Δελτίο Εσωτερικής Καταστάσεως, ΕΛΑΣ Λοκρίδος/2ΓΡ/22 Δεκ 1943


 Ε. Λ. Α. Σ  Σ. Δ. τη 22-12-43
Διοίκησις Λοκρίδος
Γραφείον ΙΙον

 ΔΕΛΤΙΟ
Της Εσωτερικής Κατάστασις

 Από αρκετών ήδη εβδομάδων πέρασε η περίοδος των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του εχθρού και κατά συνέπειαν πέρασε κάθε
κίνδυνος από τέτοιες ενέργειες.
Το γεγονός πως οι Γερμανοί στο Δαδί αρχίσανε να φτιάχνουν συρματοπλέγματα δείχνει την αδυναμία τους και τον φόβο που τους κατέχει.
Έπειτα από τις μαζικές, μπορεί να πη κανείς, μετακινήσεις του εχθρού προς Βοράν που τώρα τελευταία ξεπέρασαν τις 80.000 στρατό τις 6.000 αυτοκίνητα πολλά κανόνια κτλ. είναι ολοφάνερο πως οι καταχτητές τείνουν να αποχωρήσουν τελείως απ’ τη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό είναι πως άρχισε να φεύγη προς Βορράν και η της Αεροπορίας καθώς να μεταφέρονται και πολλά αεροπλάνα χαλασμένα καθώς και άλλο πολεμικό υλικό.
Στους ίδιους τους Γερμανούς παρατηρήθηκε ανυπομονησία και νευρικότης διά την εξέλιξη της κατάστασης. Έτσι οι ευρισκόμενοι στο Μώλο και τα Καμμένα Βούρλα είναι πολύ ανήσυχοι.
Υπολογίζεται πως από Λειβαδιά μέχρι Λαμία είναι έως 1200 περίπου Γερμανοί, μόνιμη φρουρά, εκ των οποίων οι διαμένοντες εις Μώλο και Καμμένα Βούρλα είναι όλοι σχεδόν τραυματίες του Ρωσικού Μετώπου οι δε άλλοι είναι: Έλληνες Αυστριακοί και άλλα ανεμομαζώματα. Σε πολλά μέρη που μένουν κάνουν ασκήσεις Αεροχημικής Αμύνης σε κλειστούς χώρους. Στο Μώλο πριν από μέρες πέθανε ένας εξ αυτών από ασφυξία.
Πριν από μερικές μέρες πέρασε απ’ το σταθμό Aμφικλείας αμαξοστοιχία με Γερμανούς Αντιφασίστες σιδηροδέσμιους και κατηγορουμένους για σαμποτάζ που έκαναν στην Πελοπόνησο.
Στην Αθήνα η Τρομοκρατία κι’ η βία έχουν φθάσει το κατακόρυφο τούτον τον καιρό. Οι Γερμανοί εντείνουν τα τρομoκρατικά μέτρα τους. Και τους βοηθάν όλοι μαζί οι προδότες και οι αντιδραστικοί που συμάχησαν μαζύ φανερά και βάλθηκαν να πνίξουν το λαϊκό κίνημα. Ο λαός όμως κάτω απ’ τη σημαία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, εντείνει και αυτός την δράση του. Οργανώνεται, χτυπά και νικά σε τέτοιο βαθμό που σε πολλές απόμακρες συνοικίες, τα βράδυα δεν τολμούν να μπουν ούτε αστυνομικοί, ούτε ΕΔΕΣίτες ούτε Γερμανοί ακόμη. Έχει κι’ η Αθήνα την ελεύθερη Ελλάδα της.
Χτυπάει γερά της Αθήνας η Καρδιά
Περικοπή του Συν/ρχη Δ. Ψαρρού απ’ το λόγο του στη Συν/ψη ΕΑΜ Φωκίδος.
«Χαιρετίζω εκ μέρους της ΕΚΚΑ την Συν/ψη σας. Συνχαίρω το ΕΑΜ για τους αγώνες του και θαυμάζω το έργο που επετέλεσε. Σε μας θα εύρητε την άδολη και ισχυρή ενίσχυση. Σας φέρνω το χαιρετισμό της ΕΚΚΑ η οποία στη σύσκεψη με την Κ. Ε. του ΕΑΜ έμεινε απολύτως σύμφωνη όσον αφορά την στρατιωτική συνεργασία. Πιστεύω στη συγχώνευση η οποία πρέπει να θεωρείται πλέον ως γεγονός τετελεσμένο. Ζήτημα ολίγου χρόνου μας χωρίζει από την ημέρα που θα βρεθούμε στην ευχάριστη θέση ν’ αναγγείλουμε το ευχάριστο γεγονός.
Κοινοποιούμε κατωτέρω προκήρυξη της ΕΚΚΑ ως αύτη έχει.
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
(Ε. Κ. Κ. Α. 5/42)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 Η Οργάνωση ΕΚΚΑ εστιγμάτισε την προδοτική στάση του ΕΔΕΣ τάχτηκε ανεπιφύλακτα δίπλα στις φάλαγγες των αγωνιζομένων Ελλήνων.
Αντάρτες του ΕΛΑΣ
Κάθε άλλη στάση πραγματικού οπαδού της ΕΚΚΑ δε στέκει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά διάσπαση του αγώνα.
Κάπου τη 12 Δεκέμβρη 1943
Ο Διοικητής του 5/42 Ο Πολ. Αντ. Της Κ. Ε. της ΕΚΚΑ
Δ. Ψαρρός Α. Μωραϊτης

Παρ’ όλα όμως αυτά τα καλά και πατριωτικά λόγια του Δ. Ψαρού δεν παραλείπουμε να καταγγείλουμε την αντιπατριωτική στάση και την δυσφημηστική εκστρατεία ορισμένων οπαδών του , η οποία είχε και έχει χαρακτήρα διασπαστικό. Είμεθα δε υποχρεωμένοι, απ’ τα πράγματα να πούμε πως, όπως τουλάχιστον διαπιστώσαμε στην περιοχή της εντεύθεν Παρνασσίδας μοιάζει αυτή η εκστρατεία με την των ΕΔΕΣιτών.
Καταγγέλουμε σ’ ολόκληρο το λαό της Λοκρίδος την πράξιν των ΕΔΕΣ του χωρίου Κηπαρυσίου της περιοχής Αταλάντης οι οποίοι επετέθησαν εναντίον του υπευθύνου ΕΛΑΣ Κηπαρυσίου με την πρόθεσιν να τον σκοτώσουν πράγμα όμως το οποίον δε επέτυχαν διότι κτυπήσαντες αυτόν ενόμησαν πως τον εσκότωσαν και τον άφησαν εν αναισθησία.
Το ανώτερω γεγονός δεν βαρύνει αυτούς που το διέπραξαν αλλά κι΄ άλλους κύκλους οι οποίοι δεν έπαυσαν να εργάζονται στα σκοτεινά εξυφαίνοντας τέτοια εγκλήματα.
Το ΙΙο Γραφείο
Διά την αντιγραφήν
(Τ.Σ.Υ.)

Advertisements