Παρατηρήσεις Μάχης Ναυπάκτου, ΕΛΑΣ/ΙΙ/36 Τάγμα/9 Ιουλ 1944


Ε.Λ.Α.Σ.

ΙΙ/36 ΤΑΓΜΑ                        Παρατηρήσεις

ΑΡΙΘ.   Ε. Π.   376      από τη μάχη της Ναυπάκτου

————————————

Κοινοποιούμεν κατωτέρω ως έχει τας παρατηρήσεις από την μάχη της Ναυπάκτου κοινοποιηθείσαι ημίν διά του υπ`αριθ. Ε.Π.Ε. 132/4.7.44 εγγράφου 36ου Συντάγματος προς γνώσιν.

Παραλήπται                                         Σ.Δ.Τ. τη 9.7.44

1ος, 2ος Λόχος                                      Το ΙΙ Τάγμα

Πολυβολαρχία και                              Φαληρέας           Διά την ακρίβειαν

Ομάδα Διοίκησης                                                                    (Τ.Σ.Υ.)

 

Ε.Λ.Α.Σ.

ΧΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ                         Παρατηρήσεις

36ον ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ          από τη μάχη της Ναυπάκτου

ΑΡΙΘ.   Ε.Π.Ε. 132                          ————————————-

Ο Διοικητής του Ιου Λόχου πρίν αρχίσει η επίθεσις δεν έστειλε σύνδεσμο στο Σ.Δ. Τάγματος για να γνωρίση Σ.Δ. του και έτσι στάλθηκαν πολλοί σύνδεσμοι προς τον λόχον χωρίς να τον βρούν.

Μετά την κατάληψη φυλακίων Αγίου Γεωργίου και Δεξαμενής δεν ανάφτηκαν οι συμφωνιμένες δυο φωτιές και έτσι το ΙΙ Τάγμα δεν μετέφερε αμέσως το Σ.Δ. στις θέσεις αυτές.

Οι άνδρες του αποσπάσματος Λεωνίδα έριχναν ασκόπους πυροβολισμούς μεσ`τα κλειστά παράθυρα και πόρτες της πόλης ενώ είχανε αντίθετη διαταγή (Οικονομία στα πυρομαχικά). Πέφταν άσκοποι πυροβολισμοί προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς διαταγή του τμήματος και παράδοξο μου φαίνεται πως δεν σκοτωθήκαμε αναμεταξύ μας. Οι ομάδες αποσπάσματος Λεωνίδα είχαν διαλυθή και σαν μπουλούκι τρέχανε από δρόμο σε δρόμο για να βρούνε τους Ράλληδες γιατί τους είχανε φύγει οι οδηγοί.

Αταξία και αναρχία επικρατούσε όπου πέρναγε απόσπασμα Λεωνίδα.

Οι έφεδροι ΕΛΑΣίτες Δωρίδας παρέσυραν και τους άνδρες μας που άρχισαν να φοβούνται να πιάνουν γωνιές.

Φωνές άσκοπες αδικαιολόγητες. Σκέψεις κρίσεις μεγαλόφωνα κυκλοφορούσαν στην Ναύπακτο όταν πίσω από κάθε παράθυρο ήτανε κρυμένοι οι Ράλληδες που περίμεναν την ενίσχυση από τη Πάτρα.

Πληροφορίες για τα τμήματα μας και τη δύναμη τους δινόντανε μεγαλόφωνα απ`τους αντάρτες μας στους Ράλληδες που είχανε κρυφτή μέσα στα σπίτια.

Ο διοικητής του Λόχου με όλη την ηρωϊκή του συμπεριφορά διοικούσε το απόσπασμα του (3 ομάδες ανταρτών και 3 ομάδες εφέδρων) και αντί να σταθή να κρατήση επίκαιρα σημεία ή να τρέξη να ενισχύση να ‘ρθή σ’ επαφή με τις διμοιρίες του δεξιά και αριστερά του, αυτός επί κεφαλής οπλισμένου όχλου έσπρωχνε ένα άρμα μάχης έξω της πόλης.

