Εκθεση πεπραγμένων, ΕΛΑΣ/54 ΣΥΝΤΑΓΜΑ/1 Νοε 1944


Ε.Λ.Α.Σ
Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑ
54ον ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ιον ΤΑΓΜΑ
Αριθμ. Α.Π 393

ΕΚΘΕΣΙΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΚΕΦ. Α΄ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ – ΔΥΝΑΜΙΣ

Α)    ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΣΑΙ ΝΕΑΙ ΟΜΑΔΕΣ   -Ο-
Β)    ΔΥΝΑΜΙΣ
Η δύναμις του Τάγματος κατά τον παρελθόντα μήνα ανήρχετο εις   1) 25 αξιωματικούς, 92 υπαξιωματικούς 3) 649 στρατιώτας.
Γ)    ΔΥΝΑΜΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
1) Ιπποι κέλητες 2 2) Ιπποι κοινού φόρτου 3 3) ημίονοι ειδικού φόρτου 9, 4) ημίονοι κοινού φόρτου 15.
Δ)    ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΡΟΧΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
1 σούστα μόνιππος, 1 μοτοσυκλέττα
Ε)    ΣΤΕΓΑΣΕΙΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΩΝ
Κατά τα πρώτα δύο δεκαήμερα του μηνός εν καταυλισμώ κατά δε το έτερο εν επισταθμία. Τα κτήνη εις σταύλους και όρχους.
ΣΤ)  ΗΘΙΚΟΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ           Καλό

ΚΕΦ. Β΄ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ
Λόγω των διαρκών μετακινήσεων και της προς βορράν διαρροής του εχθρού η δύναμις των Φρουρών δεν ήτο σταθερά.

ΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
20-10-44 Κατά πληροφορίες η φρουρά των Φαρσάλων που ανεχώρησε χτες με κατεύθυνση προς Βαμβακού γύρισε στα Φάρσαλα την ίδια μέρα. Στη θέση δε ΚΡΙΝΤΗΡΙ, έξω από τα Φάρσαλα, σταμάτησε και έβαλε με πυρ/κό. ΄Όταν επέστρεψαν στα Φάρσαλα ξεφόρτωσαν μερικά πράγματα και τα υπόλοιπα τα άφισαν φορτωμένα και είναι έτοιμα για αναχώρηση. Το αντέρισμα του Προφήτη Ηλία (ΚΑΣΤΡΟ) εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς. Κατά νεώτερες πληροφορίες οι Γερμανοί της φρουράς Δεμερλί φόρτωσαν τα πράγματά τους στο τραίνο και ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις και τα κτίρια του Σταθμού, ετοιμάζονται Δε ν’ ανατινάξουν και τη Γέφυρα Παλιοφαρσάλων. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ψες στα Φάρσαλα στάθμευσε πολύς στρατός που μαζύ τους ήταν και Μαροκινοί στρατιώτες.
18-10-44 Κατά θετικές πληροφορίες το λιμάνι του Βόλου ανατινάχθηκε το πρωϊ. Οι Γερμανοί στα Φάρσαλα συγκέντρωσαν όλο το πολεμικό υλικό σε ένα άγνωστο σημείο. Εχουν σκοπό να το μεταφέρουν στο Δεμερλί με αυτοκίνητα ή κάρρα τα οποία επισκευάζουν. Αν δεν το πετύχουν αυτό έχουν σκοπό να το ανατινάξουν για να μη πέση στα χέρια των ανταρτών. Επίσης τώρα περνάει μια φάλαγγα για τη Λάρισσα πεζοί και με ζώα.
11-10-44 Χτες στις 12 έφτασε στο Λιανοκλάδι Νοσοκομειακή αμαξοστοιχία με 45 φορτηγά. 9 πλήρη τραυματιών από την Αθήνα αφού συμπλήρωσε το φορτίο της με διαφόρους τραυματίες από τα Νοσοκομεία Λαμίας αναχώρησε τη νύχτα. Καμιά άλλη εξαιρετική κίνηση την μέρα και νύχτα. Οι αποβιβασθέντες   με τα αεροπλάνα που αναφέραμε σε χτεσινό μας δελτίο είναι ο Στρατηγός Αθηνών συνοδευόμενος από τρεις ανωτέρους αξιωματικούς του Επιτελείου. Η Επιμελητεία Λαμίας έλαβε εντολή να αναχωρήση και τα υλικά που είχε στις αποθήκες βενζίνης μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα. Τα γύρω της πλατείας Λαού καταστήματα επιτάχθηκαν όλα και εξεκκενώθηκαν μα χωρίς να μείνει καθόλου στρατός. Φαίνεται προς προορίζονται για τις μονάδες που αναμένονται. Το Τάγμα ΣΤΑΥΠ 920 Ασφαλείας σιδιρ/κών συγ/νιών έχει περίπου 1000 άνδρες που βρίσκονται κατά μήκος της σιδηρ/κής γραμμής Γραβιάς μέχρι Θαυμακού τα 90% είναι Αυστριακοί και τα 95% αντιχιτλερικοί.
