Αναφορά Παλλάσκα Γιάννη(Σταυραετός), 23 Σεπ 1944


ΒΛΑΣΗ 13 Σεπτέμβρη 1944

Ο Λοχαγός Πεζικού Παλλάσκας Γιάννης (Γιώργος Σταυραετός)

Πρός

Το Γενικόν Στρατηγείον Ε.Λ.Α.Σ.

Υποβάλλω έκθεσιν επιχειρήσεων 3-15 Ιούλη ΙΧ Μεραρχίας. Παρακαλώ να εξακριβωθούν δυο γεγονότα που ο συν. Αντ/χης Μοσχοβίτης και η Ο.Μ.Μ. τονίζουν ιδιαίτερα στις εκθέσεις τους:

α)     Εάν ο συν. Μοσχοβίτης στο χωριό Λάβδα επέμεινε να πάμε προς Σιταρά όπως διέταξε η Μεραρχία ή είχε διαλύσει το Σύνταγμα φκιάχνοντας ανταρτομάδες χωρίς οργανικούς δεσμούς αλλά κατά παρέες και πατριώτες που μοίρασαν τα τρόφιμα και άλλα υλικά και ετοιμαζόντουσαν να φύγουν προς τις πατρίδες τους.Επιμένω ότι συνέβει το δεύτερο.Αφού όμως ο συναγ. Μοσχοβίτης επιμένει να διαστρευλώνει γεγονότα τόσο σοβαρά θα πρέπει σαν αποτέλεσμα της εξέτασης νάναι η διαγραφή απτα στελέχη του ΕΛΑΣ ενός απτους δυο μας.

Η διαταγή της Μεραρχίας χωρίς να γράφει ότι διέταξε η Ο.Μ.Μ., καθόριζε να κινηθούμε προς Σιταρά μετά ισχυρή πίεση του εχθρού.Στην αρχή αποφασίσαμε να κινηθούμε εκεί.Με την πολύωρη καθυστέρηση του 53ου Συν/τος επειδή θα μας εύρισκε μέρα προς Κρανιά και πληροφορίες δεν είχαμε απεκεί που φυσικό ήταν να κινηθούν οι Γερμανοί από το Μέτσοβο όταν μάλιστα Γερμανική φάλαγγα που κινήθηκε από Γρεβενά την ίδια βραδυά είχε φθάσει στο Κηπουργιό, κινηθήκαμε προς την Αβδέλα γιατί είχαμε το δικαίωμα αυτό και από τη Μεραρχία αφού ισχυρή πίεση δεν είχαμε δεχθή απτον εχθρό και γιατί βρήκαμε πιο σωστό να μείνουμε μέσα στην περιοχή της Μεραρχίας.Ούτε μπορούσαμε να ξέρουμε ότι η Ο.Μ.Μ. ετοίμαζε χτύπημα του εχθρού με τον Α ή Β ελιγμό, αφού καμμιά τέτοια διαταγή δεν είχαμε πάρει.

Για τη γνώμη του συναγωνιστή Ταγ/χη Θεοδώρου Μακρύδη (Έκτορα) Δ/ντού ΙΙΙου Γραφείου Γ.Σ., ότι τα έκανε θάλασσα η Μεραρχία κ.τ.λ. και ότι δεν εξόντωσαν με Παρτιζάνικο αγώνα τον εχθρό (οι 1000 περίπου αντάρτες παρατακτή δύναμη τους 12.000 εξακριβωμένους Γερμανούς και μάλιστα της Ορεινής Μεραρχίας Έντελβαις και 4ης Μεραρχίας των Ές – Ές), εκτός από την έκθεση προσθέτω ότι ο ίδιος, όταν ήμουν στο ΙΙΙο Γραφείου του Γενικού Στρατηγείου έλεγε ότι η ΙΧη Μεραρχία πολεμάει μόνο στα χαρτιά έχει τα τμήματά σκορπισμένα χωρίς επιθετικό πνεύμα μακρυά από τη δράση κ.τ.λ.

