Εκθεση δράσης του Αρχηγείου Σνιάτσικου – Μπούρινου από την εμφάνηση της πρώτης αντάρτικης ομάδας ως το τέλος του Οκτώμβρη


Στην περιοχή του Αρχηγείου η πρώτη αντάρτικη ομάδα συγκροτήθηκε στα Βέντζια στις 3 του Μάρτη 1946 με (6) έξη άνδρες στην αρχή (Πετρόμπεη-Ρήγα ή Μπαρμπαλιά, Γεώργη Βόζιο, Παύλου Ψάρρα, Γιάννη Σίμου, Κώστα Κώτσικα). Ως τις 4 του Απρίλη ασχολήθηκε με τη δημιουργία πυρίνων οργάνωσης της Λαϊκής Αυτοάμυνας στα χωριά και αύξηση του αριθμού της.

Στις 4 του Απρίλη η ομάδα από 12 ποιά μέλη στη θέση Σκούμσια περιοχής Μοναστηρίου Ζάβορδας εκτελεί τον προδότη και βασανιστή Τσίρο Δημήτριο από το Πανώραμα Γρεβενών και ο οποίος στην παραπάνω θέση χείμαζε ως κτηνοτρόφος.

Μετά την εκτέλεση του παραπάνω προδότη η ομάδα μέσου Καρπερού κατευθύνθηκε στην Αβδέλλα και Ζιάκα. Στο πέρασμά της από Χάσια στρατολογεί καινούργιους αντάρτες και οργανώνει πυρίνες Λαϊκής Αυτοάμυνας στα χωριά Καρπερό, Γρηά, Περιβολάκι, Ζιάκα Αβδέλλα κλπ.

Στις 29 του Απρίλη η ομάδα από 17 τώρα άνδρες χωρίζεται στα δυό μια ομάδα από 5 άνδρες με ομαδάρχη το Θύμιο Παπασίμο παρέμεινε στην ορεινή περιοχή Γρεβενών για δράση και επετέλεσε τον πρώτο πυρήνα του Αρχηγείου Πίνδου, η δε άλλοι με 12 άνδρες με ομαδάρχη το Ρήγα ή Μπαρμπαλιά από το ίδιο δρομολόγιο επέστρεψε στα Βέντζια.

Στις 13 του Μάη στα Βέντζια η ομάδα Ρήγα συναντιέται με 5/μελή ομάδα του Υψηλάντη ο οποίος αναλαβένει την αρχηγεία και καθοδήγηση της αντάρτικης δράσης στον Μπούρινο, Πίνδο και Σνιάτσικο.

Στις 15 προς 16 του Μάη οι δύο ομάδες Ρήγα-Υψηλάντη με 17 άνδρες επιτίθενται στο σταθμό Κνίδης και τραυματίζουν τέσσερες χωροφύλακες και πέρνουν ιματισμό από τον σταθμό. Δεν κατώρθωσε να εξωντώση τον σταθμό γιατί έγκαιρα έφθασαν δυό αποσπάσματα που δρούσαν στην περιοχή, οι ομάδες είχαν δυό νεκρούς (Αθαν. Κρασσά από την Σιάτιστα και Νίκο Βόιο από το Τσιοτύλι) και δυό τραυματίες. ΄Υστερα από την επιχείρηση αυτή οι δυό ομάδες πέρασαν στο Σνιάτσικο.

Στις 22 του Μάη ο Καπετάν Ρήγας με 2 άνδρες επέστρεψε στο Μπούρινο για δημιουργία καινούργιας ομάδας.

Στις 14 Ιούνη η ομάδα του Υψηλάντη συναντιέται στο βουνό Βλάμπουρο με την επταμελή ομάδα του Ρήγα και από κει κατευθύνονται στα Χάσια και Πίνδο με 13 άνδρες.

Στις 19 Ιούνη η ομάδα του Ρήγα με την ομάδα του Κεραυνού Χασίων συνεπλάκη με απόσπασμα Χωροφυλακής το οποίο με τα πρώτα πυρά υπεχώρησε πανικόβλητο.

Στις 17 Ιούλη στο Μπούρινο γίνεται συνάντηση Ρήγα – Υψηλάντη -Πάνου – Λευτέρη και Τάσιου και στις 19 συγκροτήθηκε το Αρχηγείο Πίνδου, Σνιάτσικου – Μπούρινου με 5/μελή διοίκηση με Υψηλάντη, Ρήγα, Λευτέρη, Πετρόμπεη, και Παπαδόπουλο.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη την ομάδα Βεντζίων αναλαμβάνει ο Αχιλλεύς Μόκορος και Δημήτριος Γκοτζαμάνης.

Ο Ρήγας Υψηλάντης και Λευτέρης περνούν στα τμήματα Χασίων τα οποία ήταν ενισχυμένα με τμήματα των Πιερίων και Θεσσαλίας. ΄Ετσι το Αρχηγείο με σοβαρή τώρα δύναμη 200 περίπου άνδρες αναλαμβάνει δράση στην περιοχή Πίνδου, Χάσια της περιοχής τώρα του Αρχηγείου Πίνδου.

