Απελευθέρωση των Γιαννιτσών (20 Οκτ. 1912)


Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, οι επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στη Μακεδονία άρχισαν στις 5 Οκτωβρίου 1912 και συνεχίστηκαν για δύο μήνες περίπου.  Στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα η Ελληνική Στρατιά μετά από πολλές νικηφόρες μάχες απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και τα νησιά του Αιγαίου με αποκορύφωμα την παράδοση της Θεσσαλονίκης.  Μία από τις κυριότερες μάχες δόθηκε για την απελευθέρωση των Γιαννιτσών, όταν το πρωί της 19ης Οκτωβρίου και με βάση τη διαταγή επιχειρήσεων, η Στρατιά συνέχισε την προέλασή της προς τα ανατολικά. Τις μεσημ­βρινές ώρες της ίδιας ημέρας το Γενικό Στρατηγείο, διέταξε την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον των Γιαννιτσών με παράλληλη υπερκερωτική ενέργεια από τα βόρεια και νότια, καθορίζοντας στην IV Μεραρχία, στην οποία ανήκε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, να κατευθυνθεί προς το χ. Πενταπλάτανος και να επιτεθεί κατά του δεξιού του εχθρού.

Η IV Μεραρχία, στις 1300 της 19ης Οκτωβρίου, διέταξε τα 8ο και 9ο Συντάγματα Πεζικού να επιτεθούν κατά της βορειοδυτικής παρυφής των Γιαννιτσών, κινούμενα εκατέρωθεν της οδού χ. Αξός – Γιαννιτσά. Στις 1400 της 19ης Οκτωβρίου, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού με διοικητή τον Συνταγματάρχη Πεζικού Αναγνωστόπουλο Αριστοτέλη αφού πέρασε το χ. Αξός, βλήθηκε με πυρά πεζικού από τουρκικό τμήμα που κατείχε προωθημένες θέσεις στα δυτικά αντερείσματα των υψωμάτων 136 και Παληό, και στη συνέχεια προσέκρουσε στη δεύτερη γραμμή άμυνας των Τούρκων, εναντίον της οποίας επιτέθηκε με τα Ι/9 και ΙΙ/9 Τάγματα σε πρώτη γραμμή.

Από τις 1600 ο αγώνας έγινε περισσότερο έντονος. Οι Τούρκοι, που ήταν προ του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συμπτύσσονταν αργά και προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση σε διαδοχικές γραμμές άμυνας. Ο αγώνας διακόπηκε τις βραδινές ώρες και στη διάρκεια της νύκτας τα τμήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού παρέμειναν στις θέσεις τους σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο αγώνας για την κατάληψη των Γιαννιτσών συνεχίστηκε το πρωί της 20ής Οκτωβρίου. Τα τμήματα του 9ο Συντάγματος Πεζικού επιτέθηκαν και κερδίζοντας συνεχώς έδαφος, πίεζαν ισχυρά την κύρια γραμμή αντίστασης των τουρκικών δυνάμεων. Αποτέλεσμα ήταν, στις 0900, να γίνει καταφανής ο κλονισμός των Τούρκων και τα τμήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού να προχωρήσουν ακάθεκτα, ενώ οι Τούρκοι πήραν διάταξη για γενική υποχώρηση. Η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού το οποίο συνεχίζοντας την επίθεσή του, απώθησε τους αμυνομένους και εισήλθε στα Γιαννιτσά μετά τις 1100 της 20ής Οκτωβρίου.  Η μάχη των Γιαννιτσών έδωσε τη δεύτερη μεγάλη νίκη στον Ελληνικό Στρατό (μετά το Σαραντάπορο), η οποία άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s