθαίο Γ, και
12) Χρηστάκο Γ,
που διακρίθηκαν στη μάχη αυτή για ηρωισμό, προτείνουμε ν’ αναφερθούν στην ημερησία διαταγή της Μεραρχίας.
Ο
Διοικητής
Τ.Υ.

Advertisements