Η ομάδα Μόκορου Γκοτζαμάνη από τις 10 ως της 16 Αυγούστου εκτελεί τους προδότας και βασανιστές του Λαού έναν από τη Σιάτιστα και άλλον από το Δύπορο και αφωπλίζει τους εθνικόφρωνας κατοίκους της Βάρεσιας από τους οποίους πήρε 5 όπλα.

Στις 23 του ίδιου μήνα ο Υψηλάντης, Ρήγας, Λευτέρης επέστρεφαν στα Βέντζια όπου ο Ρήγας παραμένει με την ομάδα ο δε Υψηλάντης και Λευτέρης πέρασαν στο Σνιάτσικο. Στο Σνιάτσικο ο Υψηλάντης συναντήθηκε με την ομάδα που δρούσε στο Σνιάτσικο και επέστρεψε ύστερα από λίγες μέρες στα Βέντζια απ’ όπου μαζί με τον Λασσάνη φεύγουν για την Πίνδο η οποία τώρα αποτελεί ξεχωριστό Αρχηγείο.

Το Αρχηγείο Σνιάτσικου – Μπούρινου χωριστό ποιά έχει διοίκηση το Ρήγα και τον Γιάννη Σίμο υπαρχηγό με δυό συγκροτήματα το Μπούρινο με 30 άνδρες και διοίκηση το Γκοτζαμάνη, Κώτσικα και το άλλο στο Σνιάτσικο με άλλους 30 με διοίκηση το Καραμπέρα και Τσιάτσιο.

Στις 13/9/46 το συγκρότημα Μπούρινου εκτελεί δυό προδότες από τα χωριά Πυλωροί Ποντινή κάνει εμφανήσεις πια σ’ όλα τα χωριά και συγκεντρώνει τα όπλα που βρίσκει στα χέρια (εθνικοφρώνων).

Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η περιοχή Βεντζίων εγκαταλείπεται από τους δύο αστυνομικούς σταθμούς Κνίδης και Σαρακίνης και τα δυό αποσπάσματα που δρούσαν στην περιοχή.

Την νύχτα στις 11 με 12 του Οκτώμβρη το συγκρότημα Μπούρινου με το συγκρότημα Κεραυνού με δύναμη 110 άνδρες επιτίθεται στο σταθμό Αιανής και τον διαλύη. Η δύναμη του σταθμού από 7 χωροφύλακες αιχμαλωτίζεται στα χέρια του Αρχηγείου περιέχονται 13 ατομικά τυφέκια, 1 οπλοπολυβόλο, 1 ημιαυτόματο, 1 τηλέφωνο, πυρομαχικά και 22 φορτία τρόφιμα και ιματισμό κατά την επιχείρηση αυτή εκτελείται ένας προδότης από το χωριό.

Στις …… του μήνα η διοίκηση αναλαμβάνεται του Αρχηγείου από τον Παλαιολόγο και Ρήγα ως υπαρχηγό.

Την νύχτα (στις 1 με 1) του μήνα το συγκρότημα Μπούρινου με το συγκρότημα Χασίων Κεραυνού – Μόκα επιτίθεται στην υποδιοίκηση Χωροφυλακής Σιάτιστας και το απόσπασμα, δύναμη 70 άνδρες από την επιχείρηση αυτή ο εχθρός που ήταν ταμπουρομένος σε μεγάλα και ισχυρά κτίρια είχε 5 νεκρούς και τέσσερες τραυματίες, η δύναμη του Αρχηγείου είχε 4 ελαφρά τραυματίες.

΄Υστερα από την επιχείρηση της Σιάτιστας το συγκρότημα Κεραυνού – Μόκα επέστρεψε στο γενικό Αρχηγείο σύμφωνα με σχετική εντολή του. Το συγκρότημα Μπούρινου το τέλος του μήνα παραμένει στην περιοχή Μπούρινου και ασχολείται με την στρατολογία ανταρτών ζητήματα επιμελητείας αφοπλισμό εθνικοφρόνων χωριών και κατασχέσεις περιουσιών προδοτών έτσι ως το τέλος του Οκτώμβρη το συγκρότημα Μπούρινου στρατολογεί 25 καινούργιους αντάρτες και φθάνει την δύναμη των 30 ανδρών. Αφόπλισε τους εθνικόφρωνας κατοίκους του χωριού Χρωμίου από τους οποίους πήρε 9 ατομικά τυφέκια από διάφορα χωριά της περιοχής.

Κατέσχεσε τις περιουσίες πέντε προδοτών από τα χωριά Βάρη, Ποντινή, Πυλωροί και Δύπορο και εξασφάλησε περί τις 3000 χιλ. οκάδες σιτηρά Ζώα μεγάλα, μικρά και εφεδρική τροφή σε παξιμάδια (500) οκάδες και περίπου (800) οκάδες κρέας (καβουρμά) για περίπτωση εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.

Τις τελευταίες μέρες του Οκτώμβρη το συγκρότημα Μπούρινου κινήθηκε προς την περιοχήν Κοζάνης από το Βουνό Μπούρινο και από τις αρχές του Νοέμβρη αρχίζει η δράση στην περιοχή Κοζάνης.

Σ.Δ. Αρχηγείου 11/ΧΙ/46

Για την ακρίβεια                                                      ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ

Αχ. Μόκορος                                           Παλαιολόγος Ρήγας

Advertisements