Εκθεση Δράσης Φεβ 1948, ΔΣΕ/ΑΡΧ. ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΟΣ/3ΕΓ/ΑΠ173/23 Μαρ 1948


ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ
ΕΠΙΤΕΛ. – ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΙΙ.
Αριθμ. Α.Π. 173
Έ κ θ ε σ η
Του μήνα Φλεβάρη 1948
Ι. ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Στις 2/2 μικρό τμήμα μας χτύπησε και κυνήγησε δύο εχθρικές διμοιρίες στα Χώστια.
Στις 4/2 τμήματά μας μπαίνουν στο Σερνικάκι και ενεργούν σοβαρή Επιμελητειακή δουλειά.
Στις 4/2 τμήματά μας μπαίνουν στον Αη-Γιώργη Λειβαδιάς και κάνουν σοβαρή επιμελητειακή δουλειά.
Ομοίως την ίδια μέρα άλλο τμήμα μας μπαίνει στον Αη-Γιώργη Λειβαδιάς και συγκεντρώνει περί τις 3.000 οκάδες τρόφιμα, ενώ άλλο τμήμα μας προσέβαλε εχθρικό φυλάκιο της Λειβαδιάς.
Στις 6/2 τμήματά μας ύστερα από αποφασιστική διείσδυση χτυπούν και εξουδετερώνουν εχθρική αντίσταση της Πύλης στην Πάρνηθα.
Στις 7/2 τμήματά μας ανατρέπουν δύναμη χωρ/κής που στάλθηκε για ενίσχυση της Πύλης.
Στις 8/2 τμήματά μας μπαίνουν στα Σκούρτα.
Την ίδια μέρα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά εχθρικές δυνάμεις που κινήθηκαν από πολλές κατευθύνσεις.
Στις 9/2 εχθρική διλοχία που κινήθηκε από Σκούρτα – Πύλη προς τοποθεσία «Τρία Πηγάδια» χτυπήθηκε επί 6ωρο και αναγκάστηκε να συμπτυχθεί.
Στις 10/2 εχθρικός λόχος που κινήθηκε από Βίλλια προς τα βόρεια υψώματα του ίδιου χωριού χτυπήθηκε αποφασιστικά, ανατράπηκε και καταδιώχθηκε προς τη βάση του. Την ίδια νύχτα άλλα τμήματά μας μπαίνουν στο χωριό Λεύκτρα Θηβών. Οι λίγοι ΜΑΥ δεν πρόβαλαν καμμία αντίσταση. Τα τμήματά μας έκαναν επιμελ. δουλειά.
Τη νύχτα της 9 προς 10 τμήμα μας κατέστρεψε ολοκληρωτικά το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Εγγλέζικης εταιρίας στην Κωπαϊδα.
Στις 11/2 τμήμα μας έκανε την οδική γέφυρα Χιλιαδούς (μεταξύ Σ.Σ Δαύλειας – Χαιρώνειας). Η συγκοινωνία διακόπηκε για 5 μέρες.
Στις 12/2 τμήμα μας μπήκε στο συνοικισμό Λειβαδιάς. Έγινε δεκτό μ’ ενθουσιασμό και το ακολούθησαν 12 νέοι.
Στις 12/2 τμήματά μας μπαίνουν στην Παληοπαναγιά και ενεργούν επιμελ. δουλειά.
Την ίδια νύκτα άλλο τμήμα μας έκανε επιμελ. δουλειά στις Βρασταμίτες.
Στις 13/2 τμήματά μας μπαίνουν στην Ξηρονομή και κάνουν επιμελ. δουλειά.
Στις 14/2 τμήμα μας χτύπησε ενεδρευτικά στη θέση «Τάτιζα», πάνω στη δημοσιά Ερημοκάστρου – Δομβραίνας, εχθρικό τμήμα που κινούνταν σε 4 αυτοκίνητα προς Δομβραίνα.
Την ίδια νύχτα (14/2) τμήμα μας μπήκε στην Ξηρονομή και συγκέντρωσε 600 οκάδες λάδι και άλλα τρόφιμα.
