Κοινοποίηση μεθόδου ενεργείας συμμοριτών,1η ΣΤΡΑΤΙΑ/Α2/29 Απρ 1947


ΘΕΜΑ : Κοινοποίησις μεθόδου ενεργείας                Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
Συμμοριτών                                                              ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ
ΠΡΟΣ :  Β’. Γ’ Σώματα Στρατού                                 1η ΣΤΡΑΤΙΑ
Μεραρχίαι, Ταξιαρχίαι (υπό Στρατιάν)
ΚΟΙΝ :   ΓΕΣ /Α2                                                       ΙΣ/97/Α2
Α.Δ.Α.Σ.                                                       29.4.47
Α.Ν.Δ./Τ
Γραφεία, Κλάδοι Στρατιάς

Κοινοποιείται κατωτέρω απόσπασμα εκ της υπό του Αρχηγείου συμμοριτών ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ εκδιδομένης εφημερίδος ο «ΜΑΧΗΤΗΣ» Απριλίου 1947, περί της μεθόδου ενεργείας, ην σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν οι συμμορίται, πρός εξουδετέρωσιν των ανδρών σκοπών των φυλακείων, και διά του τρόπου τούτου κατάρριψιν του ηθικού ων στρατιωτών, ίνα λάβητε γνώσιν.

Α.Ν./Α.Π                                                                    Επιτελάρχης

Διά την ακρίβειαν

(Τ.Υ.Σ)                                                          Α. ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ
Ταξίαρχος


ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

εκ της υπό συμμοριτών εκδιδομένης εφημερίδος «ΜΑΧΗΤΗΣ» της 4.4.47
Απ’ την άποψή μας.
ΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ
Στις 27 Μάρτη 3 εθελοντές ενός Συγκροτήματος του Αρχηγείου Αγράφων πήραν την εξής αποστολή: να γλυστρήσουν τη νύχτα κοντά στο εχθρικό φυλάκιο και να πιάσουν ή σκοτώσουν το σκοπό. Με αξιοθαύμαστη προσοχή και ψυχραιμία πλησίασαν τον κινητό σκοπό στα 20 μέτρα και με μιά τουφεκιά τον ξεμπέρδεψαν. Ύστερα απ’ αυτό τα παληκάρια μεν γύρισαν πίσω, η φρουρά δε όλη αναστατώθηκε. Το είδος αυτό της δράσης δεν εκτιμήθηκε  σωστά ως τα τώρα. Είναι όμως πολύ σοβαρό το μειονέκτημα αυτό και πρέπει ν’ αναπληρωθή. Γιατί αν αυτή η ταχτική τηρηθή απ’ όλα τα αντάρτικα τμήματα πετυχαίνουμε δύο σοβαρά πλεονεκτήματα. Πρώτο ενώ το σύνολο του τμήματος αναπαύεται 6-10 συναγωνιστάς ενός λόχου κάθε βράδυ θέτουν εκτός μάχης τουλάχιστον 2 άνδρες του εχθρού. Και αν αυτό γίνεται απ’ όλους τους λόχους κάθε Αρχηγείου καθημερινά ο εχθρός θα χάνη π.χ. από 8 λόχους 16 άνδρες σε νεκρούς, τραυματίας και αιχμαλώτους χωρίς σχεδόν καμιά δική μας απώλεια. Ενώ για να βάλεις σε κανονική μάχη εκτός μάχης 15 άνδρες του εχθρού πρέπει να δώσεις πολύωρη μάχη με απώλειες σε αντάρτες και φυσίγγια. Δεύτερο εκνευρίζει τον αντίπαλο που δεν μπορεί να σε καταπολεμήσει όσο κι αν είναι ισχυρότερος σε μέσα και αριθμό, του ρίχνεις το ηθικό. Είναι καιρός και μάλιστα στην περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων η ταχτική αυτή καθώς και οι καθημερινές ενέδρες να ολοκληρωθούν.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Δεν περνάει μέρα και ώρα που να μην επαναλαμβάνεται η λέξη αυτή. Μα όσο τη λέμε, άλλο τόσο δεν την εφαρμόζουμε. Πρέπει να έχουμε το στόμα κλειστό; Άλλο τόσο εμείς το ανοίγουμε. Πρέπει να παρακολουθούμε την αντίδραση: Τόσο πέφτουμε στα δίχτυα της. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. Τόσο μεις τα παραλείπουμε. Να τι λέει σε μια έκθεσή του ο φασίστας Διοικητής της ΙΙΙης Ορεινής Ταξιαρχίας Παπαδόπουλος: Οι αντάρτες στηρίζονται μόνο στις καλές πληροφορίες που έχουν. Μέτρα  ασφάλειας στην πορεία ή σε στάση τα παραμελούν πέρα για πέρα. Δεν έχει δίκηο;

Advertisements