Η καταστροφή της ΕΣ.Π.Ο. από τους εθνικιστές της Π.Ε.Α.Ν (20-9-1942)


20 Σεπτεμβρίου 1942, ένας εκκωφαντικός θόρυβος συνταράσσει την Αθήνα.
Τα γραφεία της προδοτικής φιλο-ναζιστικής οργανώσεως ΕΣΠΟ ανατινάσσονται στην Πατησίων. Μέσα από τα ερείπια τους ανασύρονται 70 Γερμανοί και 30 Έλληνες συνεργάτες τους νεκροί. Οι αρχές κατοχής κινητοποιούνται αμέσως. Ποιος μπορούσε να κάνει αυτό το σαμποτάζ στο κέντρο της Αθήνας, στο απόγειο της ισχύος του Γερμανικού στρατού; Ο ΕΔΕΣ, η ΕΚΚΑ και ο ΕΛΑΣ εκείνη την περίοδο υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Ποιος λοιπόν είχε το θάρρος, αλλά και την υποδομή, να κτυπήσει την ΕΣΠΟ και να στείλει το μήνυμα της εθνικής αντιστάσεως στον λαό;
Οι Γερμανοί δεν αργούν να βρεθούν στα ίχνη της οργανώσεως. Είναι η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) του Χιώτη υποσμηναγού Κώστα Περρίκου. Μαζί του ο «ουλαμός καταστροφών» της ΠΕΑΝ με τους Διονύσιο Παπαδόπουλο, Θανάση Σκούρα, Αντώνη Μυτιλιναίο, Σπύρο Γαλάτη, Δημήτρη Λόη, Ιουλία Μπίμπα. Τόσο ο Περρίκος, όσο και τα άλλα μέλη της ΠΕΑΝ, είναι εθνικιστές, αποφασισμένοι να πολεμήσουν τους κατακτητές και να διεκδικήσουν τα ιστορικά δικαιώματα του Ελληνισμού με το νικηφόρο τέλος του πολέμου,
Η ΠΕΑΝ δεν ήταν τυχαία οργάνωση. Την 25η Μαρτίου 1942 είχε διοργανώσει την μεγάλη πορεία προς το άγαλμα του Ξάνθου στην πλατεία Κολωνακίου, «με πολύ φόβο, αλλά με βαρειά την κληρονομιά της ιστορίας». Σημαιοφόρος και επικεφαλής της πορείας ήταν ο ΠΕΑΝίτης εθνικιστής φοιτητής Διονύσιος Παπαδόπουλος. Στις 11 Νοεμβρίου ο Περρίκος συλλαμβάνεται, όπως και τα περισσότερα στελέχη της. Η Ιωάννα Τσάτσου, αυτόπτης μάρτυς της δίκης του Περρίκου στο Γερμανικό στρατοδικείο, περιγράφει: «Ο Περρίκος ήταν υπεύθυνος και γενναίος. Έως το τέλος προσπάθησε να πείσει τους Γερμανούς πως μόνος του έκανε την ανατίναξη». Ο γενναίος αυτός Έλληνας εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 4 Φεβρουαρίου 1943, αφήνοντας πίσω του 3 παιδιά.
Η ανατίναξη της ΕΣΠΟ ήταν κορυφαία αντιστασιακή πράξη και η τιμή που αρμόζει οτα στελέχη της ΠΕΑΝ δεν εξαντλείται στην προτομή του Περρίκου, γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος. Επειδή ήταν εθνικιστές όμως κανείς σήμερα δεν γνωρίζει την πράξη τους.
Οι λαοί που ξεχνούν το παρελθόν τους δεν έχουν μέλλον. Αρκεί και εμείς να θυμόμαστε την ρήση του Περικλέους; «Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας; Η ελευθερία. Και ποιο είναι το μυστικό της ελευθερίας; Η ανδρεία».