Ομοίως άλλο τμήμα μας, την ίδια βραδυά, ενήργησε επιμελητειακή δουλειά στο Καραντά Θηβών.
Στις 23/2 τμήματά μας εγκατεστημένα ενεδρευτικά πάνω στη δημοσιά Αθηνών – Λαμίας και στη θέση μεταξύ Σουβάλας – Μπράλλου, εξόντωσαν κυριολεχτικά εχθρική δύναμη που κινήθηκε από Δαδί.
Στις 24/3 ελεύθεροι σκοπευτές μας χτύπησαν (μέρα) εχθρική διμοιρία μέσα στο Χρυσό που ‘ ρχότανε από Άμφισσα. Σκότωσαν τον ανθ/γό διμοιρίτη και τραυμάτισαν ένα σκοπευτή οπλ/λου.
Στις 25/2 τμήμα μας μπήκε στο Στεβενίκο Λειβαδιάς. Εχθρική περίπολος που κινήθηκε από τα υψώματα του χωριού, που ήταν, εγκατεστημένη διλοχία, χτυπήθηκε επί δίωρο αποφασιστικά. Στρατολογήθηκαν 13 νέοι.
Στις 28/2 τμήματά μας χτύπησαν την Καρδίτσα Θηβών. Οι 80 ΜΑΥ σαρώθηκαν σε λίγα λεπτά και καταδιώχτηκαν προς τον κάμπο Κωπαΐδας. Συνέχεια έκαναν επιμελητειακή δουλειά.
Την ίδια νύκτα τμήματά μας μπαίνουν στο χωριό Κόκκινο Θηβών. Ακολούθησαν εθελοντικά 5 νέοι.
Στις 29/2 τμήματά μας διημέρευσαν στα χωριά της Ανατ. Λοκρίδας Παύλο – Κολάκα.
40 ΜΑΥδες που κινήθηκαν από Μαρτίνο προς Κολάκα χτυπήθηκαν και κυνηγήθηκαν.
Μέσα στο μήνα αυτό τα τμήματά μας μπήκαν και σε πολλά χωριά για πρώτη φορά. Παντού σκορπούν τη χαρά, τον ενθουσιασμό και διαφωτίζουν το Λαό, για τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης και του ‘δειξαν το δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσει για να τελειώνουν νωρίτερα τα δεινά του.
Επίσης μέσα στο μήνα αυτό συνοδεύτηκαν και προωθήθηκαν ασφαλισμένα από τμήματά μας σειρά από αποστολές από τα κέντρα προς Αρχηγείο Ρούμελης.
Απώλειες του εχθρού: Ο εχθρός μέσα στο μήνα αυτό είχε νεκρούς 28, μεταξύ των 2 ανθ/γοί, ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών και 1 αιχμάλωτο.
Πάρθηκαν λάφυρα ή κατασχέθηκαν από εγκληματίες τα παρακάτω:
Ένα οπλ/λο Μπρέν και 7 ταινίες πλήρεις, 21 τυφέκια Αγγλικά, 1 Στέν με 3 ταινίες πλήρεις, 5 χλαίνες, 20 ζεύγη άρβυλα, 2.800 οκ. Λάδι, 600 οκ. Εληές, 3.500 οκ. στάρι, 300 οκ. φασόλια και άλλα είδη τροφίμων.
Δικές μας απώλειες: Νεκροί 12, τραυματίες 22, αγνούμενοι 20, λιποτάχτες 39, αιχμαλωτισθέντες 2.
