Εκθεση επιχειρήσεων Κοτύλης(1-9-1946), ΔΣΕ/ΑΡΧ. ΓΡΑΜΜΟΥ/25 Φεβ 1947


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΓΡΑΜΜΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ
επιχειρήσεων 1-9-46 (Μάχη Κοτύλης)

Την 1-9-46 τμήματά μας υπό την διοίκηση του συναγ. Γιαννούλη σε συνεργασία με τμήμα Βοΐου χτύπησαν τμήμα εχθρικό που αποτελούνταν από μιά διμοιρία στρατού και 15 χωρ/κες φρουρά εκλογικού κέντρου Κοτύλης.
Δύναμη του τμήματός μας: 45 συναγωνιστές και 45 του Βοΐου.
Οπλισμός: 6 οπλ/λα, 5 ημιαυτόματα στέν και τα υπόλοιπα τυφέκια.
Εχθρός: Μία διμοιρία στρατού με 45 άνδρες και 15 χωρ/κες.
Οπλισμός τους: 5 οπλ/λα, 4 τόμσον και 53 τυφέκια.
Ο εχθρός ήταν οχυρωμένος στα γύρω υψώματα με χαρακώματα και πρόχειρα οπλοπολυβολεία.
Η διοίκηση του τμήματος ενήργησε κυκλωτικά πιάνοντας τα δεσπόζοντα υψώματα του χωριού και με μιά αιφνιδιαστική και επιτυχυμένη εξόρμηση μιάς ομάδας στο σημαντικότερο και πιο οχυρωμένο ύψωμα του εχθρού, όπου και η μεγαλύτερη δύναμη του εχθρού, γίνεται κύριος του υψώματος, που σαν αποτέλεσμα είχε να επιβοηθήσει στην προχώρηση των άλλων ομάδων και μέσα στο ολίγο χρονικό διάστημα να γενούμε κύριοι του χωριού.
Αποτελέσματα: Ένας τραυματίας και οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι. Διέφυγαν δύο αξ/κοί και ένας χωρ/κας.
Λάφυρα: 5 οπλ/λα, 4 τόμσον, 53 τυφέκια, πυρ/κά, 110 κουβέρτες, 50 στολές, 50 ζεύγη άρβυλα και όλα τα ατομικά είδη των αιχμαλώτων.
Απώλειες δικές μας: Καμμιά.
Απ’ αυτούς: Ένας στρατιώτης της συμμορίας Μαγγανά και 9 χωρ/κες άνευ θητείας εχτελέστηκαν.
Από τα τμήματα μας μιά ομάδα του Βοΐου δεν εξετέλεσε πλήρως την αποστολή που πήρε δηλαδή δεν κατέλαβε τα σημεία που της είχαν καθοριστεί, που σαν αποτέλεσμα ήταν να διαφύγουν οι δύο αξ/κοί και ένας χωρ/κας.
Συμπεράσματα.
Ο αιφνιδιασμός και η αποφασιστική εξόρμηση από σημείο που δεν περίμενε ο εχθρός είχαν σαν αποτέλεσμα την γρήγορη κατάληψη του χωριού και αιχμαλώτιση του εχθρικού τμήματος.
Προτάσεις για ηθικές αμοιβές: Σε συνέλευση του τμήματος επαινέθηκε η ομάδα που ενήργησε αιφνιδιαστικά και αποφασιστικά.-

Κ. Δ. 25-2-47
Για το Αρχηγείο
Γιαννούλης

Advertisements