Επιστολή ΠΕΕΑ προς συνταγματάρχη Ψαρρό, ΠΕΕΑ/1 Απρ 1944


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Αριθ. Ε.Π. 12

Προς
Τον Δ/ντήν 5/42 Συν/τος Ευζώνων
Συν/χην κ. Ψαρρόν

Αγαπητέ Συνταγματάρχα,

Η Π.Ε.Ε.Α. που πιστεύω ν’ έχετε μάθει το σχηματισμό της στην Ελεύθερη Ελλάδα και που τους σκοπούς της και τις επιδιώξεις της θα διαβάσετε στο εσώκλειστο ιδρυτικό και διάγγελμα της Επιτροπής, εκάλεσε για την πλήρη επιτυχία της Εθνικής Ενότητας σε διαπραγματεύσεις όλα τα πολιτικά κόμματα, τις πατριωτικές οργανώσεις και τον κ. Τσουδερό για το σχηματισμό Κυβέρνησης Γενικού Εθνικού Συνασπισμού. Τις αντιλήψεις μου στο ζήτημα αυτό τις γνωρίζετε και σεις όπως και όλοι οι αξιωματικοί του 5/42 Συν/τος. Σήμερα, ύστερα από τη σοβαρή ανάπτυξη του Εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, ακόμη πιο πολύ δεν μπορεί να εννοηθή ανεξαρτήτως δράσις η αυτοτέλεια. Αντίθετα επιβάλλεται συντονισμός των ενεργειών μας – στρατιωτικών και πολιτικών – για την αποτελεσματικότερη δράση του Εθνικού Στρατού παρά το πλευρό των μεγάλων μας Συμμάχων για τη Διοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας και την εξασφάλιση της κυριαρχίας του Λαού. Απλή στρατιωτική συνεργασία με τον ΕΛΑΣ δεν ήτο αποτελεσματική στο παρελθόν, ακόμη πιο πολύ σήμερα που τα όργανα της προδοτικής κυβέρνησης Ράλλη και άλλα ελληνόφωνα ένοπλα σώματα στην Πελοπόννησο και Μακεδονία, πολεμούν στο πλευρό των Γερμανοβουλγάρων επιδρομέων και εγκληματούν κατά των Ελλήνων Πατριωτών στις Πολιτείες και στα χωριά. Θα έχετε τις πληροφορίες σας και σεις, μα σας γράφω τις πιο πρόσφατες.Στο Σέληνο Κρήτης, οι Ράλληδες χτύπησαν ομάδες ανταρτών με αποτέλεσμα τη σύλληψη από τους Γερμανούς 350 ανδρών, που τους έχουν στον Αβέρωφ για τη Γερμανία. 100 πολίτες σκοτώθηκαν στη Λάρισα από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την ανατίναξη μιας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Στην Κοκκινιά και τη Φιλαδέλφεια οι εύζωνες του Ράλλη λεηλάτησαν τα σπίτια και δολοφόνησαν πολλούς. Ο Βρεττάκος και ο Παπαδόγκωνας στην Πελοπόννησο, ο Πούλος, η Π.Α.Ο. και άλλοι στη Μακεδονία, είναι στις άμεσες διαταγές των Γερμανών και πολεμούν λυσσασμένα το αντάρτικο κίνημα. Τα τάγματα του Ράλλη άρχισαν τελευταία να επεκτείνονται και στην ύπαιθρο. Σε συναντήσεις με μονάδες του ΕΛΑΣ έπαθαν πανωλεθρία στην Αττικοβοιωτία, την Εύβοια και αλλού. Τώρα πληροφορούμεθα πως από Μεσολόγγι και Αγρίνι φτάσανε και στην Άρτα και ο σκοπός αυτών των προδοτών δε μας διαφεύγει.

Στην κρίσιμο αυτή ιστορική στιγμή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, νομίζω υποχρέωση να σας καλέσω και πάλι τίμια και ειλικρινά, να ενισχύσετε με τη συμμετοχή σας, την ιδέα του σχηματισμού του πολιτικού οργάνου της Εθνικής Ενότητος και της δημιουργίας του Ενιαίου Εθνικού Στρατού. Η Ελληνική πραγματικότης δεν ανέχεται και δεν αντέχει σε κινήματα ξένα προς το απελευθερωτικό, κι’ αν επιμένετε, θ’ αποδείξετε πως δεν επιδιώκετε, παρά την εφαρμογή καιροσκοπικής πολιτικής και όχι εθνικής.

Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία και σαν στρατιώτης να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην πάλη αυτή του Ελληνικού Λαού κατά του φασισμού και θα νοιώσω χαρά κι’ ικανοποίηση αν δω χωρίς μικροσυζητήσεις κι’ επιφυλάξεις, τους παλιούς μου φίλους και συναγωνιστές να σπεύσουν και να συμβάλλουν αποφασιστικά στον τιτάνειο αυτό αγώνα του Λαού μας.

Το γράμμα μου αυτό σας παρακαλώ να διαβάσετε στους αξιωματικούς του Συν/τος σας κι’ ελπίζω πως και αυτοί και οι άνδρες θα συμφωνήσουν τελικά και θα προσχωρήσουν στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ε.Α.
Υπογ. Ευρ. Μπακιρτζής

Διά την ακρίβειαν
5/42 Σ.Ε.

Advertisements