ΙΙ. ΕΧΘΡΟΣ: Και το μήνα αυτό ο εχθρός συνέχισε τη στρατολογία και δημιουργία νέων ταγμάτων εθνοφρουράς (παλαιοτέρων κλάσεων). Συνέχισε τη συμπλήρωση της οχύρωσής του με μόνιμες θέσεις (παντού), με συρματοπλέγματα και νάρκες. Συνέχισε την ψυχολογική και πολιτική προετοιμασία του στρατού για την ανοιξιάτικη εκστρατεία. Με καμπάνια επίσης στο Λαό, για το ίδιο ζήτημα, πετυχαίνει να κρατεί καθαρώς Δημοκρατικό στοιχείο νεκρωμένο. Επίσης, το μήνα αυτό, άρχισε να προετοιμάζει το Λαό ψυχολογικά και πραχτικά για αντιμετώπιση αεροπορίας του Δ.Σ (με ομιλίες για το πρώτο και συναγερμούς για το δεύτερο). Την ενεδρευτική του δράση την αναπτύσσει ολοένα σε μεγαλύτερο βαθμό. Με το γερό δίχτυ πληροφοριών που διαθέτει αντιλαμβάνεται αμέσως το κατέβασμα των τμημάτων μας από Παρνασσό – Ελικώνα, ενισχύει τις φρουρές Ελικώνα και παρακολουθεί την εκδήλωση της πρόθεσής μας. Παρακολουθεί και επιμένει να εμποδίσει τα τμήματά μας να ξαπλωθούν σε καινούργιους χώρους. Με τη διείσδυση των τμημάτων μας στην Πάρνηθα κινητοποιεί δραστήρια σοβαρές δυνάμεις και διαθέτει τα τελειότερα απ’ τα μέσα του για την εκδίωξη των τμημάτων μας από την Πάρνηθα. Στην αδυναμία του να πετύχει εκδίωξη των τμημάτων μας από Πάρνηθα εκτοπίζει όλους τους κατοίκους της υπαίθρου και τους συγκεντρώνει στα κέντρα. Ταυτόχρονα ενισχύει και εγκαθιστά σοβαρές φρουρές στην περιοχή Πάρνηθας. Ενεργεί τοπικής σημασίας εκστρατείες στο χώρο αυτό και εγκαθιστά σοβαρές δυνάμεις επί του δημοσίου δρόμου Θηβών – Ερημοκάστρου – Δομβραίνας και στα πλησίον δρόμων χωριά, με σκοπό την απομόνωση τμημάτων Πάρνηθας από τα άλλα τμήματά μας.
Στο μήνα αυτό ένταξε στα τμήματα εθνοφρουράς μαυροσκούφηδες και άλλους εγκληματίες στους οποίους δόθηκαν τ’ αυτόματα (ομαδικά και ατομικά). Η τρομοκρατία μέσα στο στρατό ανέβηκε. Επίσης έκανε πολλές συλλήψεις στρατιωτών.
Η ταχτική που αποβλέπει στην ανακάλυψη τμημάτων με προώθηση δικών του για επαφή και εί δυνατόν από πολλές κατευθύνσεις και μετά τον καθορισμό του κατεχόμενου απ’ τα τμήματά μας σημείου, συγκέντρωση όλων των μέσων πυρών πεζικού – πυρ/κού – αεροπορίας.
Το ηθικό του στρατού μέτριο. Της εθνοφρουράς πεσμένο, και όχι διάθεση για πόλεμο. Της Χωρ/κής και ΛΟΚ καλό. Το ηθικό της αντίδρασης, μετά διείσδυση Πάρνηθας, έπεσε πολύ.
Συνολικές δυνάμεις του εχθρού: Η Τρίτη ορεινή Ταξιαρχία Ρίμινι, άλλη Ταξιαρχία περιοχή Πάρνηθας, δύναμη ίση Ταξιαρχίας σ’ όλη την περιφέρειά μας από ΛΟΚ, 5 Τάγματα εθνοφρουράς, 250-300 χωρ/κες και 500 ΜΑΥ. Ανεξακρίβωτος αριθμός θωρακισμένων αυτοκινήτων, και δύο πυροβολαρχίες.
ΙΙΙ. ΤΑΧΤΙΚΗ ΜΑΣ:
1) Αποφασιστικές διεισδύσεις σε ελεγχόμενους από τον εχθρό χώρους με επίμονη προσπάθεια για μόνιμη εγκατάσταση τμημάτων μας σε καινούργιους χώρους και δημιουργία αναστάτωσης και σύγχισης μέσα στους μοναρχοφασιστικούς κύκλους της αντίδρασης. Για στρατολογία και για επιμελητειακή εκμετάλλευση.
