Εκθεση δράσης Παγκρήτιας Οργάνωσης Πληροφοριών ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΣ


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Ι. ΜΠΙΡΗ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΛΗΜΕΡΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΕ»
–.–

Τον Απρίλιον του 1942, μετά από συνεργασίαν πολλών μηνών, ήτις είχε την αρχήν της εις την μάχην της Κρήτης, εγκαταστήσαμεν εις την δασώδη περιοχήν «ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΣ» Ρεθύμνης μετά του Ιωάννου Παξιμάδη, Ανωτέρου Υπαλλήλου, την έδραν της Οργανώσεώς μας, Πληροφοριών και Μυστικού Εθνικού Τύπου, η οποία συντόμως εξειλίχθη εις Παγκρήτιον την γνωστήν ως ΛΙΜΕΡΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΣ και αργότερον μετά την άφιξιν του Κελαϊδή ως «Το Λιμέρι του Κελαϊδή».
Από τον Κυπαρισσέ, είχομεν καθ’ όλην την διάρκειαν της Κατοχής, στενωτάτην συνεργασίαν μετά του εκεί πλησίον εδρεύοντος Αρχηγού της Ε.Ο.Κ. Ρεθύμνης κ. Χρ. Τζιφάκη, των ηγετικών στελεχών της Ε.Ο.Κ. Χανίων Μποτωνάκη και Μητσοτάκη, Ηρακλείου Πετράκη. Βρεττάκη, Λυγνού, του Αρχηγού της οργανώσεως Πληροφοριών Χανίων Μ. Σπανουδάκη, Ηρακλείου Μ. Ακουμιανάκη, των κ.κ. Δ. Σακορράφου, Γ. Χαλκιαδάκη, Ε. Παπαδογιάννη, Ν. Κατσιράκη, Ε. Στρατιδάκη, Ι. Χομπίτη, Ν. Δημητρακάκη κ.λ.π. αγωνιστών της αντιστάσεως Κρήτης, καθώς επίσης και με πάντας σχεδόν τους εις Κρήτην εκ του εξωτερικού αφιχθέντας αντιπροσώπους του Συμμαχικού Στρατηγείου και της Ελληνικής κυβερνήσεως, οι οποίοι και ώριζον ως τόπον συναντήσεώς των και Παγκρητίων συνεδρίων τον Κυπαρισσέ, όπου και εγκαθίσταντο επί εβδομάδας ή και μήνας μετά των συνεργείων των, φιλοξενούμενοι υπό της Οργανώσεώς μας, ο δε κ. Ε. Κελαϊδής, Γενικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, εγκατεστάθη εκεί, ορίσας ως έδραν του δι’ όλην την Κρήτην τον Κυπαρισσέ και σχηματίσας το Επιτελείον του, από εμέ (Δημοσιογράφον) και τον Ιωάννην Παξιμάδην (ανώτερον Υπάλληλον). Περί της συνεργασίας μας αυτής αναφέρουν εις τας εκθέσεις των οι κ.κ. Κελαϊδής, Τζιφάκης κ.α.
Η προτίμησις, της έδρας της Οργανώσεώς μας, ως τόπου συναντήσεως, αλλά και εγκαταστάσεως των ξένων και Ελλήνων αγωνιστών και αντιπροσώπων, οφείλεται εις τους κάτωθι λόγους:
1) Εις την φυσικήν του θέσιν. Ευρίσκεται εις το μέσον της Κρήτης και παρέχει ασφάλειαν και ευκολίαν μετακινήσεως.
2) Εις το ήθος, την αγωνιστικήν ικανότητα και την πείραν των προσώπων που απετέλουν την Οργάνωσίν μας. Εγνωρίζαμεν καλώς τα πρόσωπα που εκινούντο εις την Εθνικήν αντίστασιν Κρήτης, αλλά και τας συνθήκας υπό τας οποίας έδρων, ώστε να έχωμεν σαφή και καθαράν αντίληψιν περί του όλου εν Κρήτη αγώνος, πράγμα πολύτιμον ιδία διά τους ξένους και Έλληνας αντιπροσώπους. Είχομεν ικανούς προθύμους και αφοσιωμένους άνδρας και συνδέσμους ως τους Ε. Σκαλίδην Β. Μπαραδάκην, Δ. Περβολιανάκην, Μ. Λιονή, Μ. Σχινά, Ι. Σταγογιάννην, Ν. Λιονήν, Ε. Καλιτσουνάκην, Κ. Χαβρέν και άλλους, εξ όλων των τάξεων και επαγγελμάτων διά των οποίων ηδυνάμεθα ανά πάσαν ώραν και ημέραν να αποστείλωμεν οδηγίας και έντυπα και να λάβωμεν πληροφορίας από οιοδήποτε μέρος της Νήσου.
3) Εις το ότι, εις την πέριξ του Κυπαρισσέ περιοχήν, δεν υπήρχον καταδόται, διότι εγκαίρως είχομεν οργανώσει και πλαισιώσει ημείς μεν, τους κατοίκους του Δυτικού Τμήματος αυτής μέχρι Νομού Χανίων, ο δε Τζιφάκης του Ανατολικού, όπου και είχε την έδραν του. Δι’ ενός δε αριθμού ενόπλων ανδρών, εκ του Δυτικού Τμήματος, ενισχύομεν την φυσικήν ασφάλειαν του Κυπαρισσέ.
