Δελτία στρατιωτικής κατάστασης, ΕΛΑΣ/16 ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ/12 Σεπ 1944


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Ε.Λ.Α.Σ.
XVI ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
54 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ
Ε.Δ.Α. 4446

ΔΙΑΤΑΓΗ

Σας κοινοποιούμε τα υπ`αριθ. 16629/8/44 και 167/30/8/44 δελτία Στρατιωτικής κατάστασις του Γενικού μας Στρατηγείου με την παράκληση να διαβαστούν πλατειά στους αντάρτες και αξ/κούς και να γνωστοποιηθούν στις Εθν/κές Οργανώσεις και στο Λαό.

Σ..Δ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 12/9/44
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ – ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η Ε.Δ.Α.

(Τ.Σ.Υ.)


ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 29-8-44

Αριθ. 166

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ : 27-8-44.Στον τομέα Καροτίων ο εχθρός ενισχυθείς ανέλαβε επίθεση από το πρωί ως το βράδυ.Τα τμήματα μας πολέμησαν γενναία αλλά λόγω ελλείψεως πυρ/κών τελικά συνεπτύχθησαν σε νέες θέσεις. Στον τομέα Μαλανδρίνου ο εχθρός παρά τις σημαντικές δυνάμεις και το πυρ/κό του αντιμετωπίζεται με επιθέσεις καθ`όλην την ημέραν από τα τμήματα μας.

28-8-44. Εσυνεχίσθη σκληρά επίθεση του εχθρού εις τον τομέα των Καροτίων όπου τα τμήματα μας κρατούν τις θέσεις των και αντεπιτίθενται.Στον τομέα Μαλανδρίνου ο εχθρός παρά το χρησιμοποιούμενο άφθονο πυρ/κό του ενισχύθη με νέες δυνάμεις. Συνολικαί απώλειαι του εχθρού υπολογίζεται 2500 – 3000. Δικές μας απώλειες 5 νεκροί και αγνοούμενοι τραυματίαι 10.

27-8-44. Στις 23 και 24-8-44 συμμαχικά αεροπλάνα επολυβόλησαν τη σιδ. γραμμή από πέντε μίλια εως πετρομαγούλα.Κατεστράφη μια ατμομηχανή.Επίσης τους σταθμούς Λιανοκλάδι – Παληούρι – Καρυά – Μιζερό οι ζημιές που επροξενήθησαν είναι ανεξακρίβωτες.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 21-8-44. Τα τμήματα μας ανετίναξαν μεταξύ Πλαταμώνα και Θηβών μια εχθρική αμαξοστοιχία με 48 οχήματα γεμάτα πολεμικό υλικό.Επηκολούθησε επίθεση κατά την οποία όλοι οι διασοθέντες από την ανατίναξη εξοντόθησαν 40 βαγόνια επυρπολήθησαν και η γραμμή κατεστράφη 1000μ. Την ίδια ώρα άλλα τμήματα καθήλωσαν με επίθεση τη φρουρά της Πλαταμώνας και Κρίτσανης. Αι απώλειες του εχθρού ανεξακρίβωτες. Ο εχθρός εις αντίποινα εβομβάρδισε με πυρ/κό την ανατολική πλευρά του Ολύμπου.

22-8-44.Τμήμα μας ανατίναξε τη σιδ. γραμμή Ντόγονη Βαρβάρας περιοχής Γευγελή.

Η συγκοινωνία διεκόπη επί πέντε ώρες.

17-8-44. Στο δρόμο Τυρνάβου – Δερεών ανατινάχθηκαν από νάρκες που τοποθετήθηκαν από τμήματά μας αυτοκίνητο με 25 άνδρες, 1 κούρσα και 4 αξ/κούς Νεκροί Γερμ. 16 τραυματίες 3.Μεταξύ αυτών φέρεται νεκρός και ο Διοικητής Μεραρχίας Σ.Σ. Θεσσαλίας.

18-8-44. Στο δρόμο Καζακλάρ – Δελέρια ανατινάχθηκε από νάρκη Γερμ. αυτοκίνητο.Σκοτώθηκαν 18 και τραυματίσθηκαν 2.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ: 29-8-44.Στον τομέα Τζιουμέρκων αραιά πυρά εδεσιτών.

24-8-44.Στο δρόμο Μπουραζάνη – Κόνιτσα τμήμα μας προσέβαλε Γερμ. Κούρσα. Σκοτώθηκαν 2 Γερμ. και καταστράφηκε το αυτοκίνητο. Επίσης στο δρόμο Γιάννενα – Καλαμπάκα χτυπήθηκε φορτηγό αυτοκίνητο όπου σκοτώθηκαν 2 Γερμ. και λαφυραγωγήθησαν και όπλα.

Αριθ.167

ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στην περιοχή Τζιουμέρκων οι ΕΔΕΑΣίτες που είχαν εγκατασταθή στο ύψωμα Καστρότησα την 26-8-44 ήταν 40 και απεχώρησαν στη περιοχή τους.Στο δρόμο μταξύ άρτας – Κομπότι συμμαχικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν και επολιβόλησαν Γερμ. αυτοκίνητα, κατεστράφησαν 7 και έπαθαν σοβαρές βλάβες 10.Απώλειες Γερμ. 8 νεκροί και τραυματίες.Την ίδια νύχτα κοντά στο Λιανοκλάδι αντινάχθηκε και άλλη αμαξοστοιχία.Λεπτομέρειες ελλείπουν.Τμήματα μας σε συνεργασία με Κομμάντος Αμερικανών έβαλον με 100 βλήματα ομαδικών όλμων εις σίραγγα.

Αιώνια δόξα και τιμή στους ήρωες μας.

Στη Γενική αντιφασιστική επίθεση όπου οι μεγάλοι μας σύμμαχοι μαζύ με τους υπόδουλους λαούς ξαπόλυσαν ο Ε.Λ.Α.Σ. σε συνέχεια με τους ηρωικούς παρτιζάνους του Τίτο λαβαίνει ενεργά μέρος δίδοντας χτυπήματα αποφασιστικά.

Αι κινήσεις του εχθρού που σκοπό έχουν να ανυψώσουν κάπως το ξεπεσμένο ηθικό των στρατιωτών των ας μη μειώσει καθόλου το πνεύμα της επίθεσης και της ορμής μας.

Αξ/κοί καπεταναίοι και αντάρτες του 502 Συντάγματος.

Χτυπάτε αλύπητα τους εχθρούς μας ντόπιους και ξένους σκορπείστε τη σύγχηση και την αποσύνθεση στις γραμμές των παραδειγματιζόμενοι απ`τους ηρωισμούς των συναδέλφων σας.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ             ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

Δ. ΚΑΣΛΑΣ – Ι. ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Advertisements