Σημαντική οργάνωση η ΠΕΑΝ που ιδρύθηκε απο τον απόστρατο του ’35 Κωστα Περρίκο και υπο την εποπτεία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Τον Αυγουστο του 1942 ανατίναξαν τα γραφεία της ΟΕΔΕ(εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση),χωρίς ανθρώπινες απώλειες.
Τον Σεπτέμβριο του 1942 ανατίναξαν το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η ΕΣΠΟ και η γερμανική Κομμαντατούρα με άφθονο υλικό πυρομαχικών.
Ο Περρίκος οργάνωσε αριστοτεχνικά και με μεγάλη μυστικότητα το χτύπημα,μια τέλεια αντιστασιακή πράξη η οποια εξέφραζε την ιδεολογία της ΠΕΑΝ,με αποτελεσμα τον θάνατο των Ναζί και των Ελλήνων συνεργατων τους.
Μέρος στην επιχειρηση πήραν βεβαίως και πολλοί φοιτητές.
Ηταν τοσο καλα σχεδιασμένη εκτελεσμένη η επιχειρηση,ώστε δεν υπήρξαν άλλα θύματα πλην των παραπανω,εντός ή εκτός του κτιρίου,εκτός βεβαια απο τον τραυματισμό περιπου δέκα πολιτών.
Μετα απο αυτο,η ΕΣΠΟ διαλύθηκε,ενω παρόμοιες προσπαθειες των Γερμανών εγκαταλείφθηκαν.

Η ηγεσία της ΠΕΑΝ συνεληφθη μετα απο προδοσία του χωροφύλακα Πολυκαρπου Νταλιανη και τουφεκιστηκε.Μια 17χρονη φοιτητρια,η Ιουλία Μπίμπα,πέθανε σε στρατόπεδο στην Γερμανία.

Βέβαια,μετα την επίθεση και την ανατίναξη της ΕΣΠΟ,κυκλοφόρησε προκήρυξη του ΕΑΜ της Αθήνας σύμφωνα με την οποία επροκειτο περι προβοκάτσιας και το παρομοίαζε με τον εμπρησμό του Ραιχσταγκ!

Ωστοσο επρόκειτο για μια απο τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις σε πρωτεύουσα Ευρωπαικού κράτους και με τόσους νεκρούς του εχθρού.
Οι νεοι της ΠΕΑΝ έδρασαν πατριωτικά και θαραλλέα χωρίς βοηθεια και εντολές απο ξενα κράτη,ακόμα και την δυναμίτιδα την έκλεψαν απο τους Γερμανούς.
Εντολές απο ξενους επαιρνε ο προδοτης Νταλιάνης,ο οποιος δουλευε για την Γκεσταπο αλλα ανηκε και στην οργανωση Ομηρος και επαιζε ετσι διπλό παιχνιδι,επ’αμοιβη.
Τελικώς τον σκότωσαν μελη της οργάνωσης Ομηρος.

Με τον αποκεφαλισμό λοιπόν της ΠΕΑΝ,αλλαξε καπως η πολιτική της κατευθυνση.
Επίσης,εντάχθηκαν σε αυτη ο Πεπονής και αλλα στελέχη.
Τέλος,κατα τα Δεκεμβριανά σκοτώθηκε ο φοιτητης Λαζαρης απο μέλη του ΕΑΜ, και ο οποιος εκεινη τη περιοδο ανηκε στον ΕΔΕΣ και ειχε λαβει μέρος και στην ανατιναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ.