4) Εις το άρτιον δίκτυον, το οποίον είχομεν δημιουργήσει διά την διαβίβασιν πληροφοριών, την παρακολούθησιν του εχθρού και την κυκλοφορίαν του Μυστικού Τύπου μας, το οποίον δίκτυον, εχρησιμοποίουν και οι ξένοι και Έλληνες αντιπρόσωποι κατά την παραμονήν των εις την έδραν της Οργανώσεώς μας.
Από της εγκαταστάσεως του κ. Κελαϊδή εις Κυπαρισσέ, η οργάνωσίς μας παραλλήλως προς την μέχρι της στιγμής εκείνης δράσιν της, ήρχισε να εξυπηρετή και τούτον, δι’ όλων των προσώπων και μέσων της, εις την μεγάλην προσπάθειάν του προς συντονισμόν και πύκνωσιν του Εθνικού αγώνος, ώστε το λιμέρι Κυπαρισσές, να φαίνεται και να είναι, ο νους και η καρδιά της Εθνικής Αντιστάσεως Κρήτης.
Δεκάδες συνδέσμων και ενόπλων ανδρών ήρχοντο και έφευγον, ανά παν σχεδόν λεπτόν της ώρας, προς όλας τας κατευθύνσεις.
Μηχανές, πολύγραφοι, ραδιόφωνα, ασύρματοι, συσσωρευταί, ηλεκτρογεννήτριαι και άλλα μηχανικά μέσα, εβοήθουν σοβαρώς την προσπάθειάν μας.
Το Συμμαχικόν Στρατηγείον και η Κυβέρνησις του Εξωτερικού, κατανοήσασα την έκτασιν και την σοβαρότητα του έργου της Οργανώσεώς μας, μας απέστειλε διά του Ν. Σταυριδάκη, ειδικού απεσταλμένου εκ Μέσης Ανατολής, άφθονον τυπογραφικόν και άλλον υλικόν. Ούτω δε ηδυνήθημεν να συνεχίσωμεν και επεκτείνωμεν την έκδοσιν των «Δελτίων» μας και της πολυσελίδου Μυστικής Εφημερίδος μας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ», η οποία άφησεν εποχήν, κυκλοφορούσα εις 1200 αντίγραφα εις τους τέσσαρας Νομούς της Κρήτης, πράγμα όπερ εθεωρείτο ως μέγας άθλος, όταν ληφθούν υπ’ όψιν αι συνθήκαι υπό τας οποίας εξεδίδετο και κυρίως εκυκλοφόρει.
Έχω την γνώμην, ότι περισσότερα, δεν θα χρειάζεται να αναφέρω, εφ’ όσον της αρμοδίας Επιτροπής, συμμετέχει ενεργώς ο τότε Γενικός Κυβερνητικός αντιπρόσωπος κ. Ε. Κελαϊδής, όστις έχει πλήρη και προσωπικήν αντίληψιν διά την όλην δράσιν μας και ήκουσεν πολλάκις και από πολλούς διά την προ της αφίξεώς του τοιαύτην. (Μάχη της Κρήτης, φυγάδευσις Άγγλων, οργάνωσις Ομάδων κ.α.). Είδε τους κινδύνους που διετρέξαμεν μαζί εις τον Κυπαρισσέ ή κατά τας συχνάς μετακινήσεις μας ανά την Κρήτην, αντελήφθη το θάρρος και την αυτοθυσίαν μας, αν επεδείξαμεν τοιαύτην, το πνεύμα πρωτοβουλίας, την προθυμίαν και ανιδιοτέλειαν και γενικώς την καθ’ όλου συμβολήν μας εις τον αγώνα Εθνικής Αντιστάσεως και το σπουδαιότερον, την ξεχωριστήν θέσιν, την οποίαν είχομεν εις την συνείδησιν των αγωνιστών και του Κοινου της Κρήτης.
Πιστεύομεν, ότι τα κατωτέρω τρία κυρίως γεγονότα, από τα αναφερθέντα εις την εκθεσίν μας, φανερώνουν και αποδεικνύουν αυτά και μόνον ποίον ρόλον, διεδραμάτιζε η Οργάνωσίς μας, μεταξύ των λοιπών Οργανώσεων Εθνικής Αντιστάσεως Κρήτης:
1) Η και σήμερον, παρά τον διαρρεύσαντα χρόνον και τας δημιουργηθείσας αντιθέσεις, διατηρήσις της ξεχωριστής θέσεώς μας ως αγωνιστών, εις την συνείδησιν των στελεχών και ανδρών της Εθνικής αντιστάσεως και της Κοινής γνώμης της Νήσου.
2) Η χρησιμοποίησις, της έδρας, του Επιτελείου και του Δικτύου της Οργανώσεώς μας, υπό των αντιπροσώπων του Συμμαχικού Στρατηγείου και κυρίως του Γενικού Κυβερνητικού Αντιπροσώπου εν Κρήτη κ. Κελαϊδή.

3) Η πρόθυμος ενίσχυσίς μας ηθική και υλική, εις υλικόν, υπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, διά την συνέχισιν και τόνωσιν της προσπαθείας μας πράγμα που δεν έγινε διά καμμίαν άλλην οργάνωσιν της Κρήτης.
ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ

Ρέθυμνον τη 20 Δεκεμβρίου 1951
Επιτροπήν Α.Ν. 971/49 και 1919/51 Ι

Στ. Ι. Μπίρης. Παξιμάδης