Επιστολή ΕΛΑΣ προς Αλβανούς, ΕΛΑΣ/26 Νοε 1943


ΕΛΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ

Προς
Τον σ. ΤΖΙΩΤΖΙΑ, μέλος του Επιτελείου του Αλβανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (Αντιπρόσωπον ΕΛΑΣ στη Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη Ανταρτών που συνήλθε στην ΚΑΣΤΑΝΙΑ

ΟΠΟΥ

Αγαπητέ Σύντροφε.

Πρώτα σου στέλνω τους θερμότερους επαναστατικούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια μου δια την εξέλιξη και δράση του αδελφικού μας Λαϊκού Στρατού σας.
Ύστερα σε πληροφορώ τα εξής: α) Βρισκόμαστε σε πόλεμο σκληρό με το Ε.Δ.Ε.Σ. (του προδότη Ν. Ζέρβα), όπως προ καιρού οι σύντροφοι μας Σέρβοι με τον προδότη Μιχαήλοβιτς. Αυτοί μας επετέθησαν πρώτοι και σε συνεργασία με τους Γερμανούς και με την απόλυτη βοήθεια σε πληροφορίες, πολεμικό υλικό και χρήματα των Άγγλων.
β) Η προσπάθεια μας εναντίον όλων εξελίσσετε ευνοϊκά. Αντιμετωπίσαμε τους Γερμανούς χωρίς πολλές ζημιές.Διαλύσαμε σχεδόν τον Ζέρβα, που τώρα έχει τραβηχθή, συνεργαζόμενος ανοιχτά με τους Γερμανούς στην περιοχή Λάκκα – Σουλίου, με τις υπόλοιπες ελάχιστες δυνάμεις του.
γ) Το τμήμα της περιοχής Γκραμπάλα – Καλαμά 15ο Σύνταγμα VIII Μεραρχίας αντιμετωπίζει τώρα όλο το βάρος των υπολειμμάτων του Ζέρβα. Ημείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας αν δεν βεβαιωθούμε για τις τελικές προθέσεις και σκοπούς των Γερμανών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -ΑΡΤΗΣ.

Σ.Δ. 26 ΧΙ 1943

Με συντροφική αγάπη

Τ.Σ. ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Κοινοποίησις

Advertisements