2) Παραπλανητικές κινήσεις και συνεχείς κρούσεις για τον εξαναγκασμό του να κρατεί καθηλωμένες αρκετές δυνάμεις και να μη μπορεί να τις μεταφέρει σε χώρους που διεισδύουν τα τμήματά μας ή σε στόχους που πρόκειται για συγκεντρωτικό χτύπημα.
3) Ένταση των ενεδρευτικών και αντιενεδρευτικών χτυπημάτων κατά του εχθρού με σοβαρές δυνάμεις και σε ανύποπτα σημεία και ιδίως πολύ κοντά στις βάσεις εξόρμησής του. Απαραίτητα σε τέτοιες ενέργειες παίρνουμε σχολαστικά μέτρα ασφαλείας.
4) Σαμποταριστική δράση, ιδίως τηλ/κό δίχτυ του εχθρού (στο οδικό και σιδηροδρομικό, δεν έγινε από έλλειψη εκκρηκτικών υλών).
5) Τολμηρές διεισδύσεις μέσα στα ίδια τα κέντρα ή χωριά κατέχει ο εχθρός για δημιουργία ανασφάλειας στους αντιδραστικούς και στρατολογία του στοιχείου που συγκέντρωσε και κρατεί περιορισμένο σ’ αυτά απ’ την ύπαιθρο.
ΙV. ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
α) ΕΞΩΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ: Το δίχτυ των πληροφοριών μας έχει κάπως σταθεροποιηθεί. Τα Κ.Π και Κ.Κ.Π Ελικώνα, που βρίσκονται μακρυά μας, το μήνα αυτό κατατοπίστηκαν πάνω στον τρόπο της δουλειάς σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες και Δ/γές Α.Ρ.
Συμπληρώθηκαν σε άνδρες πολλά κενά τους. Διατέθηκαν στους κυριώτερους άξονες και κει που δεν υπήρχαν Κ.Π. ομάδες πλήρεις. Ανακαλύφθηκε δίχτυ πληροφοριών και πρακτόρων του εχθρού στην περιφέρεια του Ελικώνα (Στείρι – Δίστομο) και εξαρθρώθηκε. Πιάστηκαν για τη δουλειά αυτή 9 και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά 2.
Δημιουργήθηκαν πράχτορες μέσα στα κέντρα και αποχτήθηκε επαφή με στρατιώτες Δημοκρατικούς. Μας δίνονται έτσι λίγες πληροφορίες και μόνο όταν υπάρχει ησυχία, από άποψη κινήσεων του εχθρού. Λιποταξία από το φασιστικό στρατό δεν επετεύχθηκε. Αφ’ ενός απ’ την τρομοκρατία και αφ’ ετέρου από την αμφιβολία ως προς την τελική έκβαση του αγώνα. Επί πλέον, παρατηρείται έλλειψη μαχητικής διάθεσης προς οποιαδήποτε πλευρά και μόνον να γυρίσουν στα σπίτια τους θέλουν.
β) ΕΣΩΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ: Έγιναν συμπληρωματικές τοποθετήσεις επαγρυπνητών στα τμήματά μας. Έγινε και συνεχίζεται η κατατόπισή τους σύμφωνα με τις τελευταίες Δ/γές. Το περιβάλον των Δ/σεων είναι ξεκαθαρισμένο. Έγιναν πολλές συνελεύσεις, ομιλίες πάνω στη σημασία των διεισδύσεων σε καινούργιους χώρους, με την καταφανή ανάπτυξη και επέχταση και μόνιμη εγκατάσταση των τμημάτων μας σ’ αυτούς.
Και το μήνα αυτό παρατηρήθηκε σχετική λιποταξία, ιδίως νεοστρατολογημένων. Συνολικά λιποτάχτησαν 39. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προσανατολισμένα τα όργανα της διαφώτισης.
