Διαταγή επιχείρησης ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, 1 Μεραρχία Κυνηγών/25 Νοε 1943


1η Μεραρχία Κυνηγών

Αρ. Επιχ. 1296/43 απόρρ.

Επιτελείο Μεραρχίας, την 25.11.1943

 

ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ»
(Χάρτης 1:100.000)
1. Δυνατές εχθρικές συμμορίες στην περιοχή Πάτρα – Μαζέικα – Καλάβρυτα – Τρυπιά (Λεπτομέρειες συνημμένο 1-Ενημερωτικό δελτίο εχθρού)
2. Το ενισχυμένο Σύνταγμα Κυνηγών 749 και το ενισχυμένο ΑΑ 116 αναλαμβάνουν στις αρχές Δεκεμβρίου επιχείρηση αναγνωρίσεως και εκκαθαρίσεως των συμμοριών της περιοχής Αιγίου – Τρυπιών – Καλάβρυτα, όπως και Βυτίνας – Λαγκαδίων – Μαζέικων.
Αποστολή:
α. Εξαφάνιση των συμμοριών που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές.
β. Έρευνα στις τοποθεσίες αυτές για κομμουνιστές, όπλα, προπαγανδιστικό υλικό κλπ.
γ. Έρευνα και αντίποινα για τους 5 δολοφονηθέντες του Συντάγματος Κυνηγών 749 στις 18.10.43 στην περιοχή Ρώγη.
3. Διοίκηση και κατανομή τμημάτων
α. Συνολική Διοίκηση: Δκτής Συντάγματος Κυνηγών 749, Ανχης Wφlfinger
β. Ομάδα μάχης Wφlfinger
Αρχηγός: Δκτής Συντάγματος Κυνηγών 749, Ανχης Wφlfinger
Τμήματα: Κύριος όγκος Συντάγματος Κυνηγών 749
1. Battr.I./(Geb.) AR 670 (Η μετακίνηση γίνεται μέσω της Μεραρχίας μέχρι τα Τρύπια, για την άφιξη εκεί θα ενημερωθεί το Σύνταγμα)
10 / AR 670 (mot)
γ. Ομάδα μάχης Gnass
Αρχηγός: Τχης Gnass
Τμήματα: Κύριος όγκος ΑΑ 116
2 ενισχυμένοι λόχοι του ΙΙΙ Συντάγματος Κυνηγών 737
1 Battr I / (Geb) AR 670
4. Έναρξη της επιχειρήσεως «Καλάβρυτα» και για τις δύο ομάδες μάχης, ημέρα Χ
Οι ενισχυμένοι λόχοι Κυνηγών του ΙΙΙ Συντάγματος Κυνηγών 737 θα τεθούν κατά τέτοιο τρόπο σε κίνηση από τη Μεραρχία, ώστε να φτάσουν την ημέρα Χ στη Βυτίνα.
5. Εκτέλεση της επιχείρησης «Καλάβρυτα»
α. Η ομάδα μάχης Wφlfinger χτενίζει και εκκαθαρίζει με 2 τάγματα το χώρο Αίγιο – Γουμένιτσα – Καλάβρυτα – Τρύπια και προχωρεί με ένα ενισχυμένο τάγμα κατά μήκος της οδού Πατρών – Χαλανδρίτσας προς τα Καλάβρυτα.
β. Η ομάδα μάχης Gnass συγκεντρώνεται την ημέρα Χ στη Βυτίνα, προωθείται μέχρι τα Μαζέικα και μέχρι το ορεινό πέρασμα βορειοδυτικά των Μαζέικων και εμποδίζει πιθανή διαφυγή προς Νότον του προ του Συντάγματος Κυνηγών 749 υποχωρούντος εχθρού. Να λάβει χώρα αιφνιδιαστική δυναμική αναγνώριση κατά την ημέρα Χ-1 με μια ενισχυμένη διμοιρία του ΑΑ 116 από τη Βυτίνα με κατεύθυνση τα Λαγκάδια (παραπλάνηση).
γ. Ο εμφανιζόμενος εχθρός πρέπει να δέχεται αδυσώπητη επίθεση αμέσως και με χρήση όλων των βαρέων όπλων να εξολοθρεύεται. Μέρη από τα οποία προέρχονται πυροβολισμοί να ισοπεδώνονται και να καίγονται και οι άνδρες να εκτελούνται.
δ. Για την ασφάλεια καταλυμάτων πρέπει να αφήνεται αντίστοιχης δυνάμεως οπισθοφυλακή. Kon και Battr. που βρίσκονται αποκομμένοι από το τάγμα τους ή το τμήμα τους τοποθετούν οπισθοφυλακή στον κύριο όγκο του τάγματος ή του τμήματός τους.
6. Αναγνώριση από αέρος θα αιτηθεί μέσω της Μεραρχίας. Με την εμφάνιση φιλίων αεροσκαφών να ριφθούν φωτοβολίδες αναγνωρίσεως και να απλωθούν υφάσματα αεροπορίας.
7. Μέριμνα
Προμήθεια Πυρομαχικών, 1 εφοδιασμός πεδίου μάχης (πυροβολικό μόνον 1 κλιμάκιο πυρομαχικών), επιμέλεια και τροφή 4 ημερών.
Η ομάδα μάχης του Gnass θα προμηθευτεί στη Βυτίνα επιμέλεια και τροφή για 4 και 2 ημέρες πριν και μετά την επιχείρηση αντιστοίχως. Κατά τα λοιπά διαβίωση υπαίθρου κατά το δυνατόν μέγιστον.
8. Επικοινωνίες
Το τμήμα διαβιβάσεων 117 εξασφαλίζει ασύρματη επικοινωνία από τη Μεραρχία στις ομάδες μάχης και μεταξύ των ομάδων μάχης.
9. Ιατρική υποστήριξη
Από το 2ο Λόχο Υγειονομικού 117 υπάγεται μία διμοιρία σε Σύνταγμα Κυνηγών 749. Χρησιμοποιείται για τη δύναμη του Συντάγματος.
Από τον 1ο Λόχο Υγειονομικού 117 υπάγεται μια διμοιρία στην ομάδα μάχης Gnass.
10. Αναφορές
Να αναφερθεί στη Μεραρχία:
α. Αρχή επιχειρήσεως
β. Καθημερινά στις 08:00 και 18:00 σύντομη αναφορά θέσεως και καταστάσεως
γ. Ιδιαίτερα συμβάντα
δ. Πέρας επιχειρήσεως και επιστροφή στις θέσεις βάσης
11. Ο Ανχης Wφlfinger και ο Τχης Gnass θα με ενημερώσουν προφορικά για τη σχεδιαζόμενη εκτέλεση την Τετάρτη 1.12.43, στις 11:00 στο Επιτελείο της Μεραρχίας.

Υπογραφή

Συνημμένα: -1-
Κοινοποίηση:
Σύνταγμα Κυνηγών 749
Σύνταγμα Κυνηγών 737
AR 670
ΑΑ 116
Ib
IVa
IVb
IVc
Απόθεμα ( ) 2Χ
Ia (Σχέδιο)
Ενημέρωση:
Gen. Kdo LKVIII

Advertisements