Κοινοποίηση προκήρυξης ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ/25 Δεκ 1943


ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΣ
ΕΘΝΙΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ Ε.Δ.Ε.Σ
ΓΕΝΙΚΟΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 15250

Μία ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ του Ε.Α.Μ- Ε.Λ.Α.Σ
Στα Γιάννενα εκυκλοφόρησε προχθές η κατωτέρω δημοσιευομένη προκήρυξις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ απευθυνομένη προς τον Ηπειρωτικό Λαό.
Διά της προκηρύξεώς του αυτής η Μεγάλη ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ζητά την κατάργησι των συνόρων, της θρησκείας και της Οικογενείας.
Αποκαλεί τους Βουλγάρους και τους Αλβανούς….. αδελφούς μας λησμονώντες τα τόσα εγκλήματα που διέπραξεν και διαπράττουν οι δύο αυτοί Λαοί εις βάρος του Ελληνικού Λαού.
Μ’ αυτά τα συνθήματα το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ λέει ότι κάνει Εθνικό Αγώνα χωρίς να θέλη να παραδεχθή ότι μ’ αυτό τον τρόπο κάνει αγώνα κατά του Έθνους και του Λαού.
Ας την διαβάση λοιπόν ο Ηπειρωτικός και όλος ο Ελληνικός Λαός για να πεισθή μόνος του διά την προδοτικήν Οργάνωσι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, χωρίς να χρειαστή να προσθέσουμε εμείς τίποτε περισσότερο.
Εκείνο που θα προσπαθούσαμε εμείς ο κάθε Έλλην που αγαπά την Πατρίδα του είναι το να βοηθήσουμε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να κυκλοφορήση ευρύτατα η προκηρυξίς του αυτή που δείχνει καθαρά τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της μαύρης αυτής Οργανώσεως.
Ιδού το κείμενον της προκηρύξεως του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

ΛΑΕ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η ημέρα του ξεσηκωμού γλυκοχαράζει. Τη διπλή λευτεριά καλείσθε να κερδίσετε. Αδράξατε τα ντουφέκια σας και αδειάστε τα βόλια σας στα στήθια των Πατριδοκαπήλων που σας αφυπνίζουν με τα γελοία πράγματα των ψευτοσυνόρων.-
Κάτω οι ψευτοπατριώτες, που σέρνοντας την Ελλάδα στο Αγγλοαμερικανικό άρμα τη βούτυξαν στο αίμα και τη στάχτη, να μας βάλουν τώρα στο σβέρκο των Βουλγάρων Βλάχων και Αλβανών αδελφών μας.-
Επικατάρατος εκείνος που μπηξε τον πρώτο πάσαλο επί της γής (εννοούν τα σύνορα) Γκρεμίστε τα σύνορα, σκίστε τις πανάδες των προλήψεων ακολουθήστε μας στο δρόμο της λευτεριάς.
Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ
Προλετάριοι το ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΑΝΕΤΑΙ.
Κατεβάτε στο πεζοδρόμιο ή ενισχύσατε τον αγώνα του βουνού που ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ, χάρις στις σατανικές μέθοδες και στην υποστήριξι των ΣΑΥΛΟΚ.-
Μπήξτε τα μαχαίρια σας εκδικητικά στα στήθια των μεγαλοκαρχαριών, συντρίψατε με τη γροθιά σας κάθε μικροαστική αντίληψι των μικρονυκοκυραίων που φοβούνται ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.-
Οι Γερμανοί φεύγουν ο ΖΕΡΒΑΣ είναι στα πρόθυρα.
Βούλγαροι και Αρβανίτες, Σέρβοι και Ρωμηοί τρέξατε στη φωνή του ΡΗΓΑ.-
Ηρωϊκές ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΤΣΕΤΕΣ, ΒΛΑΧΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΚΟΜΙΤΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ οι Έλληνες Προλετάριοι είναι στο πλευρό σας. Βοηθήστε μας να διώξουμε τα μαύρα κοράκια του Εθνοπροδότη ΖΕΡΒΑ που πνίξανε την Ελλάδα.
Χαιρετίζομεν τους αγώνες σας.Ηπειρώτες Προλετάριοι στα όπλα.
ΕΘΝΙΚΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ (Ε.Α.Μ)

Αυτό είναι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και αυτός ο Εθνικός Αγών του. Καλεί όλους τους Λαούς της γής εναντίον της Ελλάδος.-)
ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ
Σ.Δ 25-12-43
Γενικόν Αρχηγείον Ε.Δ.Ε.Σ