γ) ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ: Έγινε σοβαρή διαφωτιστική δουλειά ιδιαίτερα στους καινούργιους χώρους που πάτησαν τα τμήματά μας, με ομιλίες – μαθήματα. Διαφωτιστικό έντυπο υλικό κυκλοφόρησε πολύ λιγοστό. Διαφωτίστηκε ο Λαός ότι ο Δ.Σ είναι ο μόνος που παλεύει γι’ αυτόν, για να του δοθεί η γή και να λυθούν τα τόσα άλλα προβλήματα που σήμερα άμεσα τον αφορούν και κατατοπίστηκε στην περιφρούρησή τους. Ιδιαίτερα τράβηξε το ενδιαφέρον του το μοίρασμα Μοναστηριακών κτημάτων, Ελικώνα που εκθέτουμε παρακάτω.
Με το ξάπλωμα επίσης σε απάτητες περιοχές μέχρι τα σήμερα από τα τμήματά μας, γίνεται πιο καταφανής η ανάπτυξη του Δ.Σ. και εδραιώνεται η πίστη του προς αυτόν και το ενδιαφέρον του γίνεται πιο ουσιαστικό για την ενίσχυση του Δ.Σ. με κάθε τρόπο και με πληροφορίες.
Λαός και Στρατός μας αδημονει και ανησυχεί γιατί δεν γίνεται η επίσημη αναγνώριση της Δημοκρατικής μας Κυβ/σης από τις Λαϊκοδημοκρατικές Κυβ/σεις των άλλων χωρών.
V. ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: Στο μήνα Φλεβάρη έγιναν πολλές μεταθέσεις και τοποθετήσεις στελεχών στα Επιτελεία Ταγμάτων και Αρχηγείου. Κατατοπίστηκαν και κατατοπίζονται συνεχώς οι νεοτοποθετηθέντες. Σ’ όλα τα στελέχη των Επιτελείων κυκλοφόρησαν οι οδηγίες του Α.Ρ. Λόγω της ακατοτοπισιάς παρατηρήθηκαν μεγάλες αδυναμίες στον τομέα του ΙΙ Γραφείου πληροφοριών. Καταβάλονται προσπάθειες ξεπεραστούν σύντομα. Επίσης έγινε τοποθέτηση Υποδ/των στα ΙΙΙ και ΙΙ Τάγματα.
Η στρατολογία, παρά τις προσπάθειές μας, δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στρατολογήθηκαν 70 άνδρες και 6 γυναίκες. Και προωθήθηκαν ασφαλισμένα από Α.Ρ άλλοι 70 νέοι και νέες.
Ουλαμός βαθμοφόρων δεν λειτούργησε, ούτε και σχολή Νοσοκόμων. Δημιουργήθηκε διμοιρία, με 3 ομάδες, ασφάλειας Αρχηγείου. Η μία ομάδα απ’ αυτά, καταστροφών. Επίσης δημιουργήθηκε στο ΙΙΙ Τάγμα μας συνεργείο για άνοιγμα δρόμου, για κατασκευή πρόχειρων γεφυρών.
VI. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ: Κατά το μήνα αυτό δεν δόθηκε στα τμήματα Ι και ΙΙ Τάγματος χρόνος για στρατιωτική εκπαίδευση, γιατί συνεχώς βρίσκονταν σε κίνηση και δράση. Το ΙΙΙ Τάγμα συνέχισε την εκπαίδευση των ανδρών του, αλλά λόγω του καιρού περιορίστηκε η εκπαίδευση προ πάντων στη θεωρητική κατάρτιση.
Καταβάλλονται προσπάθειες για την πλέρια εκγύμνασή τους. Επίσης και για τη στρατικοποίηση των στελεχών τμημάτων και Επιτελείων. Μετά από κάθε σοβαρή επιχείρηση γίνεται αχτίφ στελεχών και κριτική, με τα συμπεράσματα των οποίων πλουτίζουν την πείρα τους. Επίσης γίνονται συστηματικά, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες, αχτίφ μέσα στα οποία αναλύονται ή καταστρώνονται σχεδία επιχειρήσεων.
