Επιστολή αντισυνταγματάρχη Λαγγουράνη(ΕΚΚΑ), ΕΛΑΣ/ΓΣ/29 Απρ 1944


ΕΛΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ Διαταγή.5536
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ – ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΙα
29.4.44
Αριθ. 3339
Έχουμε τη τιμή να κοινοποιήσουμε πιο κάτω ανοικτή επιστολή του Αντ/ρχη Λαγγουράνη, Υποδιοικητή του 5/42 Συντάγματος/ΕΚΚΑ/και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΚΚΑ προς τους αξιωματικούς, αντάρτες και οπαδούς της οργανώσεως του και παρακαλούμε να την ανακοινώσητε ευρύτατα με τον τύπο και τις προκηρύξεις, ώστε να λάβουν γνώση αυτής όλες οι μονάδες και ο πληθυσμός της περιοχής σας.

Σ. Δ. Γεν. Στρατηγείου 25.4.44
κ.δ.
Ο Επιτελάρχης. –
Νικ. Παπασταματιάδης – Συν/χης Πεζικού.

Παραλήπτες
Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας
Ι. ΙΙΙ. ΥΙΙΙ. ΙΧ. Χ και ΧΙΙΙ Μεραρχίες. – Ακριβές αντίγραφον
Υ Ταξιαρχία, 3/7 Συνταγμα Το ΙΙα Γραφείον
Σχολή εφ. Αξ/κών
Ανεξάρτητο Τάγμα Φρουράς
Λέσχη αξιωματικών


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΉ
Πρός άπαντας τους οπαδούς της ΕΚΚΑ αντάρτας και αξιωματικούς του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων

