Ανακοινωθέν Ενόπλων Καταδιωκομένων, 30 Σεπ 1946


Ο.Ε.Κ. (Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκομένων)
ΓΕΝΙΚΟΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Τμήματά μας στις 5.9.46 αφόπλισαν την Χωρ/κήν Λόφου Ολύμπου.
Λάφυρα 15 όπλα. Στις 13.9.46 προσέβαλον την μοναρχοφασιστικήν ληστοσυμμορίαν της Φρουράς Λειβαδιού Ολύμπου. Νεκροί του εχθρού 15 μεταξύ των οποίων ο υπομοίραρχος και ο ανθ/χος. Αιχμάλωτοι 25 οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι.
Λάφυρα 12 οπλοπολυβόλα, 75 όπλα και άφθονα πυρομαχικά. Νεκροί δικοί μας ένας (1), τραυματίας ένας.
Μοναρχοφασίστες που κινήθηκαν από Ελασσώνα (αυτοκίνητα 5) για ενίσχυση της Φρουράς Λειβαδιού, τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Το ίδιο έπαθε και μια εχθρική φάλαγγα που κινήθηκε από Σαραντάπορο προς Λειβάδι.
Στις 21.9.46 τμήματά μας σε συνεργασία με τμήματα Θεσσαλικά κατέλαβαν την πρωτεύουσα των Χασίων Δεσκάτη ύστερα από ημερήσια σκληρή μάχη.
Νεκροί του εχθρού 30 μεταξύ των οποίων ένας ανθ/ρχος και ένας ανθ/στής.
Απώλειες δικές μας ένας ελαφρά τραυματίας. Λάφυρα 2 ομαδικούς όλμους με πολλά βλήματα, 2 βαρειά πολυβόλα, 8 οπλοπολυβόλα, 7 ημιαυτόματα, δύο μπαζούκας 15 όπλα, έναν ασύρματο, ένα τηλέφωνο και πολλά είδη τροφίμων και ιματισμού.
Στις 24.9.46 στη θέση Ψηλοράχη Ελευθεροχωρίου Γρεβενών τμήματά μας δέχθηκαν εχθρική δύναμι ενός Λόχου που πήγαινε με 9 αυτοκίνητα στη Δεσκάτη.
Ύστερα από συμπλοκή ο εχθρός καθηλώθηκε. Απώλειες εχθρού 20 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Κατεστράφησαν δύο αυτοκίνητα, απελευθερώθηκαν 6 κρατούμενοι λαϊκοί αγωνιστές που τους είχαν στο πρώτο αυτοκίνητο για το φόβο των ναρκών. Ο Λαϊκός αγωνιστής Ηλιάδης Θεμισ. που απελευθερώθηκε από τις ομάδες καταδιωκομένων ύστερα από οκτάωρο πορεία υπέκυψε από τα πολλά βασανιστήρια που του υπέβαλαν οι μοναρχοφασίστες των Γρεβενών.
Την ίδια μέρα στη θέση Μακροβούνι, όπου ο εχθρικός καταυλισμός, τμήματά μας ενήργησαν αιφνιδιασμόν και του προξένησαν σοβαρές ζημίες ώστε να αναγκαστεί στις 29.9.46 να επιστρέψει στα Γρεβενά.
Στην επιστροφή προς τα Γρεβενά έπεσε σ’ ενέδρα τμήματός μας που έβαλε από απόσταση ενός μέτρου. Απώλειες του εχθρού πάνω από 25 νεκρούς και τραυματίες. Απώλειες δικές μας στις παραπάνω επιχειρήσεις τρεις νεκροί και έξ ελαφρά τραυματίες.
Στις 27.9.46 14 αυτοκίνητα γιομάτα Μπουραντάδες, ένα θωρακισμένο και τρεις μοτοσυκλέττες που γυρνούσαν από Δεσκάτη για Καλαμπάκα έπεσαν σ’ ενέδρα τμημάτων μας στη θέση Λάκκος Κόρακα.
Απώλειες εχθρού 30 νεκροί και τραυματίες, τρία αυτοκίνητα μία μοτοσυκλέττα καταστράφηκαν.
Έτσι απαντούν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Αγγλοδούλου μοναρχοφασισμού της Χώρας μας οι καταδιωκόμενοι Λαϊκοί Αγωνιστές.
Κάπου στα βουνά της Μακεδονίας 30.9.46

Για το Γενικό Αρχηγείο

ΛΑΣΣΑΝΗΣ
Δια την ακρίβειαν
Ο
Υπασπιστής

Τ.Σ.Υ.

Advertisements