VII. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Α) ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ: Με τη βοήθεια αντιπροσώπων του Αρχ. Ρούμελης η Επιμελητεία μας οργανώθηκε σε πλήρη λόχο. Έγινε η μετάθεση πολλών συναγωνιστών που πλεόναζαν ή που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Συστηματοποιήθηκε η όλη δουλειά και ιδιαίτερα υποδείχθηκαν τρόποι απόκρυψης. Έγινε σοβαρή για την ταχτοποίηση μεγάλων ποσοτήτων λαδιού (από τα Μοναστήρια Οσίου Λουκά – Αγίου Σεραφείμ κ.λ.π). Οι επιχειρήσεις συνδιάστηκαν και με επιμελητειακή εκμετάλλευση. Συγκεντρώθηκαν αρκετές ποσότητες τροφίμων, τόσο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των τμημάτων μας όσο και για απόκρυψη σε ορισμένα σημεία του τομέα μας για κάλυψη αναγκών τμημάτων μας σε πιθανούς χώρους δράσης και ελιγμών τους.
Το οικονομικό, με την καταβολή επιβληθείσης πατριωτικής εισφοράς από υπεύθυνους σημερινής κατάστασης, ενισχύθηκε.
Τα συνεργεία Ραφτών, καλτσών και παρασκευής παστών λειτούργησαν το μήνα αυτό και κάλυψαν μεγάλο μέρος των αναγκών μας σε ιματισμό, το πρώτο και δεύτερο και σε εφεδρική τροφή το τρίτο.
Στον ίδιο μήνα έγιναν πολλές παραγγελίες και σε μεγάλες ποσότητες για φάρμακα, δέρματα. Παρόμοιες προσπάθειες για προμήθειες τέτοιων υλικών τους προηγούμενους μήνες απέβησαν άκαρπες.
Στο μήνα Φλεβάρη έγιναν καινούργιοι καταυλισμοί πάνω στον όγκο του Παρνασσού και στεγάστηκαν όλα τα τμήματά μας.
Β) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελείται από τριμελή επιτροπή. Με τις ενέργειες της αναδείχθηκαν προσωρινά Εφορευτικές Επιτροπές, όσπου να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν εκλογές αυτοδιοίκησης. Τέτοιες επιτροπές έγιναν στα χωριά: Κολοβάτα, Μαριολάτα, Δεσφίνα, Κάτω Αγόριανη, Χόστια, Κυριάκι, Κούκουρα, Στείρι, Αντίκυρα. Δημιουργήθηκε Λ. Ιατρείο, στην Κολοβάτα και επεσκέφθηκε τους ασθενείς του χωριού (πλήν από 70) ο Γιατρός Αρχηγείου μας.
Βοηθήθηκαν οι συνεταιρισμοί για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Πραγματοποιήθηκε η διανομή των Μοναστηριακών κτημάτων του Οσίου Σεραφείμ (ελαιόδενδρα) στους κατοίκους των χωριών Ζυρικίου – Κουκούρων. Συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία για τη διανομή των υπολοίπων Μοναστηριακών κτημάτων (βλέπε μερική έκθεση υπ. Εσ. υπ.).
Γ) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ: Η υγιεινή κατάσταση των τμημάτων μας καλή. Λειτουργεί αναρρωτήριο για τους ελαφρά τραυματίες μας (βαρειά τραυματίες μας προωθούνται Α.Φ.Φ.
Στρατολογήθηκε Γιατρός και ανέλαβε την υγειονομική υπηρεσία στο Αρχηγείο μας.
Δεν παραλείφτηκε, όπως προαναφέρουμε, φαρμακευτικό υλικό το μήνα αυτό και παρατηρείται έλλειψη σε φάρμακα και ιδίως σε επιδεσμικό υλικό.
Δ) ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ: Αποτελείται στο Αρχηγείο μας από τριμελή Επιτροπή. Βγάζει καθημερινά το Δελτίο Ειδήσεων του Ραδ/κού μας Σταθμού, σε 24 αντίτυπα και κυκλοφορούν στα τμήματά μας και στο Λαό. Έγιναν ομιλίες στους νεοστρατολογημένους με τις οποίες τους εξηγήθηκε η επιστράτευσή τους.