Συμπληρώνω πως,επιλέχθηκε για το χτύπημα η ημέρα Κυριακή επειδή δεν θα υπήρχαν πολλοί πολίτες εντός του κτιρίου αλλα και περιξ αυτου.Επίσης η ώρα ηταν η συγκεκριμένη,πρωινή,διοτι τοτε συγκεντρώνονταν τα μέλη που θα εξαγόραζε η ΕΣΠΟ και θα γινόταν η επιλογή τους μεσω της ΓΤΕΕ.
Ελαβε μέρος στην επιχείρηση και ο φοιτητής Διονύσιος Παπαδόπουλος.Αυτον,οι ναζί τον είχαν εντοπίσει απο την διαδήλωση της 25ης Μαρτίου του 1941,της οποίας ηγείτο κρατώντας περήφανα την Ελληνική σημαία.Μάλιστα ειχε φωτογραφηθεί και δημοσιευτηκε και στο εξωτερικο αλλα και στην Ελλάδα αυτη η στιγμή.Τελικώς εκτελέστηκε απο τους Γερμανούς εναν χρόνο αργότερα.
Ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης ήταν και ο πρόεδρος της ΕΣΠΟ,ο γιατρός Σπύρος Στεροδήμος ή Στειροδήμος ο οποίος πέθανε στην επιχειρηση της ΠΕΑΝ,είχε απολυθεί απο το Τμήμα Ηθών της αστυνομίας γιατι έβγαζε ψευτικα πιστοποιητικά υγείας των ασθενών κοινών γυναικών και τις εκβίαζε πουλώντας τους χρυσά ρολόγια,καθώς και λαχεία λοταρίας που ο ίδιος είχε ιδρύσει.
Ο κόσμος την ΕΣΠΟ την αποκαλούσε Ενωσις Σεσημασμένων Πουστ. Ομονοιας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, ο «ουλαμός καταστροφών» της εθνικιστικής αντιστασιακής οργανώσεως Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), με επικεφαλής τον αρχηγό της οργανώσεως Κώστα Περρίκο, αξιωματικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ανατίναξε τα γραφεία της προδοτικής φιλο-ναζιστικής οργανώσεως ΕΣ.Π.Ο. στο κέντρο των Αθηνών, στα Πατήσια.
Η ΕΣ.Π.Ο. ήταν φιλο-γερμανική οργάνωση που είχε ως σκοπό να οργανώσει σώμα Ελλήνων εθελοντών στο Ανατολικό Μέτωπο. Την στιγμή δηλ. που η Ελλάς είχε τετραπλή κατοχή (Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων και Αλβανών), «κάποιοι» σχεδίαζαν να στείλουν Έλληνες να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών! Τα εκρηκτικά που κατέστρεψαν τα γραφεία της ΕΣ.Π.Ο. σκότωσαν 43 Γερμανούς και 29 Έλληνες συνεργάτες τους.
Το σοκ για τους Γερμανούς ήταν τεράστιο, καθώς μέσα στο κέντρο των Αθηνών μία εθνικιστική οργάνωση ανατίναξε ένα σύμβολο της Γερμανικής κατοχής, δίδοντας το μήνυμα της εθνικής αντιστάσεως στον Ελληνικό λαό. Παραθέτουμε όλα τα ονόματα των μελών της Π.Ε.Α.Ν. που πήραν μέρος στο εγχείρημα:

  •  Κώστας Περρίκος, αρχηγός
  •  Νίκος Λάζαρης, φοιτητής Νομικής
  •  Σπύρος Γαλάτης, φοιτητής Νομικής
  •  Τάκης Μιχαηλίδης, φοιτητής Χημείας
  •  Σπύρος Στανωτάς, φοιτητής Αν.Εμπορικής
  •  Αντώνης Μυτιληναίος, τεχνικός ΟΤΕ
  •  Νίκος Μούρτος, τεχνικός
  •  Ιουλία Μπίμπα, δασκάλα
  •  Αικατερίνη Μπέση, οικιακά

