Μάχη του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ – Έκθεση Αρχηγείου Χωροφυλακής


Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στεγαζόμενο εις το κτιριακό συγκρότημα του άλλοτε Στρατιωτικού Νοσοκομείου Μακρυγιάννη παρά την ομωνυμον οδόν, πλησίον της Ακροπόλεως αποτελλει δια τους επαναστάτες κομμουνιστές την πύλη προς το κέντρο της πόλεως και ίδια προς την Πλατεία Συντάγματος πέριξ της οποίας εστεγαζετο η Κυβέρνησις. Επειδή δια  των πυρών των δυνατο να καλύπτει τον τομέα απο Μνημείο Φιλοπάππου μέχρι και πέραν του λόφου Αρδηττου, ουδεμία διεισδυσις εκ της Νοτιοδυτικής πλευράς ητο δυνατή προς την πλατεία Συντάγματος των επαναστατών, όπου και ο αντικειμενικός σκοπός των,  εάν δεν κατεβαλετο και εξουδετερουτο οπωσδήποτε πάση θυσία η εθνική αύτη έπαλξις. Έπρεπε επομένως να έκλειψη οπωσδήποτε το εθνικό αυτό προπύργιο, διότι ο εχθρός ητο αδύνατον να ενεργήσει προς το κέντρο της πόλεως με ακάλυπτα τα νώτα του και με άθικτους εις τα μετόπισθεν αυτού εχθρικές δυνάμεις.

Ταύτα έχουσα υπ’ όψιν της η ηγεσία των κομμουνιστών διέθεσε δια την εναντίον του Συντάγματος Μακρυγιάννη επίθεση της, τρία Συντάγματα Πεζικού του ΕΛΑΣ, συνολικής δυνάμεως 5.000 ανδρών περίπου, άρτια εξοπλισμένων δια τυφεκίων, αυτομάτων, μυδραλίων, βαρέων όλμων, αντιαρματικών πυροβόλων, χειροβομβίδων, δεσμών δυναμίτιδας και άφθονων πυρομαχικών. Επί πλέον ο εχθρός διέθετε τα πυρά πυροβολικού τεταγμένα Β.Δ του Α’ Νεκροταφείου των Αθηνών  υψώματα, ήτοι εις αποστασιν ελάσσονα των 1500 μέτρων.

Έναντι των εχθρικών τούτων δυνάμεων το Σύνταγμα Μακρυγιάννη διέθετε δια την άμυνα του ογδοήκοντα οκτώ (88) Αξκους Χωρ/κης και 429 οπλίτες, ως και δώδεκα(12) Αξ/κους διαφόρων οπλών του Στρατεύματος, εθελοντικώς προσφερθέντες να αγωνισθωσι κατα των επαναστατών.

Ο οπλισμός, λίαν ελλιπής, αποτελείτο από 289 τυφέκια διαφόρων τύπων, μετά 11.500 φυσιγγίων, τρεις(3) ατομικούς όλμους μετά 30 βλημάτων, 5 υποπολυβόλα Μπρέντ μετά 1000 φυσιγγιων,11 αυτόματα Στεν μετά 150 φυσιγγίων έκαστο και 1 οπλοπολυβόλο Μπερέτα μετά 600 φυσιγγίων, 2 πυροβόλα των 37 μετά 400 βλημάτων και 1 μικρό άρμα μάχης μετά 5 πολυβόλων αχρηστευθέντων απο της πρώτης στιγμής λόγω παλαιότητας. Η δυναμις αυτή και τα διατιθέμενα μέσα πυρός είχαν κατανεμηθεί βάσει σχεδίου αμύνης του κτιριακού συγκροτήματος, συνταχθέντος υπό ανωτέρου Αξ/κου του Στρατεύματος (Αντισυνταγματάρχου Κωστόπουλου Κων/νου) και περιλαμβάνοντος τρεις γραμμές αμύνης, εξωτερική διερχόμενη δια γειτονικών οικιών και ταρατσών δεσποζουσών της περιοχής και του προαυλίου του Συντάγματος, κύρια γραμμή αντιστάσεως περιλαμβάνουσα θέσεις αμύνης εις τον περιβολλον (μανδροτοιχον) των κτιρίων και τέλος εσωτερική γραμμή αμύνης, η οποία ητο εις το κέντρο του προαυλίου μεγάλο κτίριο, ένθα και το Διοικητήριο».

Advertisements