Μήνυμα αρχιστρατήγου Μ. Ανατολής, 11 Οκτ 1943


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Οι μέρες είναι γεμάτες νίκες για τα τα Ηνωμένα Έθνη. Οι νίκες αυτές οφείλονται στην ενιαία στρατηγική και στο ότι μαζί εργάστηκαν ενωμένοι χωρίς κανείς να σκεφτή τις διαφορές, γιατί μπήκαν ολότελα κατά μέρος για χάρι της πολεμικής προσπάθειας.
Στην Ιταλία Βρεταννικά και Αμερικανικά στρατεύματα υπηρετούν κάτω από Αμερικανό Στρατηγό. Στη Μεσόγειο Αμερικανοί ναυτικοί και αεροπορικοί σχηματισμοί υπηρετούν κάτω από Βρεταννούς Διοικητάς Ελληνικά, Νορβηγικά και Ολλανδικά πλοία βρίσκονται σε δράσι μαζί με πλοία όλων των άλλων Ηνωμένων Εθνών για να μεταφέρουν τα πολεμικά μέσα σε όλα τα λιμάνια που εξυπηρετούν τα διάφορα μέτωπα.
Τ’ αποτελέσματα απ’ αυτή τη μεγάλη κοινή προσπάθεια είναι ότι η Ρωσικές στρατιές κατατροπώνουν τα Γερμανικά στρατεύματα και τα διώχνουν απ’ το Ρωσικό έδαφος. Ότι η Φασιστική Ιταλία κατέρρευσε. Ότι Αμερικανικά και Βρεταννικά στρατεύματα αναγκάζουν τους Γερμανούς να υποχωρούν στην Ιταλία. Ότι αεροπορικές δυνάμεις της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ακατάπαυτα και με μεγάλη επιτυχία καταστρέφουν τα τεράστια πολεμικά εργοστάσια μέσα στη Γερμανία. Αντιμετωπίζει τώρα η Γερμανία τη καταστροφή σε κάθε μέτωπο και την απελπισία και το ξεχαρβάλωμα στο εσωτερικό.
Επιθυμώ εν τούτοις να σας ειδοποιήσω επίσημα ότι η Γερμανία δεν νικήθηκε ακόμη και ότι είναι ακόμα πολύ ισχυρή.
Κανείς από μας δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να χαλαρώση τη πολεμική του προσπάθεια.
Ο αγώνας που μένει ακόμα να κάνουμε είναι σκληρός και μπορεί να κρατήση πολύ.
Η κατάρρευση της Φασιστικής Ιταλίας έφερε την Γερμανία σε πολύ δύσκολη θέσι τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η Γερμανία δεν μπορεί ν’ αποσύρη στρατεύματα από άλλα μέτωπα. Ένα μόνο τρόπο έχει η Γερμανία να κρατηθή στην Ελλάδα. Να σας εξασθενίση με εσωτερικές διαμάχες. Αυτό είναι το τελευταίο παιχνίδι της Γερμανίας. Σεις πρέπει να φροντίσετε ώστε το παιχνίδι αυτό να μη πετύχη.
Υπάρχουν μεταξύ σας άνθρωποι που, αφού μπήκαν σε μαχητικές ομάδες και ωρκίστηκαν να πολεμήσουν το κατακτητή, έστρεψαν τώρα τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν είναι τώρα ο καιρός γι’ αυτό ούτε και τα όπλα είναι το μέσον για να λύσετε τα εσωτερικά σας προβλήματα.
Μου είναι τελείως γνωστά αυτά τα προβλήματα καθώς και το ότι μερικοί από σας έχουν παραπλανηθή στις ενέργειές τους. Γνωρίζω όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είναι ηνωμένοι.
Για το συμφέρον αυτής της μεγάλης πλειοψηφίας και χάριν της ενότητος του αγώνος σας λέγω ότι αυτή η εντελώς ματαία και αδελφοκτόνος διαμάχη πρέπει να παύση.
Ως Αρχηγός των Δυνάμεων Μέσης Ανατολής βασίζομαι σε σας ότι θα θυμηθήτε τις σοβαρές στρατιωτικές ευθύνες απέναντι στη πατρίδα σας απέναντι στους συμμάχους σας απέναντι στην ιστορία σας.
Αποβλέπω και βασίζομαι σε σας ότι δεν θα εξασθενήσετε τώρα αλλά θ’ αυξήσετε τη δύναμή σας για το κοινό μας σκοπό.
Αποβλέπω σε σας για ν’ αναλάβετε τώρα ενωμένοι και με θάρρος αυτό το πιο τραχύ και δύσκολο μέρος του αγώνος για τη λευτεριά.
Φάνηκε πια το ροδοχάραμα της μέρας της απελευθέρωσής σας.Στην Αγγλία έχουμε μια παροιμία : ΄΄ Η πιό σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν απ’ την αυγή΄΄.
Μας μένει ακόμα ν’ αποτελειώσουμε το πιο σκληρό μέρος της δουλειάς μας. Πολεμήστε ηνωμένοι για να μη καθυστερήση η ώρα της λευτεριάς που πλησιάζει.

Χ.Μ ΟΥΪΛΣΩΝ
Αρχιστράτηγος Δυνάμεων Μέσης Ανατολής
11 Οκτωβρίου 1943

AEA_19431011_a

Advertisements