Πώς τώρα ήθελε η Μεραρχία αυτή μπροστά σε τόσο εκτεταμένες επιχειρήσεις να μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε Παρτιζάνικη Μεραρχία.Επιμένω ότι η ΙΧ Μεραρχία νίκησε τον εχθρό γιατί, αι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις είναι επιθετική ενέργεια του εχθρού για να κάνει μεγάλη φθορά στα αντάρτικα τμήματα και να τους αφαιρέσει το υλικό.Αφού φθορά δεν έκανε και υλικά δεν πήρε αντίστοιχα μάλιστα του πήρανε τα ΕΛΑΣίτικα τμήματα αρκετά απ`τα δικά του και του έφεραν πολύ μεγαλύτερη φθορά ο εχθρός δεν πέτυχε το σκοπό του και συνεπώς νικήθηκε.Οι απώλειες του εχθρού όπως γράφηκαν στο συνημμένο ανακοινωθέν είναι ίσως πολύ μικρότερες από την πραγματικότητα και οι δικές μας γράφηκαν όλες.Αποτελεί μια κριτική και αυτοκριτική των επιχειρήσεων, και δεν είναι του συνηθισμένου τύπου των ανακοινωθέντων που πολλές φορές δεν μας παρουσιάζουν τη σωστή εικόνα του αγώνα.Τα τμήματα δεν διαλύθηκαν όπως λέει ο συναγωνιστής Δ/ντής του ΙΙΙου Γραφείου και οποιαδήποτε άλλος τόπε αυτό αλλά μόνο στην 6η μέρα των επιχειρήσεων εδόθηκε εντολή κατάτμησης κατά οργανικά τμήματα σε διάφορες περιοχές.Απόδειξη ότι αμέσως μετά άρχισαν επιθετικό αγώνα όπως τους βάλαμε τις καινούργες εντολές με την Η.Δ. τις 18 Ιούλη που έγιναν αμέσως πράξη (χτύπημα στα Γερμανικά φυλάκια Αλιάκμονα, χτύπημα του εχθρού μέσα στο Άργος και στη Φλώρινα και διάλυση μετά από σκληρά κτυπήματα των περισσότερο εξοπλισμένων χωριών στον κάμπο της Κοζάνης.

Έγινα συνήγορος της Μεραρχίας αν και βρέθηκα σ`αυτή λίγες μέρες πρίν για αποκατάστασή της εξετάζοντας τα ζητήματα με επαναστατική αντικειμενικότητα.Όμως έγινα και κατήγορος για την περίοδο την πρίν των επιχειρήσεων αν και η Ο.Μ.Μ. και το Γενικό Στρατηγείο θάπρεπε νάχαν πάρει μέτρα σοβαρά για την άρση των αιτίων που ελάτωσαν την περσυνή μαχητικότητα των ανταρτών της Δ.Μακεδονίας.Ο Λαός μας σε τέτοιες περιπτώσεις λέει όπως τρώς θα κοιμηθής.

Στις προσωπικές βρισιές εναντίον μου του συν. Έκτορα στο γραφείο του θαπασχολήσω τις Διοικήσεις γιατί μπορεί να προκύψη μεγάλη ζημιά στον αγώνα μας αν θελήσουμε να εξετάσουμε βαθύτερα τα αίτια.Έχουμεν τεράστια αποθέματα πίστης ώστε να μην μπορεί να μας κλονίσουν γεγονότα σαν κι αυτά έστω ακόμα κι αν η καθοδήγησή μας στον αγώνα μας κτυπάει (....) αν ακόμα δεν κάνουμε καμμιά μάχη τα τμήματα μας που να μην πάρουν (......) μπροστά σαν οδηγητές του μαχόμενου Λαού μας τόσο στους σκληρούς αγώνες της Αθήνας όσο και της Ευβοίας - Θεσσαλίας και τελευταίας της Δυτικής Μακεδονίας που απτη δεύτερη μέρα βρέθηκα μέχρι το τέλος με τα μαχόμενα τμήματα του αποσπάσματος Σινιάτσικο και του 28 Συν/τος.Θα συνεχίσουμε τη πάλη μας με τον ίδιο παλμό ενάντια στους κατακτητές και Εθνοπροδότες με τη βεβαιότητα ότι η καθοδήγησή μας όταν μετά θάχει καιρό να εξετάση καλύτερα τα γεγονότα και μείς θα μπορούμε χωρίς φραγμούς και σκοπιμότητες να μιλήσουμε πάνω σ`αυτά με γλώσσα που τώρα δεν συμφέρει για τον αγώνα θα βρή ποιοί πραγματικά αγωνίστικαν για τη λευθεριά του Λαού μας.

(Τ.Υ.)

Advertisements