10-10-44 Η φρουρά Στυλίδας όλη τη νύκτα βγάζει περίπολο από 25-40 άνδρες που κυκλοφορούν σε όλους τους δρόμους . Σήμερα το πρωϊ δύναμις από 150 Γερμανούς κατευθύνθηκαν προς Λαμία. 50 άνδρες απ΄αυτούς εγκατέστησαν φυλάκιο στη Γέφυρα Αυλακίου, οι Δε υπόλοιποι εγκατέστησαν δεύτερο φυλάκιο στη Μαυρομαντήλα. ΄Ολοι οι άνδρες ήσαν χωρίς γυλιούς ή άλλα πράγματα μόνον τον οπλισμό τους κατά το πλείστο αυτόματα. Κατά τις 3-4 το απόγευμα επέστρεψαν πάλι στη Στυλίδα . Για σύνδεσμο είχαν αυτοκίνητο. Το καράβι που είχε φέρει τη δύναμη της αεροπορίας έφυγε χτές. Η φορτηγίδες παραμένουν η μια απ΄αυτές είναι εξοπλισμένη και φέρει μικρό πυροβόλο και ένα αντιαεροπορικό ταχυβόλο. Σήμερα το πρωί (10-10-44) οι Γερμανοί έστησαν δύο οπλοβόλα στο σταυροδρόμι Λαμίας – Πελασγίας στο σπίτι του Κομνηνού και έκαναν κοντρόλ στους περαστικούς.
8-10-44   Από το δρόμο των Αθηνών μπήκε στη Λαμία (στις 7-10-44) φάλαγγα από 130 αυτοκίνητα με στρατό και πυροβολικό 110 κούρσες με αξκούς 50 μοτοσυκλέττες, 15 αντιαεροπορικά και μεγάλα αλυσσιδοφόρα με μόνιμα πυροβόλα σύνολο στρατιωτών 2.000, είναι φάλαγγα που αναφέραμε σε δελτίο 7-10-44.
Το απόγευμα από τον ίδιο δρόμο μπήκαν 30 φορτηγά 25 κούρσες με ένα Στρατηγό , 8 Νοσοκομειακά , 7 πυροβόλα, μερικά λεωφορεία και 14 μοτοσυκλέττες Προς το δρόμο του Δομοκού αναχώρησε χτες φάλαγγα με κατεύθυνση προς Λάρισσα, αποτελουμένη από 68 φορτηγά αυτοκίνητα με μεγάλες ρυμούλκες και πλατφόρμες και 7 ντεπό βενζίνης και 6 μοτοσυκλέττες . Σύνολο ανδρών 800 με 23 πολυβόλα. Προς την ίδια κατεύθυνση αναχώρησε άλλη φάλαγγα από 34 φορτηγά με ένα ασύρματο, 24 κούρσες , 5 μοτοσ. και 5 αλυσσιδοφόρα. Σύνολο ανδρών περίπου 400. Πολλοί   της παραπάνω φάλαγγας είναι της Πολιτσάϊ. Υστερα από μια ώρα αναχώρησαν 20 φορτηγά, 2 κούρσες και δύο μοτοσυκλέττες. Επίσης κατά τις 4 το απόγευμα αναχώρησαν άλλα 15 φορτηγά , 6 κούρσες, 5 μοτοσυκλέττες. Πολλά αυτοκίνητα και κάρρα έφυγαν τη νύχτα στις 8-10-44. Το τμήμα που είχε φτάση στη Λαμία στις 8-10-44 με το τραίνο και είχε στρατοπεδεύσει στο Γυμναστήριο έφυγε τη νύχτα. Πολλά τραίνα ήρθαν στη Λαμία (περί τους 4 συρμούς, ξεφόρτωσαν στο σταθμό πολλά αυτοκίνητα και στρατό και περί τα 10 πυροβόλα. Τα τμήματα αυτά ανήκουν στην αεροπορία και στο πεζοναυτικό. Στρατοπέδευσαν δε σε διάφορα μέρη της πόλης. Το ύφος των αναχωρούντων Γερμανών δείχνει ανθρώπους απηλπισμένους πολλοί δε απ΄αυτούς εκφράζονται κατά του Χίτλερ και πολλοί κατά των αξ/κών. Η φρουρά Λαμίας επαγρυπνεί πάντα γιατί έχουν την εντύπωση ότι θα τους επιτεθούν οι αντάρτες. Εγινε σύσκεψη των αξιωματικών της Επιμελητείας και της φρουράς σχετικά με τα τρόφιμα και λοιπό υλικό που υπάρχει αποθηκευμένο στη Λαμία. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης δε γνώστηκε. Λέγεται ότι καταστρέφουν κάθε τι που δεν μπορεί να πουληθεί ή να μεταφερθεί. Η πληροφορία ότι εσπευσμένα εκκενούται η Αττική επιβεβαιώνεται, πληροφορίες από Γερμανική πηγή αλλά ανεξακρίβωτες λένε ότι τα συμμαχικά Στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Εύβοια.

