Επιστολή Ζαχαριάδη προς Μεταξά, 1 Οκτ 1940


ΜΕΤΑΞΑΝ , Πρωθυπουργόν.
Αθήνα

Το Κ.Κ.Ε πάντα έβαζε και βάζει τα συμφέροντα του Λαού πάνω απόλα .
Σήμερα η φασιστική Ιταλία και ο άξονας Βερολίνου-Ρώμης , έχουν ουσιαστικά αποφασίσει να καταργήσουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή γι’ αυτούς για να δράσουν . Την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία μας μόνο δυο πράγματα μπορούν να την σώσουν . 1) Η πανελλαδική παλλαϊκή πανστρατιά με το λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του και στη δουλειά του . Αυτό απαιτεί αμείλιχτο χτύπημα των πλουτοκρατικών παρασίτων και των πραχτόρων του άξονα και της Αγγλίας στην Ελλάδα . 2) Ολοκληρωτικό πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό προς τη Σοβιετική Ρωσία , τη μόνη μεγάλη δύναμη που υπερασπίζεται τους μικρούς λαούς και που μπορεί να μάς εξασφαλίσει αποτελεσματικά. Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει με όλες τις δυνάμεις της για να πάρουν και οι άλλες βαλκανικές χώρες τον ίδιο προσανατολισμό . Το Κ.Κ.Ε δεν αρνιέται σε κανένα το δικαίωμα να ενδιαφέρεται για τον τόπο του , με τον όρο όμως τα έργα να ακολουθούν τα λόγια . Με βάση την πιο πάνω γραμμή , το Κ.Κ.Ε ξεχνόντας το παρελθόν , πέρνει τη θέση του στη γραμμή του πυρός για την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα κάτω απ’ τις διαταγές σας .

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Γραμματέας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε.

Σημείωση: Δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη της Προσωρινής Διοίκησης την 1η Οκτωβρίου 1940. Ο Ριζοσπάστης αυτός , όπως και η Προσωρινή Διοίκηση ελέγχονταν από την Ασφάλεια. Αν κάποιος δει τα φύλλα του εντύπου αυτού θα διαπιστώσει κάποιες μικρές παραλλαγές από τον γνήσιο Ριζοσπάστη που εξέδιδε η Παλιά Κεντρική Επιτροπή (π.χ «Προλετάριοι όλου του κόσμου …» αντί του «Προλετάριοι όλων των χωρών Ενωθείτε» , κλπ). Ο Νίκος Ζαχαριάδης με γνώση της πλαστότητας του εντύπου , το χρησιμοποιούσε ενίοτε ώστε να έρθει σε επαφή με τα μέλη του κόμματος.
Το γράμμα αυτό, το πιο παλιό , ένα μήνα πριν την έναρξη του πολέμου στην Αλβανία, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Γιάννη Πετσόπουλου «ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ» το 1946 . Δεν διαψεύστηκε ποτέ από κανέναν , ούτε από το ΚΚΕ , ούτε και από τον ίδιο το Ζαχαριάδη αργότερα. Δεν υπάρχει φωτοτυπία του πρωτότυπου σημειώματος . Αναπτύσσει τις ίδιες περίπου απόψεις με το γράμμα που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον νόμιμο τύπο. (Ελέυθερον Βήμα – Σάββατο 2 Νοεμβρίου 1940).

Advertisements