Ανακοινωθέν αρ.1 ΔΣΕ/ΓΑ/29 Δεκ 1946


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ
ΕΠΙΤΕΛ-ΓΡΑΦ. ΙΙΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 1.

Από τις αρχές Νοέμβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη έγιναν ενάντια στα τμήματά μας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από το στρατό, τη χωροφυλακή και τους συμμορίτες του μοναρχοφασισμού και των ΄Αγγλων.
Από τα μέχρι τώρα συγκεντρωθέντα στοιχεία δίνουμε παρακάτω τα αποτελέσματα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
1.- Στην περιοχή του ορεινού όγκου του Βοΐου όρους οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διάρκεσαν από 8-11-46 μέχρι 12-12-46. Ο εχθρός διέθεσε εκεί μιά ταξιαρχία στρατού με χωρ/κή και συμμορίτες της περιφέρειας. Τα τμήματά μας αντιμετώπισαν παντού τον εχθρό σε επιθέσεις, κρούσεις κ.λ.π. και του προξένησαν απώλειες: 22 νεκρούς, 15 τραυματίες. Επίσης ανατίναξαν αυτοκίνητο του εχθρού στο δρόμο Γρεβενά- Μαυραναίοι όπου ο εχθρός είχε 17 νεκρούς. Τα δικά μας τμήματα είχαν απώλειες 3 νεκρούς και 3 τραυματίες ελαφρά.
2.- Στην περιοχήν του ορεινού όγκου Σινιάτσικο-Μπούρινου όρους ο εχθρός ενήργησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από 15-11-46 μέχρι 26-11-46. Εκεί διέθεσε μιά ολόκληρη ταξιαρχία στρατού, χωρ/κες και συμμορίες. Ο εχθρός υπέστη και εδώ απώλειες 5 νεκρούς και 6 τραυματίες. Περιήλθαν δε στα χέρια των τμημάτων μας λάφυρα: 1 οπλ/λο, 4 ντουφέκια με ανάλογα πυρ/κά. Οι απώλειες των δικών μας τμημάτων ανέρχονται σε 4 νεκρούς.
3.- Στην περιοχή του ορεινού όγκου του όρους Γράμμου ο εχθρός ενήργησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από 23-11-46 μέχρι 11-12-46. Εκεί διέθεσε ο εχθρός τρία πλήρη τάγματα με χωροφυλακή και συμμορίτες. Υπέστη απώλειες 9 νεκρούς και 17 τραυματίες από κρούσεις και αντεπιθέσεις των τμημάτων μας που απέσπασαν από τον εχθρό λάφυρα 18 ντουφέκια με πολλά πυρ/κά. Τα δικά μας τμήματα δεν είχαν καμμιά απώλεια.
Στις 23-11-46 επιθετική ενέργεια των τμημάτων μας στο Κηπουργιό Γρεβενών είχε σαν αποτέλεσμα να προξενήσει στον εχθρό απώλειες 17 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες. Οι απώλειες των δικών μας τμημάτων ανέρχονται σε 12 νεκρούς μεταξύ των οποίων 4 νεκροί καπεταναίοι συγκροτημάτων και διμοιριών και 30 τραυματίες.
4. Στον ορεινό όγκο των Χασίων οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις άρχισαν από 30-11-46 και διήρκεσαν μέχρι 9-12-46. Εκεί ο εχθρός διέθεσε μιά ταξιαρχία πλήρη (1200) με πυροβολικό. Τα τμήματά μας προξένησαν στον εχθρό απώλειες 3 νεκρούς μεταξύ των οποίων 1 λοχαγός και 9 τραυματίες. Τα δικά μας τμήματα δεν είχαν καμμιά απώλεια.