ΚΕΦ. Γ΄ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΤΑΘΜΕΥΣΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ
Μέχρι της 14-10-44 η στάθμευσις και διάταξις των μονάδων ήτο η κάτωθι:
1)     Ο 1ος Λόχος εις περιοχήν Λαμίας με έδραν την Δίβρην.
2)     Ο 2ος Λόχος εις περιοχήν Δομοκού με έδραν την Δραμάλαν..
3)     Ο 3ος Λόχος εις περιοχήν Δομοκού – Λαμίας με έδραν Καλύβια Πανορέϊκα.

Η Διμοιρία Εφόδου περιοχήν Δομοκού με έδρα Αλήφακα.
Εδρα Τάγματος Χιλιαδού.
Από 14-10-44 – 18-10-44 ως κάτωθι:
Ο 1ος Λόχος εις περιοχήν Δομοκού με έδραν Τσατμά. Ο 2ος Λόχος εις περιοχήν Βούζι – Γιαρακλί με έδρα Βούζι και ο 3ος εις περιοχήν Αχλαδιάς.
Εδρα Τάγματος Ταμπακλί
Την 21-10-44 ο 2ος Λόχος, ΕΠΟΝ και Διμιροία Εφόδου εκινήθη και εγκατεστάθη εις Δομοκόν.
Την 24-10-44 ολόκληρον το Τάγμα εκινήθη και εγκατεστάθη εις Φάρσαλα πλην του 2ου Λόχου εγκατασταθέντος εις σταθμόν Φαρσάλων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Την 3ην προς την 4ην Οκτωβρίου ημέτερον τμήμα Μηχανικού κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη γραμμή ντεκωβίλ Μεταλλείων Δομοκού – Καϊτσης που χρησιμοποιούσε ο εχθρός διά την μεταφοράν βενζίνης και πετρελαίων εκ Μεταλλείων. Από της 1ης μέχρι 6ης Οκτωβρίου τμήματα ημέτερα απηγόρευσαν την αποχώρησιν προς Βορράν εχθρικών φαλάγγων επιφέροντα σοβαράς απωλείας εις τον εχθρόν. Την 7ην Οκτωβρίου εξετελέσθη επιθετική κρούσις εις περιοχήν Φαρσάλων διά δύο ομαδικών όλμων και μιας Διμοιρίας Πεζικού με αποτέλεσμα την καταστροφήν 6 εχθρικών αυτοκινήτων και τον φόνον πολλών Γερμανών .
Την 17ην προς 18ην   10-44 εξετελέσθη σαμποτάζ επί της αμαξιτής οδού Φαρσάλων – Λαρίσης διά της δημιουργίας πεδίων ναρκών, με αποτέλεσμα την καταστροφήν 3 αυτοκινήτων, 1 μοτοσυκλέττας και 4 κάρρων πλήρη στρατού. Αι εις έμψυχον υλικόν απώλειαι του εχθρού πολύ μεγάλαι.

ΚΕΦ. Δ΄ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ
Α)    ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΤΩΝ: Μέσω της Επιμελητείας του Τάγματος
Β)    ΑΠΟΘΗΚΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ:   -Ο-
Γ)    ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΔΩΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΕΩΣ
Εις άρβυλλα σχετικώς καλή, εις ιματισμόν λίαν εφθαρμένος και ελλειπής.
Δ)    ΓΕΝΟΜΕΝΑΙ ΡΗΨΕΙΣ ΕΙΔΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑΣ -Ο-

ΚΕΦ. Ε΄ ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Α)    ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ Εν γένει καλή.
Β)    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΙ
΄Οπλα Ελληνικά μακρύκανα              171                  Βραχύκανα     13
-«-     Αγγλικά -«-                             10                       -«-               –
-«-     Γερμανικά     -«-                      25                       -«-                –
-«-     Ιταλικά         -«-                    238                     -«-                188
-«- Μάουζερ Βουλγ. –«-                 1                         -«-                –
-«-         Τουρκικά     -«-                  2                         -«-               –
Πολ/λα Ιταλικά FIAT                       7
-“-         -“-         BREDA                3
Τυφέκια αντιαρματικά                       4
Οπλ/λα Ιταλικά BREDA                   18
-«-     Αγγλικά                                             11
Υποπολυβόλα                                    24
Ολμοι Αγγλικοί ομαδ.                                   2
-«-     Ιταλικοί   -«-                           1
-«-   ατομ. Αγγλικοί                        1
-«-     -«- Ιταλικοί                             3
Μυδραλιοβόλα Γερμαν.                      5

Γ)    ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΠΥΡ/ΚΩΝ Καλή. Επιθεωρούνται
Δ)    ΡΙΨΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ       -Ο-

ΚΕΦ. ΣΤ΄ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
Παρατηρούνται κρούσματα ελονοσίας σε πολλούς αντάρτες ως και καχεξίας και υπερκοπώσεως.

Β)    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Λειτουργεί αναρρωτήριον εις έδραν του Τάγματος.
Γ)    ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΩΝ Καλή επίσης και εις διάφορα φάρμακα δεν παρατηρούνται σοβαραί ελλείψεις.

ΚΕΦ. Ζ΄ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
Α)    ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ. Καλή.
Β)    ΚΙΝΗΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΩΝ. –Ο-

Σ.Δ Τάγματος     1-11-44
Διά την ακρίβειαν                                Η
Ο Επιτελής                                         Διοίκησις του Τάγματος
(Τ.Υ.)                                             ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΣΑΝΑΚΑΣ