Ανακοινωθέν Νο.66 ΓΣ. 1η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ/3ΕΓ/16 Σεπ 1944


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Ε.Λ.Α.Σ.
1η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΙΙ
ΑΡΙΘ. Ε.Π.Ε 702
ΔΙΑΤΑΓΗ
Κοινοποιούμεν κατωτέρω το υπ`αριθ. 66 ανακοινωθέν του Γεν. Στρατηγείου, προς γνώσιν.
Σ.Δ.Μ. τη 16.9.1944
Διά την ακρίβειαν Η
Το ΙΙΙ Γραφείον ΜΕΡΑΡΧΙΑ
(Τ.Σ..) Ι. ΜΟΥΣΤΕΡΑΚΗΣ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ)
Β. Αυγερινός
ΠΑΡΑΛΗΠΤΑΙ : Όλες οι Μονάδες της Μεραρχίας.
Ε.Λ.Α.Σ.
ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΙΙ
ΑΡΙΘ. Ε.Π.Ε. 1658.
Ανακοινωθέν υπ`αριθ. 66
Από 6-10 Σεπτεμβρίου 1944
Ι. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ :
3.9.44 Το χωριό Λυθιά ανατολικώς της Καστοριάς, που είχεν εξοπλιστεί από τους Γερμανούς παράδωσε σε τμήμα μας το οπλισμό του από 55 όπλα φυσίγγια και χειροβομβίδες.
– Τμήματά μας κτύπησαν τη Γερμανική φρουρά Ροδιανής – Σιατίστης. Σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν 40 Γερμανοί, ενώ οι διασωθέντες συμπτύχθησαν προς Κοζάνην.Καταστράφηκαν 4 αυτοκίνητα και πέσανε στα χέρια μας διάφορα υλικά σε μεγάλες ποσότητες.
– Το χωριό Ξερολίμνη της Σιάτιστας που είχεν εξοπλιστεί από τους Γερμανούς παράδωσε σε τμήμα μας το οπλισμό του και τα πυρομαχικά του.
– Στην Καστοριά τμήμα μας κατέστρεψε 8 αυτοκίνητα από αποχωρούσαν Γερμανικήν φάλαγγα.
– Το χωριό Βορικό ανατολικώς της Καστοριάς που ήταν εξοπλισμένο από τους Γερμανούς παράδωσε σε τμήμα μας όλον το οπλισμό του.Τμήμα μας ανατίναξε κοντά στο Λιτοχώρι, Ν. Κατερίνης τη σιδ. Γραμμή σε μήκος 80 μ. καθώς και μια γέφυρα.Η συγκοινωνία κόπηκε για 24 ώρες.
– Στη σιδ. γραμμή Έδεσα – Φλώρινα ανατινάχτηκε αμαξοστοιχία. Η μηχανή και 6 βαγόνια έπεσαν στη λίμνη του Οστρόβου. Η συγκοινωνία κόπηκε για 8 ώρες.
ΙΙ. ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Τμήμα μας κατέλαβε τη Σαγιάδα, λιμάνι δυτικά των Φιλιαττών αφού εξουδετέρωσε τη φρουρά της.Μεταξύ των λαφύρων είναι το αρχείο και το ταμείο των Γερμανών.
4.9.44 Κοντά στη Κακαβιά τμήμα μας κτύπησε και κατέστρεψε 9 Γερμανικά αυτοκίνητα.Σκοτώθηκαν 23 και τραυματίσθηκαν πολλοί Γερμανοί.Λάφυρα, οπλισμός και πυρομαχικά.
7.9.44 Τμήμα μας κτύπησε ισχυρό Γερμανικό φυλάκιο στο χωριό Καλλιθέα πάνω στο δρόμο Καλπάκι – Μπουραζάνι.Σκοτώθηκαν 7 Γερμανοί και πιάστηκαν 7 αιχμάλωτοι.Λάφυρα 2 όλμοι βαρείς με βλήματα οπλισμός και πυρομαχικά.
8.9.44 Εχθρικές φάλαγγες κτυπήθηκαν από τμήμα μας πάνω στο δρόμο Άρτας Αμφιλοχίας.Σκοτώθηκαν 13 Γερμανοί.Λάφυρα 1 πεδινό πυρ/λο με βλήματα, όπλα και πυρομαχικά.Στην επιχείρηση αυτή τμήματα του ΕΔΕΣ έβαλαν μαζί με τους Γερμανούς κτά των τμημάτων μας από το ύψωμα Περάνθη Ν.Α. Άρτας.
ΙΙΙ. ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
3.9.44 Τμήματα μας κτύπησαν ταυτόχρονα το σιδ. σταθμό Δεμερλί και τη φρουρά της πόλης Φαρσάλων.Καταστράφηκαν σιδ/κές εγκαταστάσεις και προξενήθησαν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.
6.9.44 Οι Γερμανοί απεχώρησαν από το Μπελέτσι και τη Μ.Πουλιάνα της περιοχής Τρικκάλων και εγκαταστάθηκαν στη γέφυρα Καραβόπουλο, δυτικά Τρικκάλων.Τμήματα μας τους κτύπησαν κοντά στο χωριό Γουρζί και Τσαγαλή ή Παραπόταμος Ν.Δ. Τρικκάλων και τους προξένησαν σοβαρές απωλείες.

  1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι Γερμανοί εγκατάλειψαν τα μεταλλεία Δομοκού, όπου μπήκαν τμήματα μας.
26 – 27.8.44 Τμήμα μας ανετίναξε αμαξοστοιχία μεταξύ Τιρροθέας και χωρίου Αγ. Παρασκευής, ανατολικά Αμφικλείας με αποτέλεσμα την καταστροφήν της ατμομηχανής και 4 βαγονίων.Η συγκοινωνία κόπηκε επί 12 ώρες.
29-30.8.44 Τμήμα μας κατέστρεψε ολόκληρον αμαξοστοιχίαν έξωθι της Αμφικλείας καθώς και τη σιδ. γραμμή σε μήκος 160 χιλ. Οι απώλειες του εχθρού είναι μεγάλες. Η συγκοινωνία κόπηκε.
2.9.44 Αγγλοαμερικανοί σαμποτέρ κατέστρεψαν κοντά στους 5 μύλους τη σιδ. γραμμής σε μήκος 2.000.
8.9.44 Τμήματα μας κτύπησαν το καλά οχυρωμένο χωριό Τοπόλια της Κωπαίδος.Ύστερα από πολύωρο σκληρό αγώνα στο χωριό μέσα σκοτώθηκαν 130 απ`αυτούς.
Στις 10 του μηνός έγινε και πάλι επίθεση με αποτέλεσμα το οριστικό καθάρισμα του χωριού, από το οποίο ο εχθρός απεχώρησε οριστικά.Δικές μας απώλειες 4 νεκροί και 24 τραυματίες.Λάφυρα οπλισμός πυρ/κά, άλογα.
9.9.44 Τμήμα μας ανετίναξε τη σιδ. γραμμή μεταξύ Πετρομαγούλας και Σκαρμίτσας σε μήκος 800 μέτρων.

  1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Οι Γερμανοί αποχώρησαν από το χωριό Στάνο, νοτίως της Αμφιλοχίας, προς Αμφιλοχίαν.Ομοίως απεχώρησαν από Αστακό, όπου μπήκαν τμήματα μας.

  1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Στο Πύργο της Ηλείας, που εγκαταλείφθηκε από τους Γερμανούς στους Ράλληδες τμήματα μας επιτεθήκανε ύστερα από την αποτυχία της προσπάθειας για έντιμη παράδοση των Ράλληδων.Οδιοικητής του Ραλλικού Τάγματος, Ταγ. Πεζικού Κοκώνης Γεώργιος σκοτώθηκε.Τα τμήματα μας μάχονται μέσα στη πόλη.
8.9.44 Στο 19ο χιλιόμετρο της γραμμής Πάτραι – Αίγιον ανατινάχτηκε και καταστράφηκε αμαξοστοιχία με 13 βαγόνια γεμάτα πολ/κό υλικό.

Σ.Δ.Γ. Στρατηγείου τη 11.9.44
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
(Υποστράτηγος)

Advertisements