Αναφορά Ταγματάρχη Roy Faran για Λέλα Καραγιάννη


Μετάφραση
Από τον πρόλογον του Βιβλίου του Άγγλου
Ταγματάρχου ROY FARAN
THE DAY AFTER TOMORROW
Συγγραφέως του “Πτερωτού Κομάντος”
Εκδόθεν εις την Μεγάλην Βρεττανίαν υπό του
COLLINS PRESS
———-

Η Ιστορία αυτή βασίζεται πάνω σε γεγονότα. Μολονότι έχω μεταμφιέση ονόματα και χαρακτήτας.
Ο σκελετός της ιστορίας αυτής είναι η ίδια μου απόδρασις από την Ελλάδα το 1941. Εδραπέτευσα από το Νοσοκομείον της φυλακής κοντά στας Αθήνας (Κοκινιάς) και εύρηκα καταφύγιον σε Ελληνικό σπίτι. Με εφυγάδευσαν με ένα μικρό καίκι και διέσχυσα 900 μίλια θαλάσσης από τον Πειραία έως την Αλεξάνδρεια. Η Κυρία Καραγιάννη η αληθινή Ηρωίδα του πολέμου στην Αθήνα ίσως να μην είναι όπως ακριβώς η Μαρία (του βιβλίου) αλλά το πνεύμα της ήτο το ίδιο.
Εξετελέσθη διότι είχε περιθάλψει και φυγαδεύσει Άγγλους φυλακισμένους όπως εγώ.
ΔΙ ΑΥΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ Κυρίαν ΛΕΛΑΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

————-

Απόσπασμα επιστολής του ROY FARAN
“Απ’ όλους τους πολύ καλούς φίλους που διακινδύνεψαν τη ζωή τους για να δώσουν καταφύγιο στην Αθήνα, νομίζω πως η Κυρία Καραγιάννη ήταν η μεγαλύτερη μορφή. Αμέσως μετά που είχαμε δραπετεύσει από το σταρτόπεδο της Κοκκινιάς και κρυβόμαστε στο σπίτι του Σωτήρη, (του Παπαβασιλείου δηλαδή) οι Γερμανοί έκαναν μια αποφασιστική προσπάθεια να ερευνήσουν την Κοκκινιά, αναγκάζοντάς μας να καταφύγουμε στην Αθήνα.
Πρώτα απ’ όλους συναντήσαμε την Ηλέκτρα Καραγιάννην, την κόρη της Κυρίας Καραγιάννη, που μαζί με άλλους συναδέλφους μας μας οδήγησαν σ’ ένα σπίτι στην Αθήνα. Εκεί μας εντυσε και μας έθρεψε η Κυρία Καραγιάννη περίπου δέκα ημέρας. Όλοι μας είμαστε κάπου δέκα δραπέτες, αιχμάλωτοι πολέμου μέσα σ’ αυτό το σπίτι. Μας εντάτεψε όλους σαν μητέρα και τα αυθόρμητα φιλιά της μας έκαναν να αισθανόμαστε ότι είμασταν στα σπίτια μας. Όταν βρήκε ένα καίκι για να μας στείλη στην Αίγυπτο, η Κυρία Καραγιάννη, μας προμήθευσε με τα αναγκαία χρήματα.

ROY FARAN
Πιστόν Αντίγραφον

Advertisements