Αδέλφια
Όπως όλοι ξέρετε η οργάνωσή μας ΕΚΚΑ έγινε για να πολεμήσει τον καταχτητή και για να κατοχυρώσει τις λαϊκές ελευθερίες. Μ’ αυτό το σκοπό βγήκαμε στο βουνό και συγκροτήσαμε το Σύνταγμά μας, το 5/42. Είδαμε ότι υπάρχουν και άλλες οργανώσεις πιο πολύ δε γύρω μας η οργάνωση του ΕΑΜ και το εθνικό συμφέρον επέβαλε επιτακτικά στην ενοποιήση του ανταρτικού στρατού υπό μια ενιαία διοίκηση. Αλλοιώς δεν θα κάναμε τίποτε άλλο παρά το όλο μας ξεκίνημα θα έβγαινε σ’ ένα πολύ μεγάλο κακό. Αλλά όλοι μας οι αγώνες για την ενοποίηση του ανταρτικού στρατού και σχηματισμού Κυβερνήσεως όπως το είδαμε τορπιλλίστηκε καταλλήλως από την αντιπροσωπεία μας που έστειλε επανω η Κεντρική μας Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο. Άν και όλοι μας είχαμε συμφωνήσει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ενοποίηση με τηλεγραφήματα δε και με ψηφίσματα δικά σας όλων των οργανώσεων της ΕΚΚΑ στα χωριά το αξιώσαμε και το απαιτήσαμε επιταχτικά να γίνουν οι αντιπρόσωποι μας πρωτοπόροι αυτής της ενότητας, που μόνη οδηγεί στην επιτυχία του επαναστατικού μας αγώνα. Οι αντιπρόσωποι της ΕΚΚΑ καταπατήσανε την εντολή που είχαν και κάνανε δική τους πολιτική, χωριστήκανε από το λαικό αίσθημα και το συμφέρον της Πατρίδας. Αλλά και μέσα στο Σύνταγμα μερικοί αξιωματικοί θυμηθήκανε την ταχτική των κινημάτων και νόμισαν πως ήταν καιρός να κάνουν ξεχωριστό σύνταγμα με δική τους πολιτική. Αυτοί παρέσυραν και μερικούς άλλους και υπέγραψαν πρωτόκολλο με το οποίο καταργούσαν τη Διοίκηση του Συντάγματος 5/42 (Διοικητή και υποδιοικητή) απεκήρυσαν την πολιτική οργάνωση ΕΚΚΑ η οποία τους έφκιαξε και τους ανέθρεψε παρέβλεψαν τα Λαϊκά συμφέροντα και ζήτησαν αμφίβολο ανεξαρτησία και αυτοτέλεια για ύποπτους απελευθερωτικούς αγωνες. Με ηπείλησαν μάλιστα φανερά χωρίς να φαντασθούν ότι η άτιμη αυτή του πρωτοκόλλου πράξις θα γίνει γνωστή, ηπείλησαν να πιάσουν και να δέσουν τον Ψαρρό και μένα για να μην είμαι πρόσκομμα στο κίνημα των. Θα καταλάβετε τώρα στη στάση του Καπετζώνη απέναντι στην Διοίκηση του Συντάγματος, την ανταρσία του Δεδούση στην Πενταγιού και τον πόλεμο που άρχισε κατά του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ την ανταρσία αμφοτέρων στο να μη συμμορφώνονται με τις διαταγές του Συντάγματος και να υποκύψουν στις κυρώσεις που επέβαλε η Διάσκεψη του Λιδωρικίου μεταξύ αντιπροσώπων ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και Διοικητού του 5/42 μπρός στον αντιπρόσωπο της Συμμαχικής στρατιωτικής αποστολής άγγλου ταγματάρχου Τζέφ.
Αδέλφια. Η νεοσύστατη Πολιτική Επιτροπή Εθνικής απελευθέρωσης πήρε την αμετάκλητη απόφαση να ξεκαθαρίσει αυτή την κατάσταση που μας οδηγεί όλους χειροπόδαρα δεμένους στη διάθεση του εχθρού και γερμανοράλληδων. Να την ξακαθαρίσει με κάθε τρόπο και με τα όπλα ακόμα γιατί είναι πολύ δυνατή και στηρίζεται στα όπλα του Εθνικού Λαικού Στρατού. Πήρα την αμετάκλητη απόφαση να προσχωρήσω στην Εθνική αυτή Κυβέρνηση και να ενταχθώ στον Εθνικό Λαικό στρατό. Και καλώ όλους σας τους πραγματικούς οπαδούς της ΕΚΚΑ και τους τίμιους αξιωματικούς και αντάρτες του Συντάγματός μας του 5/42 από του πρώτου μέχρι του τελευταίου όσοι πιστέψατε. Στις αρχές με τις οποίες ξεκινήσαμε του να πολεμήσουμε τον καταχτητή και να προστατεύσουμε τον Λαό από τα κινήματα του παρελθόντος και τις δικτατορίες, καλώ όλους ν’ αποκηρύξουνε την τελευταία προκήρυξη του 5/42 που κηρύσσει το Στρατιωτικό νόμο και απαγορεύει την είσοδο τμημάτων του ΕΛΑΣ στη Δωρίδα, διαλύει τις οργανώσεις του ΕΑΜ στην ίδια επαρχία, να την αποκηρύξετε σαν πράξη αντεθνική και να με ακολουθήσετε εις τον δρόμο του αγώνος που υπαγορεύει η τιμή και το καθήκον προς τη σκλαβωμένη Ελλάδα μας και προς τα Λαϊκά συμφέροντα. Να είσθε βέβαιοι ότι ο εθνικός Λαϊκός στρατός θα δεχθεί με μεγάλη χαρά κάθε τίμιο αγωνιστή του 5/42 και της ΕΚΚΑ στις αγκάλες του.
Αδέλφια. Όποιος από σας σκεφθή διαφορετικά επηρεαζόμενος ίσως από άλλους, είναι μικρότερος του Γενικού συμφέροντος, ότι οι μέχρι τώρα αγώνες αίμα και κόποι μας όχι μόνο πάνε χαμένοι, αλλά θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα καταστρεπτικό.

Κάπου 10 του Απρίλη 1944
Κώστας Λαγκουράνης Αντισ/χης
Υποδιοικητής του 5/42 Συντ/τος – Μέλος της
Κεντρικής Επιτροπής της ΕΚΚΑ. –

Advertisements