5. Στον ορεινό όγκο των Αντιχασίων και Οξυάς οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις άρχισαν την 30-11-46 και διήρκεσαν μέχρι 18-12-46. Ο εχθρός διέθεσε εκεί περί τις 3 ταξιαρχίες στρατού με χωρ/κή και συμμορίτες καθώς και πυροβολικό με αεροπορία. Τα τμήματά μας χτύπησαν τον εχθρό και του προξένησαν απώλειες άνω από 50 νεκρούς και άνω από 150 τραυματίες, συνέλαβαν δε και 8 αιχμαλώτους. ΄Οταν στις 13-12-46 τμήματά μας χτύπησαν τον εχθρό που αποχωρούσε από Μαυρέλι-Λογγά προς Βερδικούσα-Ποταμιά, του προξένησαν σοβαρές απώλειες κατά τη μάχη που διήρκεσε μέχρι το απόγευμα της 14-12-46 και απέσπασαν λάφυρα: 1 Πίατ με 18 βλήματα, βλήματα ομαδικού όλμου, πολλές χιλιάδες φυσίγγια, σκηνές, αντίσκηνα και ιματισμό. Για να ξεφύγει ο εχθρός χρειάστηκε νάρθουν ενισχύσεις του από Ελασσώνα 1 τάγμα με πυροβολικό και 1 αεροπλάνο. Τα δικά μας τμήματα εδώ δεν είχαν καμμιά απώλεια.
Τη νύχτα της 13 προς 14-12-46 τμήματά μας έκαναν κρούση μέσα στο χωριό Κονισκός όπου ήταν εγκατεστημένο 1 τάγμα στρατού με 30 χωρ/κες. Το αποτέλεσμα της κρούσης αυτής ήταν να έχει ο εχθρός 1 νεκρό, να πιαστούν 6 αιχμάλωτοι και να αποσπάσουν τα τμήματά μας λάφυρα: 1 πίατ με 6 βλήματα, 1 τόμιγκαν, 1 οπλ/λο, 6 ντουφέκια και πυρ/κά.
Στις 17-12-46 τμήματά μας επετέθηκαν κατά του εις Κονισκό Τάγματος το οποίο είχε αποσυρθεί από το χωριό και εγκαθίστατο αμυντικά στα Ν.Δ. υψώματα του χωριού. Η μάχη βάσταξε ολόκληρη τη νύχτα και συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της 18-12-46, με αποτέλεσμα να υποστεί ο εχθρός μεγάλες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες. Μέσα στους νεκρούς ήταν και ο μόνιμος λοχαγός Γ. Σίσκος, πρώην εδεσίτης και ταγματασφαλίτης, τύρρανος του Λαού Φλαμπουρεσιού και Κονισκού κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις καθώς και δύο άλλοι αξιωματικοί που θάφτηκαν στην Καλαμπάκα. Πιάστηκαν και δύο αιχμάλωτοι και περιήλθαν στα χέρια των τμημάτων μας λάφυρα: 2 οπλ/λα, 40 βλήματα ατομικού όλμου, ντουφέκια και αρκετές χιλιάδες πυρομαχικά. Οι απώλειες των τμημάτων μας ανέρχονται σε 4 νεκρούς και 13 τραυματίες. Οι αντάρτες μας πολεμώντας με ακράτητο ενθουσιασμό στη μάχη αυτή έφθασαν στα 100-150 μέτρα από τα εχθρικά χαρακώματα. Ο εχθρός για να φίγει την άλλη μέρα ταπεινωμένος χρειάστηκε να φέρει σοβαρές ενισχύσεις από Καλαμπάκα και Τρίκκαλα. Την επομένη της σύμπτυξης του εχθρού τα τμήματά μας βρήκαν στο πεδίο της μάχης 7 νεκρούς ακόμη τους οποίους και έθαψαν.
6. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έγιναν στον Κίσσαβο από τις 15-10-46 και που παραμένει ο εχθρός ακόμα στα χωριά του, άρχισε τις επιχειρήσεις με μια Ταξιαρχία και δύο τάγματα με χωρ/κες, συμμορίτες και με πυροβολικό. Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις ο εχθρός χτυπήθηκε παντού με αποτέλεσμα να έχει απώλειες πάνω από 85 νεκρούς και τραυματίες. Τα δικά μας τμήματα είχαν απώλειες 8 νεκρούς και 7 τραυματίες.
7. Στις 13-11-46 τμήματά μας επετέθηκαν κατά λόχου ο οποίος ήταν εγκατεστημένος σε ύψωμα Ν.Α. Μεσσινικόλα Καρδίτσας με αποτέλεσμα ο εχθρός να έχει απώλειες 4 νεκρούς μεταξύ των οποίων 1 μόνιμος λοχαγός και να πιασθούν και 16 αιχμάλωτοι. Περιήλθαν δε στα χέρια των τμημάτων μας λάφυρα: 1 ασύρματος, 4 οπλ/λα, 3 τόμσον, 1 ομαδικός όλμος με 48 βλήματα, πολλά ντουφέκια, 8000 πυρ/κά και ιματισμός. Οι απώλειες των τμημάτων μας ήταν ένας νεκρός αξιωματικός διμοιρίτης.
8. Στις 15-11-46 τμήματά μας χτύπησαν σε ενέδρα, διεσκόρπισαν και έτρεψαν σε φυγή προς το Παλαιόκαστρο Καρδίτσας, λόχο στρατού που γύριζε από το Νεοχώρι Καρδίτσας έπειτα από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
9. Κατά την ίδια περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων τα τμήματά μας ανετίναξαν γέφυρα στο δρόμο Μόρφης – Τσοτυλίου στη Μακεδονία, τάγκς στο δρόμο Καρπερό-Γρηάς με απώλειες του εχθρού 3 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, τη γέφυρα της Γιάννουλης στο δρόμο Λάρισσας-Τυρνάβου, γέφυρα στο δρόμο Ελασσώνας-Κοζάνης προ του στενού Σαρανταπόρου, κατέστρεψαν με ανατινάξεις το δρόμο Ελασσώνας-Δεσκάτης σε 2 σημεία, ανατίναξαν αυτοκίνητο στο δρόμο Ελασσώνας – Δεσκάτης, με απώλειες του εχθρού 8 νεκρούς και 3 τραυματίες, ανατίναξαν 1 τάγκς στο δρόμο Ελασσώνα-Κατερίνη με απώλειες του εχθρού 3 νεκρούς και 1 τραυματία.
10. Στις αρχές Νοέμβρη τα τμήματά μας διεξήγαγαν επιχειρήσεις με τον εχθρό που διέθετε μιά Ταξιαρχία πλήρη και ένα τάγμα πεζικού, πυροβολικό και αεροπορία στην περιοχή του ορεινού όγκου του Πάϊκου όρους εις Σκρά, Αρχάγγελο και Νώτια. Κατά τις μάχες αυτές ο εχθρός υπέστη πραγματική πανωλεθρία με απώλειες: 12 νεκρούς αξιωματικούς μεταξύ των οποίων 1 ταγ/ρχης, πάνω από 100 νεκρούς στρατιώτες και χωροφύλακες, με ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών. Τα τμήματά μας που πολέμησαν παληκαρί-σια κατώρθωσαν να αποσπάσουν από τον εχθρό λάφυρα: 35 οπλ/λα, 30 τόμσον-τόμιγκαν, 4 πίατ, 3 όλμους ατομικούς, 100 τουφέκια, 35 φορτώματα πυρομαχικά, 5 κάρρα ιματισμό, 400 κουβέρτες. Οι απώλειες των δικών μας τμημάτων ανέρχονται σε 5 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Σ.Δ. Γ.Α. 29-12-46
Μ Α Ρ Κ Ο Σ

Για την ακρίβεια
το
ΙΙΙ Γραφείο
Τ.Σ.Υ.