Η διάλυση ολοκληρώθηκε μόλις μπήκαν τα κάρα για την μεταφορά των λαφύρων. Όλοι μπούκαραν στα μαγαζιά σαν νάταν αυτό κύριο έργο μας και ξέχασαν ότι βρήσκονταν σε εχθρική πόλη.

Την κατάσταση έσωσε το πεσμένο ηθικό των Ράλληδων.

Πολλοί αντάρτες για να εξασφαλίσουν το πλιάτσικο τους με πρόσχημα ότι συνόδευαν τα κάρα έφυγαν απ`τη Ναύπακτο.

Έξαφνα ώρα 5. 30 προς την Α. έξοδο της πόλης φάνηκε ένα μπουλούκι από αντάρτες μας και εφέδρους με το λοχαγό επί κεφαλής που μας είπε πως οι Ράλληδες ξεθαρρέψανε μόλις είδανε τα Γερμανικά πολεμικά και ετοιμάζουν επίθεση, ότι οι διμοιρίες Γιαννάρα και … κρατάνε την υποχώρηση του λόχου.

Ήτανε θλιβερό το θέαμα να βλέπης να φεύγουν ασύντακτα τα παληκάρια που εδώ και τρεις ώρες τόσο θαρραλέα κεραυνοβόλα είχαν σκορπίσει τους Ράλληδες.

Η απασχόλησή μας στο πλιάτσικο, η διάλυση μας ήταν η αιτία για να μην αποφυλακιστούν 50 κρατούμενοι ΕΛΑΣίτες στις φυλακές των Ράλληδων.

Δεν κτυπήθηκαν οι Γερμανοί που περίμεναν καρτερικά μέσα στις βάρκες της θάλασσας Ναυπάκτου τον θάνατο να τους απαλλάξη απ`το τρόμο τους που τους είχε σπείρη ο ΕΛΑΣ προ τριώρου.

Πρέπει να γίνουν μαθήματα, πρέπει να καταλάβουν οι αντάρτες μας πόσο μεγάλο έγκλημα κάναν να σκορπίσουν όπως σκόρπισαν – πρέπει να μάθουν ότι κινδύνευσαν να σκοτωθούν ή να πιαστούν αιχμάλωτοι απ`τους Ράλληδες που ύπουλα τους έβαλαν απ`τα παράθυρα και τις ταράτσες. Πρέπει να μάθουν οι αντάρτες μας πως άλλη φορά το έγκλημα αυτό θα τιμωρείται επί τόπου με την εσχάτη ποινή.

Έκαναν μεγάλο κακό στον Ε.Λ.Α.Σ. με το να δείξουν στους Ράλληδες ότι τόσο μεταβλητή είναι η ψυχική αντοχή μας και να δώσουν την ευκαιρία στους πληρωμένους αυτούς και δειλούς προδότες να τολμήσουν να κυνηγήσουν ήρωες αντάρτες του ΕΛΑΣ. Αν δεν ήταν οι συνταγμένες διμοιρίες του Λόχου που κράτησαν την υποχώρηση μας θα χάναμε τα όπλα μας και τα πολυβόλα μας μαζί με τη τιμή του Τάγματος μας. Ακόμα δεν ξέρουμε τη δράση αποσπάσματος Πυθαγόρα.

Πολλά οπλοπολυβόλα αχρηστεύθησαν θα ήταν ακάθαρτα.   Πρέπει πολύ να προσέξουν την υπόθεση αυτή οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί των τμημάτων μας.

Χάσαμε τους οδηγούς μας, άλλη φορά πρέπει υπεύθυνα να τους παραδώσουμε σε ένα αντάρτη μας που αυτό θα’ χει για φροντίδα του και μόνο.

Και έτσι εκεί που μονάχα συγχαρητήρια και ηθικές αμοιβές θάπρεπε το Σύνταγμα να προτείνη για τέτοιο λαμπρό κατόρθωμα αναγκάζεται να κάνει κριτική βαρειά, για πράξεις που δεν θάπρεπε να τις ξέρη ο Ε.Λ.Α.Σ.-

Σ.Δ. 36ον Συντάγματος τη 4.7.44

Το 36ον Σύνταγμα

(υπογραφή)

Advertisements