Μετά από προδοσία, στις 11 Νοεμβρίου 1942 συνελήφθησαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Γαλάτης, Μπίμπα και Μπέση. Πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθησαν σε θάνατο. Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στην Καισαριανή στις 4 Φεβρουαρίου 1943. Ο εθνικιστής φοιτητής Νίκος Λάζαρης, που δεν συνελήφθη, εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπ.Ζέρβα και πολέμησε έως την αποχώρηση των Γερμανών. Τον άξιο αυτόν Έλληνα πατριώτη δολοφόνησαν οι κομμουνιστές στα Δεκεμβριανά…
Ευτυχώς, ο προδότης απεκαλύφθη. Ηταν ο Πολύκαρπος Νταλιάννης, ο οποίος πρόδωσε τα μέλη της Π.Ε.Α.Ν. στους Γερμανούς έναντι λιρών! Ο προδότης εξετελέσθη από την οργάνωση, αφού ομολόγησε την πράξη του.
Η Π.Ε.Α.Ν. συνέχισε την εθνική της δράση έως το τέλος του πολέμου, προσφέροντας πολλά στον αγώνα. Δυστυχώς, η δράση της παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, όπως και των περισσοτέρων εθνικιστικών οργανώσεων της κατοχής, της ΠΑΟ, της ΡΑΝ, του Τσαούς-Αντών, της Χ. Η νέα γενιά δεν θα μάθει ποτέ για την Π.Ε.Α.Ν. και τον Κώστα Περρίκο, καθώς η «εθνική αντίσταση» μονοπωλείται από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, από αυτούς δηλ. που ήταν συνεργάτες των Βουλγάρων και ξεπούλησαν με συμφωνίες (Πετρίτσι 1943) την Ελληνική Μακεδονία και Θράκη!
Ο γιος του Κώστα Περρίκου, Δημήτρης Περρίκος, εργάζεται από το 1972 στην Επιτροπή Παρακολούθησης, Επαλήθευσης και Ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών (UNMOVIC). Ήταν ο επικεφαλής (μετά τον Σουηδό Χανς Μπλιξ) του κλιμακίου που διεξήγαγε τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο.
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τιμώντας την ιερή μνήμη των Ελλήνων πατριωτών που πολέμησαν τον κατακτητή, υπόσχεται ότι από του χρόνου θα τιμάει με ειδική εκδήλωση την ανατίναξη των γραφείων της ΕΣ.Π.Ο. από τους εθνικιστές αντάρτες της Π.Ε.Α.Ν. Η ιστορία δεν λησμονιέται, η μνήμη δεν λοβοτομείται, οι εθνικιστές δεν παραδίδονται. Τότε, όπως και σήμερα, οι Έλληνες εθνικιστές αγωνίζονται για μία Ελλάδα ελεύθερη και ισχυρή.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λονδίνου και της Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ  στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη!

«Η κομμουνιστική οργάνωσι Αθήνας δηλώνει και άλλη μια φορά πως οι κομμουνιστές καταγγέλλουν την ατομική τρομοκρατία… «Εμείς οι κομμουνιστές σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε χρήσι του ατομικού σαμποτάζ, που ξεφεύγει από την οργανωμένη μορφή και καταντά όπλο στα χέρια του εχθρού… Η ανατίναξη της Ε.Σ.Π.Ο είναι προβοκάτσια, που είχε σαν συνέπεια άσκοπα θύματα!»

Επιπλέον πληροφοριακό δελτίο της 1ης Ιανουαρίου 1943 προς τα στελέχη της ΟΚΝΕ (Κομμουνιστική νεολαία Ελλάδας) γράφει :

«ΠΕΑΝ ΚΑΙ ΓΚΕΣΤΑΠΟ»

«Πριν ένα μήνα πιάστηκαν δήθεν οι αρχηγοί και τα στελέχη της ΠΕΑΝ. Λέγανε πως τους είχανε πιάσει τα τυπογραφεία, εκρηκτικά μηχανήματα, αποθήκες πυρομαχικών και σαν υπαίτιους για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Ύστερα λέγανε πως οι κατηγορίες ενάντιά τους ήτανε τόσο βαριές που οπωσδήποτε θα τους τουφεκίζανε. Ο Περρίκος, ένας από τους συλληφθέντες, επισκέφθηκε με άδεια τους δικούς του. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτός και η κλίκα του πρόκειται να βγουν τελείως ελεύθεροι. Αυτά δείχνουν τις σχέσεις ΠΕΑΝ και ΓΚΕΣΤΑΠΟ και τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις τους».

Και ενώ αυτά γράφει το παραπάνω δελτίο του ΚΚΕ μετά από λίγες μέρες, την 4η Φεβρουαρίου 1943 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελούνται ο Κώστας Περρίκος και η Ιουλία Μπίμπα, που συνελήφθησαν από τους Γερμανούς για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ!

Advertisements