Έγινε εκλαΐκευση του σχηματισμού της Δημοκρατικής μας Κυβέρνησης.
Αναλύθηκαν σειρά από άρθρα. Γράφτηκαν συνθήματα στα χωριά. Σοβαρή διαφωτιστική δουλειά έγινε και για το μοίρασμα της Κωπαϊδας στο Λαό. Κυκλοφόρησε έντυπο διαφωτιστικό υλικό (προκηρύξεις – Νόμος αμνηστείας – Τρίκ) στο Λαό της Περιοχής Αρχηγείου μας. Δεν έφτασε όμως διαφ/κό υλικό μέσα στις γραμμές του εχθρού. Καταβάλονται προσπάθειες για την εξοικονόμηση εκδοτικού μηχανισμού (Λεπτομέρειες αναφέρονται στη μερική έκθεση της Διαφώτισης).
Ε) ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ: Αποχτήσαμε επικοινωνία δι’ ασυρμάτου με τα τμήματά μας του Ελικώνα. Συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα υλικά για την εκ νέου μετά την καταστροφή από τον εχθρό, τηλεφωνικού δικτύου στον Παρνασσό.
VIII. ΗΘΙΚΟ: Το ηθικό των μαχητών και στελεχών μας, παρά τη σοβαρή αιμοραγία στη διείσδυση Πάρνηθας, είναι καλό. Το ηθικό του Λαού επίσης.
ΙΧ. ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ: Για το μήνα Φλεβάρη οι προθέσεις μας καθορίζονταν με την υπ’ αριθ. Ε.Π.Ε. 31/3-2-48 και με την Ε.Π.Ε. 57/16-2-48 Δ/γές μας. Δεν πραγματοποιήθηκε το πλάνο στη στρατολογία στην περιοχή της Πάρνηθας γιατί ο εχθρός κινητοποίησε σοβαρές δυνάμεις αμέσως και πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα κέντρα, πράγμα που εμπόδισε το Δημοκρατικό στοιχείο να βγεί έξω και συναντηθεί με τα τμήματά μας.
Συγκέντρωση του στοιχείου αυτού στους χώρους Πάρνηθας – Κιθαρώνα – Γεράνεια, προτού κατεβούν τα τμήματά μας εκεί και παραλαβή με άμεση επιστροφή των τμημάτων μας, ίσως είχε καλλίτερα αποτελέσματα. Ομοίως και διείσδυση για τους ίδους χώρους, ελαφροτέρων τμημάτων κατ’ αρχή δεν θα προκαλούσε, σε τέτοιο βαθμό, την προσοχή του εχθρού, ο οποίος διαθέτει πλουσιώτατο συγκοινωνιακό δίχτυ στους χώρους αυτούς και μπορεί έτσι και κινητοποιεί εύκολα και γρήγορα σοβαρές και από πολλά σημεία δυνάμεις. Θα αποχτούσε, κατ’ αυτό τον τρόπο, με βραδύ, αλλά κανονικό ρυθμό το τμήμα μας δίχτυ πληροφοριών και προϋποθέσεις για υποδοχή μεγαλυτέρων τμημάτων. Επίσης σοβαρά μας δυσκόλεψε στις διεισδύσεις μας αυτές η έλλειψη εκκρηκτικών υλών.
Για το μήνα Μάρτη οι προθέσεις μας καθορίστηκαν με τις υπ’ αριθμ. Ε.Π.Ε. 127/13-3-48 και Ε.Π.Ε 163/22-3-48 Διαταγές μας.
Παραλήπτες: /Σ.Δ.Α. 23/3/48 Για την ακρίβεια
Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, Τάγματα Ε Ρ Μ Η Σ Ο
Κοινοποιείται: Επιτελάρχης
Αρχ. Ρούμελης (Υ.Τ.Α.) Τ.Σ.Υ.

Advertisements